Co to jest miód nektarowo-spadziowy?
Miód nektarowo-spadziowy to prawdziwa perła wśród miodów, łącząca w sobie zarówno nektar kwiatowy, jak i spadź z drzew. Ale czym dokładnie jest ten miód? Powstaje on z połączenia nektaru kwiatowego z tajemniczą spadzią - substancją wydzielaną przez różne owady, głównie mszyce, które wysysają soki drzew (1, 2). Ten unikalny proces tworzenia nadaje miodowi wyjątkową barwę i głęboki smak. Właściwości odżywcze tego miodu są imponujące. Dzięki temu jest nie tylko smaczny, ale i wyjątkowo zdrowy!
Co więcej, jego krystalizacja jest zazwyczaj powolna, co sprawia, że przez długi czas zachowuje swoją płynną konsystencję. Jeśli zastanawiasz się nad dodatkiem do swojej codziennej diety, który będzie miał zbawienny wpływ na twoje zdrowie, miód nektarowo-spadziowy to strzał w dziesiątkę. Spróbuj i poczuj różnicę. Odkryj bogactwo smaku i dobrodziejstwa zdrowotne tego niezwykłego produktu, który można zakupić w naszej pasiece. Zdrowie i przyjemność smaku w jednym słoiku - to właśnie miód nektarowo-spadziowy!
Miód nektarowo-spadziowy - charakterystyka
Czy wiedzieliście, że istnieje miód, który jest doskonałym połączeniem pysznego nektaru kwiatowego aromatycznej spadzi bogatej w substancje biologicznie aktywne? Oto miód nektarowo-spadziowy - klejnot w świecie miodów. Charakteryzuje się on unikalnym, bursztynowym odcieniem i bogatą paletą smaków - od słodkiego karmelu po nuty leśne i ziołowe. To efekt połączenia nektaru kwiatów z substancjami wydzielanymi przez owady, głównie mszyce.
Ten miód nie tylko zachwyca smakiem, ale również swoimi właściwościami zdrowotnymi. Bogaty w antyoksydanty, witaminy i minerały. Substancji tych miód nektarowo-spadziowy zawiera kilkakrotnie więcej od miodów czysto nektarowych (3). Dzięki temu skutecznie wspiera układ odpornościowy, poprawia trawienie i ma działanie przeciwzapalne. Jeśli szukasz naturalnego eliksiru zdrowia, który pomoże Ci w walce z codziennymi dolegliwościami, miód nektarowo-spadziowy jest dla Ciebie. Warto dodać go do swojego menu, czerpiąc korzyści dla zdrowia i rozkoszując się niezrównanym smakiem.
Miód nektarowo-spadziowy na serce i układ krążenia
Miód nektarowo-spadziowy stosuje się razem z podstawową terapią chorób serca i naczyń krwionośnych. Badania prowadzone w warunkach klinicznych, potwierdziły skuteczność w takich jednostkach chorobowych takich jak miażdżyca, choroba zakrzepowa naczyń i nerwica mięśnia sercowego(4). Ośrodki badające miód nektarowo-spadziowy przypisują te właściwości między innymi dużej zawartości izoramnetyny (5) Jest to flawonoid, który ma działanie antyoksydacyjne i przeciwdziała miażdżycy, zapobiega wysokiemu ciśnieniu krwi i działa ochronnie na mięsień sercowy. Więcej o wpływie miodu na serce i układ krążenia dowiesz się z artykułu: Miód na serce - naturalne wsparcie dla naszego serca.
Miód nektarowo-spadziowy na przeziębienie
Miód nektarowo-spadziowy wykazuje również skuteczne działanie w stosunku do chorób infekcyjnych takich jak przeziębienie. Cechuje się on bardzo wysoką aktywnością antybiotyczną (6-9). Duże znaczenie ma w tym przypadku wysoki poziom enzymów: inhibiny, lizozymu i apidycyny, dodawanych przez pszczoły do tego miodu. Cecha ta klasyfikuje go jako doskonały środek przy wszelkiego rodzaju infekcjach, zwłaszcza górnych i dolnych dróg oddechowych. Dzięki dużej zawartości witamin biopierwiastków i aminokwasów, skutecznie stymuluje układ odpornościowy do walki z patogenami. Jakie inne odmiany miodu są skuteczne na przeziębienie dowiesz się z artykułu: Miód na przeziębienie - Który wybrać?
Miód nektarowo-spadziowy na bezsenność
Miód nektarowo-spadziowy ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu. Miód nektarowo-spadziowy jest pomocny również w leczeniu bezsenności dzięki zawartości w tym miodzie tryptofanu. Tryptofan bierze udział w wytwarzaniu melatoniny, która jest niezbędna dla prawidłowego snu.
Miód nektarowo-spadziowy na cukrzycę
Miód nektarowo-spadziowy cechuje się niższym indeksem glikemicznym od większości miodów nektarowych. Dzięki temu miód ten może być polecany zamiast innych miodów, dla osób z podwyższoną glikemią cierpiących na cukrzycę. Miód nektarowo-spadziowy niższy indeks glikemiczny zawdzięcza zwiększonej zawartości melecytozy, nazywanej cukrem modrzewiowym lub spadziowym (10). Ten wielocukier cechuje się wolniejszym wchłanianiem z przewodu pokarmowego i nie doprowadza do nagłych skoków poziomu glukozy we krwi.
Miód nektarowo-spadziowy w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego
Wszechstronne działanie miodu nektarowo-spadziowego wynikające z połączenia nektaru i spadzi, objawia się szczególnie wyraźnie w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego (11). Bogactwo składników odżywczych takich jak aminokwasy witaminy i mikroelementy doskonale regeneruje organizm i przywraca mu siły witalne. Miód nektarowo-spadziowy stosuj w okresach zwiększonego wysiłku fizycznego zwłaszcza w przypadku intensywnego uprawiania sportu. Miód ten pomoże również przywrócić potencjał intelektualny podczas intensywnej nauki oraz przed trudnymi egzaminami.
Miód nektarowo-spadziowy - jak stosować?
Miód nektarowo-spadziowy na bezsenność
Bardzo dobrym sposobem na bezsenność jest rozpuszczenie 1 łyżki stołowej naturalnego octu jabłkowego w 1 szklance wody i dodanie 2 łyżeczek miodu nektarowo-spadziowego. Taki napój wypij na około 0,5 godziny przed snem (12).
Miód nektarowo-spadziowy na zgagę i zaburzenia trawienia
Na koniec, dodajmy jeszcze przy opisie miodu nektarowo-spadziowego jak stosować go przy zgadze i innych zaburzeniach trawienia? Do szklanki ciepłej wody dodaj łyżkę miodu nektarowo-spadziowego i wypij gdy męczą Cię nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Niskie pH (kwaśne) miodu sprawia, że następuje szczelne zamknięcie się wpustu żołądka i uczucie zgagi ustępuje. Kwaśny odczyn wspomaga również prawidłowe działanie enzymów żołądkowych, ułatwiając trawienie ciężkich posiłków (11).
Bibliografia:
- Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Miody odmianowe i ich zdrowotne walory. Toruń 2005.
- Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze. Wyd. Duszpasterstwa Rolników, Włocławek 2002.
- Hołderna-Kędzia E., Kędzia B. Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie. Postępy Fitoterapii 2021; 22(2): 114-124.
- Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. Działanie miodu na serce i układ krążenia. Postępy Fitoterapii 3/2008, s. 176-184.
- Soler C, Gil MJ, Garcia-Viguera C i wsp. Flavonoid patterns of french honeys with different floral origin. Apidologie 1995; 26:53-60.
- Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Antybiotyczne właściwości miodu. Herba Pol 1993; 3:153-67.
- Szczęsna T, Rybak-Chmielewska H. Antybakteryjne właściwości miodu. W: Uzupełniające zagadnienia jakości miodu (red. H. Rybak-Chmielewska i wsp.). Wyd. Inst. Sadown. Kwiac. Oddz. Pszczeln. Puławy 1997:12-7.
- Kędzia B, Hołderna-Kędzia E, Dutkowiak A. Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych. Post Fitoter 2014; (2):67-70.
- Rychlik M, Doleżal M. Właściwości inhibinowe niektórych miodów odmianowych polskich. Pszczeln Zesz Nauk 1961; 5:53-64
- Hołderna-Kędzia E., Kędzia B.: Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie. Postępy Fitoterapii 2021; 22(2): 114-124.
- Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Apiterapia. Leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi. Wyd.SBM Warszawa 2020.
- Pucek R. Leczenie miodem czyli praktyczne wykorzystanie miodu w aptece domowej i w pielęgnacji ciała. Wydawnictwo Baobab, Warszawa 2007.