Aktualności

Jeżeli interesuje Państwa tematyka pszczelarstwa, to jesteście w odpowiednim miejscu! W tym dziale umieszczane są bieżące informacje z życia naszej pasieki. Jesteśmy szczęśliwi mogąc przedstawiać Państwu chociaż cząstkę naszej codziennej pracy. Mamy to szczęście, że możemy zajmować się tym, co naprawdę kochamy. Z pszczelarstwem jesteśmy związani od najmłodszych lat, dlatego dzisiaj jesteśmy w stanie zaoferować Państwu najwyższej jakości miody pszczele oraz inne produkty prosto z ula. Nie czekajcie i sprawdźcie sami, dlaczego warto wybrać nas i nasze produkty!

Miód na przeziębienie - Który wybrać? 0
Miód na przeziębienie - Który wybrać?

 

Czy warto stosować miód na przeziębienie?

Naturalne domowe sposoby z wykorzystaniem miodu, bardzo często pozwalają uniknąć powikłań i konieczności leczenia infekcji syntetycznymi antybiotykami. Stosując miód na przeziębienie w połączeniu z naturalnymi ziołami, skrócisz czas choroby i złagodzisz nieprzyjemne dolegliwości. Statystyki podają, że dorosły Europejczyk średnio dwa razy w roku choruje na przeziębienie, grypę lub inną infekcję górnych dróg oddechowych, połączoną z katarem i kaszlem. Dzieci mogą być przeziębione nawet do dziesięciu razy w roku. Wystarczy pierwszy tydzień szkoły żeby twoje dziecko złapało najzwyklejszą, ale jakże dokuczliwą infekcję. Jeśli nie na początku roku szkolnego, to już na pewno w okresie mikołajowym dziecko przyniesie do domu katar i kaszel. Po dwóch dniach przeziębienie złapie pozostałe rodzeństwo i oczywiście rodziców. Skąd my to znamy? Kolejnym okresem częstych gryp i przeziębień jest koniec zimy, gdy brakuje nam słońca oraz świeżych owoców i warzyw, a nasz układ odpornościowy jest osłabiony. Warto w tym czasie mieć domową apteczkę zaopatrzoną w naturalny miód na przeziębienie, sok malinowy, syrop z czarnego bzu, herbatę z kwiatów lipy i inne naturalne środki, pomocne przy katarze i kaszlu.

Dlaczego miód przy przeziębieniu jest tak skuteczny?

Skuteczność miodu w walce z przeziębieniem i grypą wynika z jego działania antybiotycznego, przeciwzapalnego, wykrztuśnego i wzmacniającego układ odpornościowy. Miód ma zarówno właściwości bakteriobójcze (niszczy drobnoustroje) jak również bakteriostatyczne (hamuje namnażanie się bakterii). Miód przyjmowany do ust na łyżeczce w postaci nierozcieńczonej, niszczy bakterie dzięki zawartym w nim naturalnym kwasom organicznym oraz wysokiemu ciśnieniu osmotycznemu miodu (w prosty sposób można powiedzieć, że miód niszczy bakterie wysysając z nich wodę). Po dodaniu miodu do wody do akcji wkracza inhibina. Jest to enzym pszczeli, który w środowisku wodnym produkuje nadtlenek wodoru, który z kolei jest zabójczy dla wszelkiego rodzaju drobnoustrojów chorobotwórczych. Wybierając miód na przeziębienie kieruj się wysoką zawartością właśnie tego enzymu. Do miodów bogatych w inhibinę zalicza się przede wszystkim miód gryczany, lipowy i miody spadziowe. Warto przed spożyciem rozcieńczyć miód przez dodanie go do: wody z cytryną, mleka, soków owocowych i warzywnych z dużą zawartością witaminy C lub naparów ziołowych, mających działanie napotne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Wówczas jego aktywność enzymatyczna wzrasta od 6 do nawet 220 razy. Bakterie i wirusy nie mają szans w kontakcie z takimi enzymami pszczelimi jak lizozym, apidycyna czy zabójcza dla nich inhibina. Skuteczność działania dopełniają zawarta w miodzie kwercetyna, należąca do flawonoidów roślinnych, mających bardzo silne działanie przeciwwirusowe oraz olejki eteryczne, które niszczą drobnoustroje znajdujące się na powierzchni błon śluzowych układu oddechowego.

