Pierzga pszczela
Pierzga jest naturalnym źródłem składników odżywczych, takich jak aminokwasy, mikroelementy, witaminy i fitohormony, co czyni ją idealnym dodatkiem do codziennej diety, aby poprawić zdrowie i wzmocnić odporność. | ![]() |

Co to jest pierzga pszczela?
Pierzga jest produktem wytwarzanym przez pszczoły w procesie kiszenia z pyłku kwiatowego. Jest to unikalne połączenie naturalnych składników, które sprawia, że pierzga jest bardzo bogatym źródłem cennych składników odżywczych. W pierzdze znajdują się aminokwasy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są one odpowiedzialne za produkcję białek i utrzymanie zdrowia wszystkich tkanek i organów.
Pierzga jest również bogata w mikroelementy, takie jak magnez, żelazo, wapń i potas, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto, pierzga jest źródłem witamin, takich jak witamina A, B, E i K które wspierają prawidłowe funkcjonowanie narządów i tkanek, a także pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego, pierzga zawiera również flawonoidy, fitosterole i fitohormony, które są naturalnymi substancjami chemicznymi produkowanymi przez rośliny (1). Fitohormony wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego i pomagają w utrzymaniu zdrowej równowagi hormonalnej.
Jak powstaje pierzga?
Większość osób wie jak pszczoły wytwarzają miód i pyłek pszczeli, ale mało kto wie jak powstaje pierzga. Aby przygotować pierzgę, pszczoły ubijają głowami pyłek pszczeli w komórce plastra. Po wypełnieniu komórki plastra do ⅔ jej objętości, pszczoły zalewają ubity pyłek miodem i zasklepiają otwór komórki wieczkiem woskowym (2). Po takim przygotowaniu, w warunkach beztlenowych, w mieszaninie pyłku kwiatowego i miodu, zachodzi proces fermentacji mlekowej czyli najzwyklejsze kiszenie.
W temperaturze ok. 35˚C zaczynają się rozwijać bakterie Lactobacillus acidophylus, które wytwarzają kwas mlekowy. Bakterie te trawią ściany komórkowe ziaren pyłku, przez co pyłek po ukiszeniu staje się bardzo łatwo przyswajalny zarówno przez pszczoły jak i przez człowieka (3). Po kilku dniach pyłek pszczeli zostaje ukiszony i powstały w ten sposób produkt nosi nazwę pierzgi. Kwas mlekowy dodatkowo obniża pH pierzgi do poziomu 4,0-4,5 co doskonale konserwuje w naturalny sposób pierzgę i zabezpiecza ją przed zepsuciem (4).
Jak wygląda pierzga pszczela?
Naturalna pierzga pszczela wygląda jak ciemnobrązowe grudki wielkości ziarenka grochu. Często na pojedynczych grudkach pierzgi widać sześciokątny zarys komórki plastra. Pierzga oferowana często w handlu w postaci jednolitej pasty jest to produkt już przetworzony czyli zmielony i wymieszany z miodem. W takim produkcie większość to miód a pierzga stanowi jedynie dodatek. Naturalna 100% pierzga będzie miała zawsze formę granulek.
Na co pomaga pierzga?
Pierzga pomaga w leczeniu problemów zdrowotnych, takich jak infekcje, bóle głowy, bezsenność, stany zapalne, choroby układu oddechowego, depresja, choroby oczu i inne. Ponadto, jest często stosowana jako naturalny środek kojący i relaksujący, który pomaga w poprawie jakości snu. Warto wspomnieć, że pierzga jest produktem ekologicznym i naturalnym, co oznacza, że jest bezpieczna dla zdrowia i nie zawiera szkodliwych substancji chemicznych. Dlatego, jeśli szukasz naturalnego sposobu na poprawę swojego zdrowia i samopoczucia, to pierzga jest idealnym wyborem.
Jak stosować pierzgę pszczelą?
Pierzga pszczela, dzięki procesowi fermentacji w ulu, jest łatwo przyswajalna przez organizm i bogata w wartościowe składniki odżywcze. Najczęściej spożywa się pierzgę bezpośrednio, np. przez ssanie niewielkiej ilości pod językiem – pozwala to na stopniowe uwalnianie enzymów oraz witamin i łatwiejsze wchłanianie przez śluzówkę. Dzienna dawka przyjmowanej w tej postaci pierzgi to jedna mała łyżeczka dziennie. Inną popularną metodą jest mieszanie pierzgi z miodem – powstaje wtedy smaczna, wzmacniająca mikstura, którą można spożywać codziennie, najlepiej rano na czczo. Niektórzy dodają ją też do koktajli lub jogurtu, wzbogacając posiłek o naturalne białka i witaminy. Warto jednak pamiętać, by pierzgi nie poddawać wysokiej temperaturze (powyżej 40 stopni Celsjusza), ponieważ może to obniżyć jej prozdrowotny potencjał.
Pierzga pszczela - cena
Cena pierzgi pszczelej stanowi ok. sześciokrotność ceny miodu i ok. trzykrotność ceny pyłku pszczelego. Taka cena pierzgi bierze się stąd, że z ula pozyskuje się jej kilkakrotnie mniej niż pyłku pszczelego i kilkadziesiąt razy mniej niż miodu. Bardzo pracochłonne jest również samo wydobycie pierzgi z plastra, które w większości pasiek jest wykonywane ręcznie (3) i pozyskanie jednego kilograma pierzgi trwa wiele godzin. Ponadto wyciągając pierzgę niszczy się plastry i nie można ich ponownie wykorzystać w ulu tak jak ma to miejsce w przypadku pozyskania miodu.
Bibliografia:
- Hołderna-Kędzia E., Kędzia B. Pierzga. Najcenniejszy produkt pszczeli. Fundacja Pomocy Człowiekowi i Środowisku "HUMANA DIVINIS", Toruń 2010.
- Demianowicz A. red. Hodowla pszczół. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Warszawa, 1983.
- Oberrisser W. Miód, propolis, pyłek, wosk. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2009.
- Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. Apiterapia. Leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi. Wydawnictwo SBM, Warszawa 2020.

<div id="net_products2">[npProducts ids="30,41,40,81" wrapper="net_products2" view="grid" alt="jaki miód wybrać" name="Nasze Pszczoły Wiedzą Co Dobre - Przeglądnij i Kup!" content="products" elements="image,price,name,producer,preview"]</div>