Pozostałe

Pierzga 100g Pierzga 100g
Cena: 39,00 zł
szt.
zobacz więcej
Propolis 20g Propolis 20g
Cena: 20,00 zł
szt.
zobacz więcej
Pyłek Pszczeli Pyłek Pszczeli
Cena: 31,00 zł
zobacz więcej

Inne poza miodem produkty pszczele

Poza miodem w pasiece pozyskuje się również inne produkty pszczele. Należą do nich pyłek pszczeli nazywany także pyłkiem kwiatowym, pierzga, propolis często nazywany kitem pszczelim, mleczko pszczele oraz jad pszczeli. Oprócz dwóch ostatnich, wszystkie te wyroby pszczele pozyskujemy w naszej pasiece. Do produktów pszczelich zalicza się również wosk pszczeli, ale surowiec ten nie jest zazwyczaj wykorzystywany w celach konsumpcyjnych.

Pyłek pszczeli i pierzga - wysoko odżywcze wyroby pszczele

W składzie pierzgi, podobnie jak w pyłku kwiatowym znajdziemy aminokwasy, węglowodany, enzymy, witaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, H, PP) oraz biopierwiastki, a wśród nich sód, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, krzem i selen. Są to wyroby pszczele o niezwykle cennym składzie, nieporównywalnym z żadnym innym produktem odżywczym.

Pyłek pszczeli - bogactwo aminokwasów, witamin i mikroelementów

Pyłek służy pszczołom jako źródło białka. W dni sprzyjające pyleniu jedna rodzina pszczela w ciągu dnia gromadzi przeciętnie około jednego kilograma pyłku pszczelego. Pszczelarzom do pozyskiwania pyłku służą poławiacze pyłku zakładane w wylocie ula, które mają za zadanie strącić obnóże pyłkowe z ciała pszczoły.

Kształt, powierzchnia i zewnętrzna postać ziaren pyłku a także ich barwa jest bardzo różna i charakterystyczna dla rośliny, z której pochodzi. Ziarna pyłku wybarwione są najczęściej w różnych odcieniach żółci ale można też znaleźć białe, szare, czerwone, błękitne i czarne.

Właściwości pyłku pszczelego

Pyłek zawiera białka i aminokwasy, węglowodany, enzymy oraz biopierwiastki. Przyjmowanie pyłku wzmacnia system odpornościowy wspomagając organizm w walce z bakteriami i wirusami. Ten produkt pszczeli wzmacnia ośrodkowy układ nerwowy, działa uspokajająco, ułatwia zasypianie i uczenie się oraz zapamiętywanie krótko i długoterminowe. Zmniejsza odczuwanie bólu migrenowego oraz redukuje odczuwanie stresu. Poprawia strukturę i funkcjonowanie błony śluzowej żołądka, pobudza trawienie i procesy przemiany materii.

W naszej pasiece oferujemy państwu pyłek pszczeli w trzech gramaturach po 200g i 500g, jak również bogatą gamę miodów smakowych -  miód z pyłkiem i propolisem w gramaturze 380g.

Pierzga – niezwykle cenny produkt pszczeli

Po dostarczeniu pyłku kwiatowego do ula pszczoły robotnice umieszczają go w komórkach plastra, zalewają miodem i zamykają wieczkiem woskowym. W tak przygotowanym pyłku kwiatowym, w warunkach beztlenowych, zachodzi proces fermentacji mlekowej (kiszenia), pod wpływem której powstaje bogaty w białko pokarm. Ten wyrób pszczeli jest jedynym źródłem białka dla pszczół.

Właściwości pierzgi

W składzie pierzgi znajdziemy, podobnie jak w pyłku, wszystkie występujące w przyrodzie aminokwasy, wiele enzymów, oraz bogactwo witamin i mikroelementów. W procesie kiszenia pierzga zostaje wzbogacona w duże ilość witamin z grupy B oraz w witaminę K. Za pomocą pierzgi leczy się pacjentów kardiologicznych z chorobami niedokrwiennymi serca, zapaleniem mięśnia sercowego i nadciśnieniem tętniczym. Ten produkt pszczeli zwiększa wytrzymałość na wysiłek fizyczny i zmniejsza poziom cholesterolu.

Wśród naszych propozycji produktów pszczelich znajdziesz pierzgę w postaci naturalnej czyli w postaci granulek, tak jak została wyciągnięta z plastra - oferowaną w gramaturze 100g. Przygotowujemy również pierzgę w miodzie, połączoną w proporcji 1:10 w słoiczkach o gramaturze 380g.

Propolis - produkt pszczeli działający antybiotycznie

Materiałem, z którego powstaje ten jeden z najciekawszych wyrobów pszczelich, są żywice i substancje żywiczne pokrywające liście i łodygi roślin oraz wytwarzane przez pączki i korę niektórych drzew liściastych i iglastych. Najwięcej propolisu pszczoły zbierają w połowie i pod koniec lata, po głównym pożytku. Wynika to stąd, że poza funkcjami higienicznymi propolis służy pszczołom do uszczelniania gniazda przed zimą, tak by zachować stabilną temperaturę i mikroklimat w ulu. Za pomocą propolisu zmieszanego z woskiem pszczoły wzmacniają konstrukcję ula, przymocowując przy jego użyciu wszelkie ruchome elementy.

Właściwości kitu pszczelego

Barwa propolisu jest zależna od pochodzenia i proporcji składników. Najczęściej ma kolor żółtobrązowy, zielonobrązowy lub ceglastoczerwony. Smak jest ostry, cierpki, gorzki i piekący. Zapach żywiczny, kadzidłowy, korzenny i dość trwały. Propolis składa się głównie z żywic, olejków eterycznych, wosku i pyłku kwiatowego. Etanolowy ekstrakt z propolisu jest bogatym źródłem biopierwiastków takich jak żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen.

Pyłek pszczeli i pierzga to wyroby pszczele o wysokich walorach odżywczych. Propolis natomiast ma odmienne działanie. Działa on przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczno. Przyspiesza leczenie trudno gojących się ran, odleżyn, poparzeń i odmrożeń. Przy stosowaniu wewnętrznym dobre efekty uzyskuje się w leczeniu schorzeń układu krążenia, chorób i stanów zapalnych przewodu pokarmowego, a także układu oddechowego. Propolis w postaci maści wysoce skutecznie leczy ropne choroby skóry wywołane przez gronkowce i paciorkowce oporne na antybiotyki. Działa znieczulająco, także miejscowo.

W naszej ofercie wyrobów pszczelich znajdziecie państwo propolis w formie surowca do przygotowania nalewki i maści propolisowej. Jedną z propozycji miodów z dodatkami jest miód z pyłkiem i propolisem oferowany w gramaturze 380 gram.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl