Miód - Pasieka Morawskich│Prawdziwy Miód z Własnej Pasieki
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 350 zł
Darmowa dostawa (Poczta Polska Kurier 48) już od 199,00 zł.

Aktualności

Jeżeli interesuje Państwa tematyka pszczelarstwa, to jesteście w odpowiednim miejscu! W tym dziale umieszczane są bieżące informacje z życia naszej pasieki. Jesteśmy szczęśliwi mogąc przedstawiać Państwu chociaż cząstkę naszej codziennej pracy. Mamy to szczęście, że możemy zajmować się tym, co naprawdę kochamy. Z pszczelarstwem jesteśmy związani od najmłodszych lat, dlatego dzisiaj jesteśmy w stanie zaoferować Państwu najwyższej jakości miody pszczele oraz inne produkty prosto z ula. Nie czekajcie i sprawdźcie sami, dlaczego warto wybrać nas i nasze produkty!

Miód na przeziębienie - Który wybrać?

0
Miód na przeziębienie - Który wybrać?

Czy warto stosować miód na przeziębienie?

Naturalne domowe sposoby z wykorzystaniem miodu, bardzo często pozwalają uniknąć powikłań i konieczności leczenia infekcji syntetycznymi antybiotykami (1). Stosując miód na przeziębienie w połączeniu z naturalnymi ziołami, skrócisz czas choroby i złagodzisz nieprzyjemne dolegliwości. Statystyki podają, że dorosły Europejczyk średnio dwa razy w roku choruje na przeziębienie, grypę lub inną infekcję górnych dróg oddechowych, połączoną z katarem i kaszlem. Dzieci mogą być przeziębione nawet do dziesięciu razy w roku (2).

W jakim okresie najlepiej stosować miód na przeziębienie?

Wystarczy pierwszy tydzień szkoły żeby twoje dziecko złapało najzwyklejszą, ale jakże dokuczliwą infekcję. Jeśli nie na początku roku szkolnego, to już na pewno w okresie mikołajowym dziecko przyniesie do domu katar i kaszel. Po dwóch dniach przeziębienie dopadnie pozostałe rodzeństwo i oczywiście rodziców. Skąd my to znamy? Kolejnym okresem częstych gryp i przeziębień jest koniec zimy, gdy brakuje nam słońca oraz świeżych owoców i warzyw, a nasz układ odpornościowy jest osłabiony. Warto w tym czasie mieć domową apteczkę zaopatrzoną w naturalny miód na przeziębienie, sok malinowy, syrop z czarnego bzu, herbatę z kwiatów lipy i inne naturalne środki, pomocne przy katarze i kaszlu. O tym jaki miód jest najlepszy na kaszel dowiesz się z artykułu: Miód a kaszel – jak naturalnie zwalczać objawy infekcji.

Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie?

Na przeziębienie najlepszy jest miód, który posiada najsilniejsze działanie antybiotyczne oraz taki, który stymuluje nasz układ odpornościowy. Przy przeziębieniu miód powinien również łagodzić kaszel oraz działać przeciwgorączkowo. Najlepszymi odmianami miodu w tym przypadku będą: miód lipowy, miód gryczany, miód nawłociowy, miód spadziowy oraz miód nektarowo-spadziowy.

[npProducts ids="30,38,41" wrapper="net_products2" view="grid" alt="jaki miód na przeziębienie - naturalne metody walki z infekcją" name="Nasze Pszczoły Wiedzą Co Dobre Na Przeziębienie - Przeglądnij i Kup!" content="products" elements="image,price,name,producer,preview"]

