Pytania i odpowiedzi
  1. W jaki sposób można sprawdzić, że miód jest naturalny (prawdziwy)?

Każdy naturalny miód z czasem się skrystalizuje. Nim to jednak nastąpi podczas powolnego przelewania strumień miodu będzie tworzył stożek. Roztwór naturalnego miodu rozpuszczonego  w wodzie nie będzie klarowny lecz delikatnie zmętnieje.

  1. Jak wybrać dobry miód?

Gwarantem jakości miodu jest źródło jego pochodzenia. Dlatego najlepiej kupować od znajomego i uznanego pszczelarza, który udzieli wyjaśnień co do jego cech i wartości odżywczo-leczniczych.

  1. Jak przechowywać miód?

Miód jest produktem wysoce higroskopijnym, dlatego należy go przechowywać w szklanych, szczelnie zamkniętych pojemnikach z dala od źródeł światła w suchym i ciemnym miejscu. Najodpowiedniejsze do przechowywania miodu w domu jest ciemne miejsce o temperatura poniżej 18°C.

  1. Jaką ważność do spożycia mają miody?

Trzy lata od pozyskania. Miód jest produktem biologicznie aktywnym i przy dłuższym przechowywaniu może utracić  aktywność enzymatyczną.

  1. Dlaczego miód krystalizuje?

Gęstnienie, czyli krystalizacja miodów, jest czasem przez klientów postrzegana jako wada. Tymczasem jest to prawidłowy proces zachodzący w naturalnych, dojrzałych miodach,  świadczący o ich wysokiej jakości. Czas w jakim miody krystalizują zależny jest od jego rodzaju (gatunku roślin z których pochodzi).

  1. Dlaczego miód się rozwarstwia?

Miód to mieszanina fruktozy i glukozy, które mają różny stopień i prędkość krystalizacji w zależności od temperatury. Powyżej 18°C glukoza krystalizuje szybciej i opadają na dno. Nie ma to jednak wpływu na jakość ani wartość miodu. Poniżej 18°C miód krystalizuje jednolicie.

  1. Od czego zależy kolor miodu?

Barwy  miodów są uzależnione od tego z jakich  roślin pszczoły zbierają pożytek oraz od stopnia krystalizacji miodu. Płynne miody mają barwy od słomkowej po ciemnobrunatny.  Gdy skrystalizują mają odcienie od niemal białego do brązowego lub zielono brązowego. Na odcienie miodu może też wpłynąć zawartość domieszki spadzi.

  1. Skąd wiadomo, że miód pochodzi z konkretnej rośliny? Odmiany miodów.

Miód po odebraniu z ula można wysłać do badania w laboratorium. Tam pod mikroskopem palinolog określa w miodzie zawartość pyłku kwiatowego poszczególnych gatunków roślin. Przewaga powyżej 40% nektaru danej rośliny decyduje o określeniu gatunku miodu.

  1. Czy można podawać miód dzieciom?

Dzieciom poniżej 1 roku życia nie zaleca się podawania produktów pszczelich w formie naturalnej ani przetworzonej. Przyjęto, że dzieciom do 2 lat podajemy 7g dziennie, 2-6 lat 10-20 g dziennie, 6-12 lat 30-50 g dziennie. Możemy przeliczyć to na łyżeczki, gdzie płaska łyżeczka do herbaty to około 5 g miodu a łyżka stołowa to około 20 g miodu.

  1. Czy alergicy mogą spożywać miód, pyłek i pierzgę? Reakcje alergiczne po spożyciu.

Zalecamy ostrożny kontakt z produktami pszczelimi. Jeśli alergie nie są nasilone można próbować wprowadzać minimalne ilości produktu i obserwować reakcje organizmu zwiększając dawki w razie braku odczynów. U osób uczulonych na pyłki roślinne mogą wystąpić odczyny alergiczne w postaci pokrzywki, zaczerwienienia spojówek, obrzęku warg, wzdęć, bólu brzucha, zgagi, nudności. Dlatego ważna jest ostrożność w przypadku tego typu nadwrażliwości.

  1. Jak zażywać pyłek pszczeli?

Zaleca się stosować kurację pyłkową przez okres 1 do 3 miesięcy jesienią i wiosną. Dla zwiększenia przyswajalności pyłku należy rozmieszać go z miodem, wodą lub jogurtem. Dawki dzienne: dzieci 3-5 lat 10 g pyłku, dzieci 6-12 lat 15 g pyłku, powyżej 12 lat i dorośli 20 g pyłku, dorośli leczniczo 30-40 g pyłku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium