Pasieka Morawskich
TVP1 o tytule najlepszej rolniczki w Polsce dla Lidii Moroń-Morawskiej w programie Agrobiznes - czytaj więcej...
Pasieka Morawskich w Telewizji Małopolskiej
Pasiek Morawskich w Radiu Kraków - posłuchaj audycji...
posłuchaj audycji lub przeczytaj artykuł...
Pasieka Morawskich w telewizji Hello Kraków
Portal TopAgrar.pl o naszej wygranej w konkursie na najbardziej innowacyjną rolniczkę w Polsce - czytaj więcej...
Portal Agronomist o Lidii Moroń-Morawskiej - rolniczce innowatorce w świecie start up'ów - czytaj więcej...
czytaj więcej...
O Pasiece Morawskich w programie "Z klimatem i z pasją" emitowanym przez telewizję Polsat 2
O Pasiece Morawskich w "Studio Raban" emitowanym na VOD TVP
Tygodnik Wprost - Pasieka Morawskich nagrodzona tytułem "Orły Wprost" dla najlepszych organizacji województwa małopolskiego - obejrzyj film
Portal Agronomist o Pasiece Morawskich - czytaj więcej...
czytaj więcej...
Portal TopAgrar.pl o laureatkach w konkursie na najbardziej innowacyjną rolniczkę w Polsce - czytaj więcej...
Pasieka Morawskich na spadzi jodłowej - film z serii "Spacery po Małopolsce"
HISTORIA PASIEKI
Swoją pasiekę założyłem mając czternaście lat. Moim mentorem był wówczas doświadczony pszczelarz, który wraz z żoną prowadził duże gospodarstwo pasieczne. Liczyło ono w czasach swojej największej świetności przeszło 300 rodzin pszczelich. Pomagając mu podczas prac pasiecznych zdobywałem wiedzę praktyczną, potrzebną do samodzielnego zajmowania się pszczołami. Ponadto mój nauczyciel nie szczędził mi rad, wskazówek jak i pomocy w kompletowaniu wyposażenia pasieki. Czynił to zarówno przed jak i na początku mojego pszczelarzenia. Dzięki niemu, już od samego początku, moja niewielka hobbystyczna pasieka była prowadzona zgodnie ze wszystkimi prawidłami sztuki.
PSZCZELARSTWO TO MOJA PASJA
Mimo posiadanego tytułu mistrza pszczelarskiego, własnych publikacji książkowych i wieloletniego doświadczenia w pracy z pszczołami, wiem ile jeszcze muszę się nauczyć. Pszczoły pokazują mi, jak przyroda potrafi być piękna, a zarazem tajemnicza i nieprzewidywalna. Te małe owady uczą mnie pokory oraz szacunku do otaczającego nas świata – i za to jestem im wdzięczny.
PASIEKA MORAWSKICH – NATURALNE MIODY Z POLSKIEJ PASIEKI
Od początku działalności naszej pasieki stawialiśmy nie tylko na smak oferowanych produktów, ale również na ich jakość. Dzięki temu jako pierwsza pasieka w Małopolsce uzyskaliśmy certyfikat ekologiczny. Część naszych rodzin pszczelich, zlokalizowanych na osobnym pasieczysku, jest prowadzona zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego. Jest to pasieka ekologiczna wytwarzająca certyfikowany miód ekologiczny. Wszystkie dostępne w sprzedaży miody: spadziowy, rzepakowy, wielokwiatowy, akacjowy, kruszynowy, lipowy, gryczany i nawłociowy a także pyłek pszczeli oraz pierzga odznaczają się najwyższą jakością. Nasza małopolska pasieka została doceniona nie tylko przez klientów indywidualnych, ale i biznesowych. Poniżej znajdą Państwo listę naszych dotychczasowych osiągnięć z zakresu pszczelarstwa oraz certyfikaty jakości miodu. Zapraszamy do zapoznania się z otrzymanymi przez nas nagrodami i wyróżnieniami oraz zachęcamy do skorzystania z naszej bogatej oferty miodów i świec z wosku pszczelego.
NASZE CERTYFIKATY:
SZLAK DZIEDZICTWA KULINARNEGO
W roku 2017 nasza pasieka przystąpiła do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Zrzesza ona podmioty z poszczególnych regionów, ma za zadanie promowanie tradycyjnej żywności opartej na produktach lokalnych, charakterystycznych dla danego regionu. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego to platforma współpracy pomiędzy wytwórcami, przetwórcami żywności, restauratorami i sprzedawcami, na rzecz promowania produktów regionalnych. Jest ona również pomocą dla turystów oraz pozostałych konsumentów, w dotarciu do żywności opartej na tradycyjnych, lokalnych produktach. W tym celu przygotowane zostały aplikacje na najpopularniejsze urządzenia mobilne ułatwiające dotarcie do podmiotów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Jednocześnie przynależność danego podmiotu do Sieci gwarantuje konsumentom, że podmiot ten działa w ramach swojego regionu zgodnie ze standardami i kryteriami Sieci. W Sieci Dziedzictwa Kulinarnego główny nacisk stawia się na wytwarzanie bardzo dobrej jakościowo, naturalnej żywności z uwzględnieniem zasad ochrony środowiska.
CERTYFIKAT EKOLOGICZNY
Od roku 2016 posiadamy certyfikat ekologiczny. Jesteśmy tym samym pierwszą pasieką ekologiczną w Małopolsce, wytwarzającą miód z certyfikatem ekologicznym. Certyfikaty ekologiczne mogą zostać wystawione pasiekom po przejściu okresu konwersji i spełnieniu szeregu rygorystycznych wymogów, do których m.in. należą:
-
W promieniu do 3 km od pasieki mogą znajdować się jedynie uprawy ekologiczne, dzika roślinność, lasy lub uprawy prowadzone z wykorzystaniem metod o słabym stopniu oddziaływania na środowisko. Ule muszą być wykonane z drewna, bez użycia tworzyw sztucznych.
-
Do uzupełnienia zapasów zimowych nie można używać cukru. Pszczoły zimuje się na pozostawionym w ulu miodzie ekologicznym.
-
Niedozwolone jest leczenie pszczół syntetycznymi lekami.
-
W walce z warrozą dopuszczone jest jedynie stosowanie kwasów organicznych: mrówkowego, mlekowego, octowego i szczawiowego; lub olejków eterycznych: mentolu, tymolu, eukaliptolu lub kamfory.
Cały proces produkcji pasiecznej oraz wytwarzane w pasiece produkty są corocznie kontrolowane przez inspektorów jednostki certyfikującej. W przypadku pozytywnego wyniku kontroli, pasieka otrzymuje certyfikat ekologiczny uprawniający do posługiwania się logiem rolnictwa ekologicznego oraz określeniem „pasieka ekologiczna” oraz „miód ekologiczny„. Certyfikat ekologiczny wydawany jest na okres jednego roku.