Miód lipowy na przeziębienie

Miód lipowy oprócz silnego działania przeciwbakteryjnego posiada również działanie rozgrzewające i przeciwgorączkowe. Wzmacnia odporność organizmu dzięki obecności substancji takich jak terpeny czy związki polifenolowe (3-5). Enzymy pszczele o właściwościach bakterio- i wirusobójczych skutecznie przeciwdziałają rozwojowi drobnoustrojów patogennych. Miód lipowy, dzięki zawartości lizozymu, unicestwia bakterie niszcząc ich ściany komórkowe. Inhibina natomiast prowadzi do produkcji nadtlenku wodoru w organizmie, który skutecznie eliminuje bakterie, wirusy oraz grzyby drożdżoidalne, które mogą zasiedlać błony śluzowe układu oddechowego (6-8). Miód lipowy jest bogaty w składniki mogące przyczynić się do redukcji gorączki. Wśród nich wyróżniają się elementy o właściwościach przeciwzapalnych, w tym flawonoidy, kwas kawowy oraz kwas fenolowy. Te naturalne związki mogą łagodzić stany zapalne w organizmie, które nierzadko manifestują się podwyższoną temperaturą ciała (9).

Miód gryczany na przeziębienie

Miód gryczany zawiera bardzo dużo enzymów antybiotycznych. Co więcej enzymy te w miodzie gryczanym są bardzo stabilne. Po roku przechowywania miodu gryczanego jego aktywność enzymatyczna pozostawała na niezmienionym poziomie. Co więcej, lizozym - enzym o właściwościach bakteriobójczych - utrzymywał swoją aktywność w miodzie gryczanym nawet przez osiem lat przechowywania. To świadczy o potężnych właściwościach antybakteryjnych miodu gryczanego, niezależnie od czasu jego przechowywania. Poza właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi, miód gryczany zawiera bardzo dużo flawonoidów - rutozydu i kwercytyny (9). Są to  pochodne rutyny i mają bardzo korzystny wpływ na przepuszczalność naczyń włosowatych, co ma ogromne znaczenie w leczeniu przeziębienia.

Miód nawłociowy na przeziębienie

Miód nawłociowy wyróżnia się silniejszymi właściwościami leczniczymi przeciwko drobnoustrojom chorobotwórczym nawet w porównaniu do takich miodów jak lipowy, spadziowy czy gryczany. Badania naukowe dowodzą, że jest on szczególnie skuteczny przeciwko gronkowcowi złocistemu, używanemu często jako wskaźnik antybiotyczności miodu. Naukowcy z Polski odkryli, że miód nawłociowy hamuje rozwój gronkowca nawet po znacznym rozcieńczeniu - aż do proporcji 1:256. Z badań laboratoryjnych wynika, że spośród wszystkich rodzimych odmian miodu, to właśnie miód nawłociowy najskuteczniej tłumi rozwój bakterii chorobotwórczych (5, 10). Dlatego stanowi doskonałe wsparcie w terapii różnych infekcji, w tym tych wynikających z przeziębienia.

Miód spadziowy na przeziębienie

Miód spadziowy jak również miód nektarowo-spadziowy posiada bardzo silne działanie przeciwbakteryjne (5, 9). Miody te cechują się również korzystnym działaniem na układ oddechowy, co zawdzięczają m.in. obecności gwajakolu (11, 12). Ten związek, pochodzący ze spadzi, posiada silne właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Właściwości przeciwdrobnoustrojowe, szczególnie działające na dolne drogi oddechowe, przypisuje się olejkom eterycznym zawartym w spadzi.

Miód manuka na przeziębienie

Badania laboratoryjne wyraźnie dowodzą, że właściwości antybiotyczne większości polskich odmian miodu są wyższe od właściwości antybiotycznych miodu manuka. Po przeanalizowaniu 77 próbek miodu manuka z Nowej Zelandii (o wartości UMF od nieoznaczonego do 20+) i 378 próbek polskich miodów okazało się, że takie miody jak nawłociowy, gryczany, nektarowo-spadziowy, spadziowy i lipowy posiadają o wiele silniejsze właściwości przeciwdrobnoustrojowe od miodu manuka (5, 13). Natomiast miody: rzepakowy, wielokwiatowy i akacjowy posiadały porównywalne właściwości do miodu manuka. W trakcie badań naukowcy oceniali wpływ poszczególnych odmian miodu na wzorcowy szczep gronkowca złocistego. Rezultaty były zaskakujące, stawiając w niekorzystnym świetle miód manuka. Wynika z tego, że nie warto przepłacać i zaopatrywać się w tym przypadku w bardzo drogi i mało skuteczny miód manuka, a w jego miejsce zastosować bardziej skuteczne polskie odmiany miodu.

Dlaczego miód przy przeziębieniu jest tak skuteczny?

Skuteczność miodu w walce z przeziębieniem i grypą wynika z jego działania antybiotycznego, przeciwzapalnego, wykrztuśnego i wzmacniającego układ odpornościowy. Miód ma zarówno właściwości bakteriobójcze (niszczy drobnoustroje) jak również bakteriostatyczne (hamuje namnażanie się bakterii). Miód przyjmowany do ust na łyżeczce w postaci nierozcieńczonej, niszczy bakterie dzięki zawartym w nim naturalnym kwasom organicznym oraz wysokiemu ciśnieniu osmotycznemu miodu (1). W prosty sposób można powiedzieć, że miód niszczy bakterie wysysając z nich wodę. Więcej o wpływie miodu na poprawę odporności dowiesz się z wcześniejszego artykułu pod tytułem: "Miód a odporność - jaki miód na wzmocnienie organizmu".

Po dodaniu miodu do wody do akcji wkracza inhibina. Jest to enzym pszczeli, który w środowisku wodnym produkuje nadtlenek wodoru, który z kolei jest zabójczy dla wszelkiego rodzaju drobnoustrojów chorobotwórczych. Wybierając miód na przeziębienie kieruj się wysoką zawartością właśnie tego enzymu. Do miodów bogatych w inhibinę zalicza się przede wszystkim miód gryczany, lipowy i miody spadziowe. Warto przed spożyciem rozcieńczyć miód przez dodanie go do: wody z cytryną, mleka, soków owocowych i warzywnych z dużą zawartością witaminy C lub naparów ziołowych, mających działanie napotne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Wówczas jego aktywność enzymatyczna wzrasta od 6 do nawet 220 razy (1). Bakterie i wirusy nie mają szans w kontakcie z takimi enzymami pszczelimi jak lizozym, apidycyna czy zabójcza dla nich inhibina. Skuteczność działania dopełniają zawarta w miodzie kwercetyna, należąca do flawonoidów roślinnych, mających bardzo silne działanie przeciwwirusowe oraz olejki eteryczne, które niszczą drobnoustroje znajdujące się na powierzchni błon śluzowych układu oddechowego.

Jaki miód na przeziębienie?

W tym miejscu trzeba zadać sobie pytanie jaki miód na przeziębienie warto wybrać? Czy warto poszukać naturalnego polskiego miodu prosto z pasieki, czy można zadowolić się tanim miodem z supermarketu, pochodzącym najczęściej z Chin? Tanie miody z supermarketów są bardzo często przegrzane i odfiltrowane z pyłku kwiatowego żeby się nie krystalizowały i ładnie wyglądały na półce sklepowej. Tanie miody pochodzą z rejonów o dużo cieplejszym klimacie od naszego. Oba te czynniki powodują, że mają one bardzo słabe działanie enzymatyczne (czyli przeciwdrobnoustrojowe) i będą nieskuteczne w zwalczaniu infekcji (5). Więcej na ten temat przeczytasz. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Naturalne miody z pasieki w Polsce są zdrowsze. 

Zatem najlepszy miód na przeziębienie to miód o silnym działaniu enzymatycznym. Takimi właściwościami cechują się naturalne miody pochodzące z polskiej pasieki, które pozyskiwane są w sposób tradycyjny i nie zostały poddane obróbce przemysłowej w wielkich rozlewniach miodu. Szukając miodu na przeziębienie wybieraj w pierwszej kolejności bezpośredni kontakt z pszczelarzem i zaopatruj się w zaufanej, sprawdzonej przez siebie pasiece.

Miód na gardło - stosuj miód również przy anginie i zapaleniu gardła

Oprócz zwykłego przeziębienia, miód jest również niezastąpiony w leczeniu stanów zapalnych gardła, anginy, nieżytów błony śluzowej nosa i tylnej ściany gardła oraz strun głosowych. Miód przyczynia się do lepszego nawilżenia błon śluzowych, a dzięki właściwościom antybiotycznym, do zaniku ropnej wydzieliny. W ostrych i przewlekłych stanach zapalnych błony śluzowej nosa i krtani oraz zatok przynosowych i czołowych, przyczynia się do udrożnienia górnych dróg oddechowych i ustępowania uporczywego kaszlu oraz bólu gardła i głowy (14).

Czy dzieci podczas przeziębienia mogą przyjmować miód?

Dietetycy i pediatrzy zalecają aby miód podawać dzieciom dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia (14). Wiąże się to z tym, że u tak małego dziecka układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty i nie jest przygotowany na wchłanianie miodu. Miód jest produktem bardzo złożonym i biologicznie aktywnym, a w dodatku wbrew pozorom ma bardzo niskie pH, ponieważ zawiera duże ilości naturalnych kwasów organicznych. Taki skład jest nieoceniony w żywieniu człowieka ale dla niemowlaka nie jest wskazany.

Miód na przeziębienie dla dziecka

Natomiast pediatrzy, opierając się na licznych badaniach i obserwacjach, wręcz zalecają regularne podawanie miodu dzieciom po ukończeniu pierwszego roku życia (14, 15). Miód na przeziębienie dla dziecka, jest naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych. Przyczynia się do prawidłowego rozwoju organizmu oraz wzmocnienia systemu odpornościowego młodego człowieka. Oczywiście, podawanie miodu powinno odbywać się z umiarem i w odpowiednich ilościach, dostosowanych do wieku i potrzeb malucha.

Jaki miód na przeziębienie dla dzieci?

Najlepszy miód na przeziębienie dla dzieci to miód lipowy. Miód ten skutecznie zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze (9), a w porównaniu z takimi miodami jak gryczany czy spadziowy ma o wiele delikatniejszy aromat i jest chętniej spożywany przez dzieci. Miód jest nieoceniony w budowaniu odporności dzieci i jest niezwykle pomocny w infekcjach górnych dróg oddechowych, połączonych z katarem i kaszlem.

Jaki miód na przeziębienie w ciąży?

Należy podkreślić, że w czasie ciąży, kiedy korzystanie z antybiotyków i niektórych leków jest ograniczone, stosowanie miodu może przynieść ulgę w dolegliwościach chorobowych (16). Co więcej, miód jest nieoceniony w walce z objawami przeziębienia i grypy. Jest to środek bezpieczny dla kobiet w ciąży oraz dla matek karmiących piersią, pomagając w łagodzeniu symptomów przeziębienia. W tym kontekście, terapia miodem stanowi efektywną alternatywę dla leków chemicznych, które mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie matki i dziecka.

Domowe sposoby na przeziębienie z wykorzystaniem miodu

Jak stosować miód na przeziębienie?

Niezwykle skuteczne w leczeniu przeziębienia jest stosowanie naturalnego miodu pszczelego z naparami ziołowymi lub sokami owocowymi bogatymi w witaminy. Do ziół zmniejszających dolegliwości podczas przeziębienia i zapalenia gardła należą melisa, mięta pieprzowa, rumianek a także tymianek, rozmaryn i lawenda. Działają one przeciwzapalnie, rozkurczowo, wykrztuśnie i przeciwbakteryjnie (14). Ich olejki eteryczne bardzo skutecznie niszczą drobnoustroje chorobotwórcze. Zioła te mogą być przy przeziębieniu podawane w formie naparów. Po zalaniu ziół wrzątkiem odstaw je pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie substancje czynne z ziół przedostaną się do naparu a napój przestygnie na tyle, aby nie zniszczyć bakteriobójczych enzymów zawartych w miodzie. Po przestygnięciu naparu dodaj do niego miód w ilości jednej łyżki stołowej na szklankę napoju. Napary ziołowe z miodem pij w ciągu dnia pomiędzy posiłkami.

Miód na przeziębienie - jak stosować?

Przy przeziębieniu możesz też stosować miód, dodając go do herbat o działaniu rozgrzewającym i napotnym. Najlepsza w tym przypadku jest herbata z kwiatów lipy w połączeniu z miodem i sokiem malinowym lub sokiem z owoców czarnego bzu. Po zaparzeniu i lekkim przestudzeniu lipowej herbaty, do ciepłego napoju dodaj miód i sok owocowy. Jeśli nie przygotowujesz sobie na zimę soku domowej roboty, zachęcam Cię do wykorzystania miodu z malinami lub miodu z czarnym bzem, które na takie właśnie potrzeby przygotowuję w swojej pasiece. Sambunigryna, którą zawiera czarny bez, jest silnym środkiem przeciwwirusowym. Preparaty z czarnego bzu są coraz częściej polecane przez lekarzy (zwłaszcza pediatrów) w infekcjach dróg oddechowych, jako naturalna alternatywa dla mało skutecznych leków przeciwwirusowych.

Jak pić miód na przeziębienie?

Jeśli lubisz imbir, polecam Ci przy przeziębieniu picie rozgrzewającej herbaty z imbirem i miodem. Dzięki bogactwu substancji biologicznie czynnych zawartych w imbirze, działa on silnie przeciwwirusowo. Jaki miód na przeziębienie będzie w tym przypadku wskazany? Jako dodatek do herbaty na przeziębienie polecam Ci miód z imbirem i rokitnikiem. Poza działaniem przeciwwirusowym imbiru, rokitnik zawarty w tym miodzie jest niezwykle bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Rokitnik zawiera 8 razy więcej witaminy C niż cytryna, a ponieważ owoce rokitnika nie zawierają askorbinazy (enzymu niszczącego witaminę C), witamina zawarta w rokitniku jest bardzo trwała i nie rozkłada się nawet pod wpływem stosunkowo wysokiej temperatury.

Miód z imbirem i rokitnikiem - najlepszy miód na przeziębienie

Miód na przeziębienie jak podawać?

Napój z imbiru, cytryny i miodu na przeziębienie

Składniki na 1 porcję:

1 szklanka gorącej wody

2 cm świeżego imbiru

Sok z ½ cytryny

1 łyżka miodu (najlepiej wielokwiatowego)

Przygotowanie:

Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub drobno posiekaj. Do szklanki z gorącą wodą dodaj starty imbir i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Pozostaw napój, aby przestygł do temperatury, która pozwoli dodać miód bez obaw o zniszczenie jego wartości leczniczych. Gdy napój jest ciepły (ale nie gorący), dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Pij napój dwa razy dziennie – rano na czczo oraz wieczorem przed snem. Żeby dowiedzieć się jaka temperatura napoju jest najlepsza dla dodania miodu przeczytaj artykuł: Podgrzewanie miodu a jego jakość - co musisz wiedzieć?

Korzystając z właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych następujących składników: imbir, cytryna, miód działających na przeziębienie; ten napój nie tylko pomoże w walce z objawami przeziębienia, ale także wzmocni układ odpornościowy, zapewniając szybsze powrót do zdrowia. Żeby ułatwić Ci stosowanie skutecznego środka na przeziębienie przygotowałem dla Ciebie w swojej pasiece gotowy miód z imbirem i cytryną.

Napój z czosnku i miodu na przeziębienie

Składniki na 1 porcję:

1 szklanka ciepłej wody

2 ząbki czosnku

1 łyżka miodu (preferowany miód gryczany)

Przygotowanie:

Czosnek obierz i dokładnie przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Do szklanki z ciepłą wodą dodaj wyciśnięty czosnek. Pozostaw napój, aby przestygł do temperatury, która pozwoli dodać miód bez obaw o utratę jego wartości odżywczych. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Pij napój raz dziennie – najlepiej wieczorem przed snem.

Czosnek i miód na przeziębienie jest naturalnym antybiotykiem, ten napój skutecznie pomoże w walce z przeziębieniem. Regularne stosowanie tego domowego środka wspomoże układ odpornościowy i pomoże szybko pokonać objawy choroby. Czosnek działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, podczas gdy miód działa łagodząco na podrażnione gardło, dostarczając jednocześnie niezbędnych składników odżywczych.

Napój z cytryny i miodu na przeziębienie

Składniki na 1 porcję:

1 szklanka ciepłej wody

Sok z 1 świeżej cytryny

1 łyżka miodu (preferowany miód lipowy)

Przygotowanie:

Do szklanki z ciepłą wodą dodaj świeży sok cytrynowy. Gdy napój jest ciepły (ale nie gorący), dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Pij napój dwa razy dziennie – rano na czczo oraz wieczorem przed snem.

Dzięki kombinacji witaminy C z cytryny i leczniczych właściwości miodu, ten napój działa kojąco na podrażnione gardło i wspomaga układ odpornościowy w walce z przeziębieniem. Cytryna i miód na przeziębienie pomoże w detoksykacji organizmu, złagodzi ból i dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Regularne spożywanie tego domowego środka pomoże przyspieszyć proces leczenia i złagodzić objawy przeziębienia.

Mleko z czosnkiem i miodem na przeziębienie

Składniki na 1 porcję:

1 szklanka mleka

2 ząbki czosnku

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Mleko podgrzewaj w rondelku na umiarkowanym ogniu. Dodaj posiekany czosnek i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw mieszankę na chwilę, aby przestygła do temperatury umożliwiającej dodanie miodu. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Pij ten napój tuż przed snem.

Mleko, czosnek i miód na przeziębienie to stara i bardzo skuteczna domowa metoda walki z chorobą. Ten ciepły napój jest idealny na noc, by złagodzić objawy przeziębienia i wspomóc regenerację organizmu.

 

Bibliografia:

  1. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. Współczesne poglądy na mechanizm przeciwdrobnoustrojowego działania miodu. Postępy Fitoterapii 2017; 18(4): 290-297.
  2. Frank R. Miód odżywia, leczy, pielęgnuje. Wydawnictwo RM, Warszawa 2008.
  3. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Antybiotyczne właściwości miodu. Herba Pol 1993; 3:153-67.
  4. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Miód. Skład i właściwości biologiczne. Przeds. Rzeczpospolita S.A., Warszawa 2008.
  5. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E, Dutkowiak A. Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych. Post Fitoter 2014; (2):67-70.
  6. Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Miody odmianowe i ich zdrowotne walory. Toruń 2005.
  7. Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze. Wyd. Duszpasterstwa Rolników, Włocławek 2002.
  8. Poczinkova P. Pczelnite produkti w medicinata. Izd. Bołg. Akad. Nauk., Sofia 1986.
  9. Hołderna-Kędzia E., Kędzia B. Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie. Postępy Fitoterapii 2021; 22(2): 114-124.
  10. Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Badania nad aktywnością antybiotyczną i działaniem przeciwutleniającym miodu. XLII Nauk Konf Pszczel, Puławy 2005; 144-6.
  11. Dobrovoda J. Včelie produkty a zdravie. Wyd. Priroda, Bratislawa 1986.
  12. Harnay K. Apitherapy to-day. Intern. Beekeep. Technol. Econ. Inst., Bucharest 1976:26-31.
  13. Hołderna-Kędzia E, Ostrowski-Meissner H, Kędzia B. Ocena aktywności antybiotycznej nowozelandzkiego miodu manuka metodą rozcieńczeń seryjnych w podłożu płynnym. Post Fitoter 2008; (2):70-5.
  14. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Apiterapia leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi. Wydawnictwo SBM, Warszawa 2020.
  15. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Lecznicze działanie miodu pszczelego w chorobach wewnętrznych. MedPharm Polska, Wrocław 2010.
  16. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Wykorzystanie propolisu i miodu w zakażeniach. Post Fitoter 2007; (4):202-6.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Blog wpisy
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl