Miód Nektarowo-Spadziowy
Sprawdź Certyfikat Jakości!
|
![]() |
![]() |
Zajął miejsce na podium w konkursie na najlepszy produkt Małopolskiego Festiwalu Smaku
Miód nektarowo-spadziowy jest skrystalizowany. Jeśli chcesz miód płynny, napisz nam to w komentarzu przy zamówieniu.

Miód nektarowo-spadziowy to jedna z najmniej docenianych odmian miodu. To jednak jedna z najzdrowszych opcji, jakie można wybrać, gdy chodzi o regularne stosowanie miodu w celu wzmocnienia odporności organizmu. Miód nektarowo-spadziowy właściwości swoje zawdzięcza zawartości wielu cennych składników odżywczych nadających mu właściwości lecznicze.
Miód nektarowo-spadziowy - właściwości lecznicze i zastosowanie
Miód nektarowo-spadziowy powstaje dzięki połączeniu przez pszczoły dwóch naturalnych pożytków - nektaru wytwarzanego przez kwiaty i spadzi wydzielanej przez mszyce. Pochodzenie tych surowców (różne rodzaje spadzi - spadź iglasta lub liściasta oraz nektar z wielu różnych gatunków roślin) jak również ich procentowy udział w miodzie odmianowym mogą być bardzo różne. Wpływa to zarówno na zróżnicowaną barwę, konsystencję jak również aromat i tempo krystalizacji miodu nektarowo-spadziowego.
Miód nektarowo-spadziowy - jego kolor i smak
Miód nektarowo-spadziowy w postaci płynnej jest zazwyczaj gęsty o barwie od ciemnoherbacianej przez brunatno-zielonkawej, czerwonawo-brunatnej po ciemnobrązową. Krystalizując przybiera formę drobno- lub średnioziarnistą o wyczuwalnych kryształach. Po skrystalizowaniu przybiera najczęściej barwę jasno lub ciemnobrunatną - zawsze jaśniejszą od barwy płynnego miodu.
Miód nektarowo-spadziowy posiada słaby i lekko korzenny zapach oraz łagodny i lekko słodki smak. Szczególnie ciekawy smak i aromat posiadają miody nektarowo-spadziowe z dużą domieszką nektaru lipy lub gryki (1, 2, 3, 4).
Miód nektarowo-spadziowy jest bogaty w mikroelementy
Zawartość związków odżywczo-leczniczych miodu nektarowo-spadziowego zależy od wzajemnego stosunku nektaru i spadzi zawartych w tej odmianie miodu. W porównaniu z miodami nektarowymi posiada on o wiele więcej biopierwiastków i mikroelementów (5). Może być ich do 4 razy więcej niż w miodach nektarowych (6). Dzięki temu miód ten posiada wyższą przewodność elektryczną wynoszącą powyżej 6 milisimensów. Badając w laboratorium właśnie ten parametr określa się miód jako nektarowo-spadziowy (7).
Miody nektarowo-spadziowe zawierają niezbędne dla organizmu i bardzo łatwo przyswajalne związki cynku, miedzi, żelaza i boru. Zawierają również niezbędne dla człowieka makro- i mikroelementy jak: magnez, potas, wapń, siarka, fosfor, mangan i kobalt. Pierwiastkami występującymi w tych miodach a nieobecnymi w miodach nektarowych są molibden, wanad, cyna i srebro (6). Te mikroelementy są niezbędne człowiekowi do budowy enzymów biorących udział w wielu szlakach metabolicznych.
Miód nektarowo-spadziowy - bogactwo aminokwasów
Miód nektarowo-spadziowy właściwości odżywcze posiada dzięki dużej jak na miód zawartości aminokwasów. Oprócz aminokwasów jest również bardzo cennym źródłem, białek i enzymów, i witamin ponieważ zawiera ich nawet do dwóch razy więcej niż miody nektarowe. Stwierdzono w nim prawie wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy (8, 9).
Miód nektarowo-spadziowy na co pomaga?
Specjaliści zajmujący się apiterapią, wiedzą jak wszechstronne działanie ma miód nektarowo-spadziowy. Jednak osoby mniej zaznajomione z leczniczym zastosowaniem miodu często zadają pytanie: miód nektarowo-spadziowy na co właściwie pomaga? Warto go stosować w takich jednostkach chorobowych jak:
-
Choroby serca i układu krążenia;
-
Przeziębienie i grypa;
-
Bezsenność i problemy ze snem;
-
Cukrzyca i podwyższona glikemia;
-
Stany wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Miód nektarowo-spadziowy jak spożywać go najlepiej?
Miód nektarowo-spadziowy dzięki zasobności w łatwo przyswajalne witaminy i mikroelementy oraz w substancje biologicznie czynne takie jak enzymy pszczele i flawonoidy roślinne, stanowi doskonałą odżywkę dla organizmu, wzmacniającą siły fizyczne i umysłowe. Gdy czujesz zmęczenie i chcesz zastosować miód nektarowo-spadziowy jak spożywać go aby przyniósł dobre efekty? Łyżkę miodu nektarowo-spadziowego dodaj do szklanki letniej wody. Do napoju możesz wycisnąć sok z cytryny lub dodać sok z czarnej porzeczki bogaty w witaminę C. Tak przygotowany napój wypity przed śniadaniem przywróci Ci siły i doda energii na nadchodzący dzień.
Bibliografia:
- Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Miody odmianowe i ich zdrowotne walory. Toruń 2005.
- Jojrisz NP. Produkty pczełowodstwa i ich ispolzowanie. Moskwa Rosselchozizdat 1976.
- Soler C, Gil MJ, Garcia-Viguera C i wsp. Flavonoid patterns of french honeys with different floral origin. Apidologie 1995; 26:53-60.
- Harnay K. Apitherapy to-day. Intern. Beekeep. Technol. Econ. Inst., Bucharest 1976:26-31.
- Rybak-Chmielewska H. Charakterystyka chemiczna krajowych miodów odmianowych. Pszczeln Zesz Nauk 1986; 30:3-17.
- Hołderna-Kędzia E., Kędzia B.: Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie. Postępy Fitoterapii 2021; 22(2): 114-124.
- Rybak-Chmielewska H, Szczęsna T. Charakterystyka krajowych miodów odmianowych. W: Podstawowe zagadnienia jakości miodu. Puławy 1996.
- Dobrovoda J. Včelie produkty a zdravie. Wyd. Priroda, Bratislawa 1986.
- Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Leczenie produktami pszczelimi. PWRiL, Warszawa 1994.
1) Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych. Postępy Fitoterapii 2014; 2: 67-70.

<div id="net_products2">[npProducts ids="30,41,40,81" wrapper="net_products2" view="grid" alt="jaki miód wybrać" name="Nasze Pszczoły Wiedzą Co Dobre - Przeglądnij i Kup!" content="products" elements="image,price,name,producer,preview"]</div>