W tym miejscu trzeba zadać sobie pytanie jaki miód na przeziębienie warto wybrać? Czy warto poszukać naturalnego polskiego miodu prosto z pasieki, czy można zadowolić się tanim miodem z supermarketu, pochodzącym najczęściej z Chin? Tanie miody z supermarketów są bardzo często przegrzane i odfiltrowane z pyłku kwiatowego żeby się nie krystalizowały i ładnie wyglądały na półce sklepowej. Tanie miody pochodzą z rejonów o dużo cieplejszym klimacie od naszego. Oba te czynniki powodują, że mają one bardzo słabe działanie enzymatyczne (czyli przeciwdrobnoustrojowe) i będą nieskuteczne w zwalczaniu infekcji. Więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ. Zatem najlepszy miód na przeziębienie to miód o silnym działaniu enzymatycznym. Takimi właściwościami cechują się naturalne miody pochodzące z polskiej pasieki, które pozyskiwane są w sposób tradycyjny i nie zostały poddane obróbce przemysłowej w wielkich rozlewniach miodu. Szukając miodu na przeziębienie wybieraj w pierwszej kolejności bezpośredni kontakt z pszczelarzem i zaopatruj się w zaufanej, sprawdzonej przez siebie pasiece.

Oprócz zwykłego przeziębienia, miód jest również niezastąpiony w leczeniu stanów zapalnych gardła, anginy, nieżytów błony śluzowej nosa i tylnej ściany gardła oraz strun głosowych. Miód przyczynia się do lepszego nawilżenia błon śluzowych, a dzięki właściwościom antybiotycznym, do zaniku ropnej wydzieliny. W ostrych i przewlekłych stanach zapalnych błony śluzowej nosa i krtani oraz zatok przynosowych i czołowych, przyczynia się do udrożnienia górnych dróg oddechowych i ustępowania uporczywego kaszlu oraz bólu gardła i głowy.

Czy dzieci podczas przeziębienia mogą przyjmować miód?

Dietetycy i pediatrzy zalecają aby miód podawać dzieciom dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia. Wiąże się to z tym, że u tak małego dziecka układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty i nie jest przygotowany na wchłanianie miodu. Miód jest produktem bardzo złożonym i biologicznie aktywnym, a w dodatku wbrew pozorom ma bardzo niskie pH, ponieważ zawiera duże ilości naturalnych kwasów organicznych. Taki skład jest nieoceniony w żywieniu człowieka ale dla niemowlaka nie jest wskazany. Natomiast pediatrzy wręcz zalecają regularne podawanie miodu dzieciom po ukończeniu pierwszego roku życia. Najlepszy miód na przeziębienie dla dzieci to miód lipowy. Miód ten skutecznie zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze, a w porównaniu z takimi miodami jak gryczany czy spadziowy ma o wiele delikatniejszy aromat i jest chętniej spożywany przez dzieci. Miód jest nieoceniony w budowaniu odporności dzieci i jest niezwykle pomocny w infekcjach górnych dróg oddechowych, połączonych z katarem i kaszlem.

Domowe sposoby na przeziębienie z wykorzystaniem miodu

Niezwykle skuteczne w leczeniu przeziębienia jest połączenie naturalnego miodu pszczelego z naparami ziołowymi lub sokami owocowymi bogatymi w witaminy. Do ziół zmniejszających dolegliwości podczas przeziębienia i zapalenia gardła należą melisa, mięta pieprzowa, rumianek a także tymianek, rozmaryn i lawenda. Działają one przeciwzapalnie, rozkurczowo, wykrztuśnie i przeciwbakteryjnie. Ich olejki eteryczne bardzo skutecznie niszczą drobnoustroje chorobotwórcze. Zioła te mogą być przy przeziębieniu podawane w formie naparów. Po zalaniu ziół wrzątkiem odstaw je pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie substancje czynne z ziół przedostaną się do naparu a napój przestygnie na tyle, aby nie zniszczyć bakteriobójczych enzymów zawartych w miodzie. Po przestygnięciu naparu dodaj do niego miód w ilości jednej łyżki stołowej na szklankę napoju. Napary ziołowe z miodem pij w ciągu dnia pomiędzy posiłkami.

