Miody naturalne
Gdzie kupić najwyższej jakości, zdrowe miody naturalne?
Najlepiej bezpośrednio od zaufanego pszczelarza, który posiada odpowiednią wiedzę i prowadzi swoją pasiekę zgodnie z dobrą praktyką pszczelarską. Dlatego zapraszam Cię do naszej rodzinnej Pasieki Morawskich. Jesteśmy autorami „Wielkiej encyklopedii pszczelarstwa” oraz „Poradnika pszczelarza” i kładziemy duży nacisk na stałe pogłębianie swojej wiedzy. Dbamy o to, aby nasze pszczele rodziny miały dostęp do pożytków zlokalizowanych w czystych rejonach, dlatego w dużej mierze korzystamy z terenów leśnych. Już dawno udowodniono, że zdrowie i dobra kondycja pszczół jest proporcjonalna do wiedzy pszczelarza. Wierzymy, że tylko zdrowe pszczoły odwdzięczają się miodem naturalnym o najwyższej jakości. Z tego powodu w naszej pracy szanujemy pszczoły, doceniamy naturę i żyjemy zgodnie z jej rytmem. Dlatego każdy słoik miodu z naszej rodzinnej pasieki posiada bezcenne właściwości zdrowotne i wyjątkowe walory smakowe.
Dlaczego warto wybierać miody naturalne z pasieki?
Naturalny miód pszczeli powstaje z nektaru kwiatów lub ze spadzi, które pszczoły przynoszą do ula, wzbogacają w swoje enzymy i zamieniają w zdrowy miód.
Poszczególne rodzaje miodów charakteryzują się odmiennymi właściwościami zdrowotnymi, ponieważ pochodzą z różnych roślin. Dlatego np. miód lipowy polecany jest szczególnie w walce z przeziębieniem, miód akacjowy przy problemach żołądkowych, a miód nawłociowy w walce z kamicą nerkową i przerostem gruczołu prostaty.
Nasze naturalne miody korzystnie wpływają na zdrowie, ponieważ zawierają wiele cennych składników, między innymi: witaminy, mikroelementy, pierwiastki śladowe, kwasy organiczne, aminokwasy, olejki eteryczne z nektaru, karoteny, a także wiele enzymów pszczelich i przeciwutleniaczy, które działają przeciwnowotworowo. Codzienne spożywanie nawet niewielkich ilości naturalnego miodu wzmacnia organizm, podnosi odporność, działa detoksykująco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także przyspiesza gojenie ran.
Miody naturalne z pasieki od wieków stosowane są w leczeniu różnych chorób m.in. w leczeniu astmy, nieżytu górnych dróg oddechowych, zapalenia wątroby, chorób oczu i anemii. Miód poprawia również pracę przewodu pokarmowego oraz stosowany jest w wielu innych schorzeń.
Czym jest krystalizacja miodu?
Wyobraź sobie świeży, pachnący chleb, pyszne masło i sporą ilość aromatycznego, płynnego miodu naturalnego. Ja również na samą myśl robię się głodna. Rozmawiając z naszymi klientami, zdecydowana większość osób preferuje miody płynne. Trzeba jednak pamiętać, że każdy miód naturalny z pasieki musi się skrystalizować. Krystalizacja jest najważniejszym świadectwem jakości miodu. W zależności od odmiany miodu i temperatury przechowywania, miody krystalizują w różnym tempie. Miód rzepakowy krystalizuje do 2 tygodni od odebrania go z ula, natomiast miód akacjowy może być płynny nawet przez rok, jeśli jest przechowywany w temperaturze pokojowej. Pozostała większość miodów krystalizuje po około 3-6 miesiącach od odebrania z ula. Miody podczas krystalizacji zmieniają nie tylko swoją konsystencję, ale także barwę. Miody skrystalizowane stają się jaśniejsze, np. miód rzepakowy w płynnej postaci ma barwę słomkowożółtą, a po skrystalizowaniu staje się biały. Miód gryczany w postaci płynnej jest bardzo ciemny, prawie czarny, a po skrystalizowaniu przybiera barwę brunatną z purpurowym odcieniem. Należy pamiętać, że krystalizacja miodu nie zmienia jego właściwości odżywczo-leczniczych.
Jak przechowywać miód?
Miód to produkt biologicznie aktywny i dłużej zachowuje swoje właściwości prozdrowotne, jeśli jest przechowywany w niskiej temperaturze i w ciemności. Dlatego jeśli masz większą ilość miodu tradycyjnego, do przechowywania świetnie nada się chłodna spiżarnia. Im niższa temperatura, tym szybciej zachodzi krystalizacja miodu tradycyjnego, która jest naturalnym procesem. W temperaturze poniżej 18˚C wolniej dezaktywują się enzymy pszczele, które mają silne działanie bakteriobójcze i prozdrowotne. Duża część enzymów pszczelich jest wrażliwa na światło UV, dlatego jeśli masz zapas miodu, przechowuj go w ciemnym miejscu. Natomiast naturalny miód, który używasz na bieżąco, przechowuj w ciemnej szafce, która nie jest zlokalizowana obok źródeł ciepła, takich jak zmywarka czy piekarnik.
Pamiętaj również, że naturalny miód z pasieki jest silnie higroskopijny, czyli może absorbować wilgoć wraz z zapachami z powietrza. Dlatego pamiętaj, aby szczelnie zakręcać słoiki z miodem, szczególnie jeśli masz zamiar długo go przechowywać.
Jeśli nie zabezpieczysz odpowiednio miodu przed wilgocią, mogą rozwinąć się w nim drożdże – podobne do tych, które używamy do pieczenia. Drożdże naturalnie występują w środowisku ula, ale nie są w stanie rozwinąć się w dojrzałym, naturalnym miodzie. Jeśli jednak zwiększy się ilość wody w miodzie, drożdże mogą spowodować fermentację miodu.
Jak spożywać naturalne miody?
Miody tradycyjne najlepiej spożywać regularnie, ponieważ tylko w taki sposób można osiągnąć zamierzone efekty.
Miód można dodawać do letniej kawy – moim zdaniem w kawie najlepiej sprawdza się miód akacjowy, który ma łagodny smak i delikatny aromat kwiatów akacji. Płynny miód naturalny świetne się sprawdzi na kanapce z białym serem i owocami, a skrystalizowane miody lub miody kremowane z dodatkiem owoców są idealne na ciepłe tosty.
Dobrą praktyką jest rozpuszczanie łyżeczki miodu w szklance letniej wody i pozostawienie roztworu na co najmniej 6 godzin. Według różnych autorów działanie przeciwdrobnoustrojowe miodu wzrasta wtedy od 100 do 220 razy! Do takiego roztworu można dodać łyżkę soku z cytryny lub naturalnego octu jabłkowego.