Przy przeziębieniu możesz się też wspomagać rozgrzewającymi i napotnymi herbatami z dodatkiem miodu. Najlepsza w tym przypadku jest herbata z kwiatów lipy w połączeniu z miodem i sokiem malinowym lub sokiem z owoców czarnego bzu. Po zaparzeniu i lekkim przestudzeniu lipowej herbaty, do ciepłego napoju dodaj miód i sok owocowy. Jeśli nie przygotowujesz sobie na zimę soku domowej roboty, zachęcam Cię do wykorzystania miodu z malinami lub miodu z czarnym bzem, które na takie właśnie potrzeby przygotowuję w swojej pasiece. Sambunigryna, którą zawiera czarny bez, jest silnym środkiem przeciwwirusowym. Preparaty z czarnego bzu są coraz częściej polecane przez lekarzy (zwłaszcza pediatrów) w infekcjach dróg oddechowych, jako naturalna alternatywa dla mało skutecznych leków przeciwwirusowych.

Jeśli lubisz imbir, polecam Ci przy przeziębieniu picie rozgrzewającej herbaty z imbirem i miodem. Dzięki bogactwu substancji biologicznie czynnych zawartych w imbirze, działa on silnie przeciwwirusowo. Jaki miód na przeziębienie będzie w tym przypadku wskazany? Jako dodatek do herbaty na przeziębienie polecam Ci miód z imbirem i rokitnikiem. Poza działaniem przeciwwirusowym imbiru, rokitnik zawarty w tym miodzie jest niezwykle bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Rokitnik zawiera 8 razy więcej witaminy C niż cytryna, a ponieważ owoce rokitnika nie zawierają askorbinazy (enzymu niszczącego witaminę C), witamina zawarta w rokitniku jest bardzo trwała i nie rozkłada się nawet pod wpływem stosunkowo wysokiej temperatury.

Miód z imbirem i rokitnikiem - najlepszy miód na przeziębienie

Napój z octu jabłkowego i miodu na często nawracające przeziębienia

Składniki na 1 porcję:

1 szklanka letniej wody

2 łyżeczki octu jabłkowego

1 łyżka miodu lipowego

Przygotowanie:

Wymieszaj wodę z octem jabłkowym i miodem lipowym. Napój pij codziennie rano przed śniadaniem przez 6 tygodni w okresie największego narażenie na przeziębienie i grypę. Po 6 tygodniach zrób 2 tygodnie przerwy i możesz powtórzyć kurację. Napój ten wzmocni twój układ odpornościowy.

 

Rumianek z miodem na zapalenie gardła

Składniki na 1 porcję:

2 łyżeczki rumianku

2 szklanki wody

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Zagotuj wodę i wsyp do niej rumianek. Naczynie przykryj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Gotowy napar ostudź, przecedź przez sitko i dodaj do niego miód. Płucz gardło kilka razy dziennie. Po wypłukaniu gardła napar rumiankowy z miodem możesz połknąć. Przyniesie on ulgę działając przeciwzapalnie, nawilży błonę śluzową gardła i będzie zwalczał drobnoustroje.

 

Herbata cebulowa z miodem na przeziębienie

Składniki na 1 porcję:

2 duże cebule

½ litra wody

2 filiżanki herbaty z kopru włoskiego

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Cebulę obierz, pokrój na cienkie plastry i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Zaparz dwie filiżanki herbaty z kopru włoskiego i odstaw je na 15 minut aby lekko przestygły. Wywar cebulowy przecedź przez sitko, wymieszaj z herbatą z kopru i dodaj miód. Pij codziennie lekko ciepły napój. Pomoże on skrócić czas choroby i złagodzić nieprzyjemne dolegliwości.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl