Miód Wielokwiatowy
Sprawdź Certyfikat Jakości!
- przeciwdziała alergii
- wzmacnia serce
- wzmacnia naczynia krwionośne
- regeneruje wątrobę
- działa żółciopędnie
- przeciwdziała anemii
- stosowany przy reumatyzmie
- zmniejsza wyczerpanie fizyczne i umysłowe
Tegoroczny miód wielokwiatowy jest już skrystalizowany. Jeśli chcesz miód płynny, napisz nam to w komentarzu przy zamówieniu.
Miód wielokwiatowy to najpopularniejszy rodzaj polskiego miodu. Jest to miód, który powstaje z nektaru wielu różnych gatunków kwiatów, co wpływa na jego charakterystyczny smak i aromat. Miód wielokwiatowy jest nie tylko pysznym słodkim dodatkiem do naszych potraw, ale również ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych.
Miód wielokwiatowy właściwości
Miód wielokwiatowy ze względu na bardzo dużą zmienność szaty roślinnej wokół poszczególnych, nawet blisko siebie usytuowanych pasiek, jest bardzo zmienny pod względem właściwości fizykochemicznych. W postaci płynnej może być koloru od jasnokremowego do ciemnoherbacianego. Miód wielokwiatowy zbierany przez pszczoły w okresie letnim jest zazwyczaj ciemniejszy od miodu wielokwiatowego powstającego wczesną wiosną. Zwłaszcza niewielkie domieszki spadzi występujące w drugiej połowie sezonu pszczelarskiego wpływają na ciemniejsza barwę tego miodu. Po skrystalizowaniu, miód wielokwiatowy przybiera barwę od jasnoszarej do jasnobrązowej. Krystalizacja tej odmiany miodu jest bardzo zróżnicowana i zależy od gatunków roślin, z których pszczoły zbierały nektar w danej okolicy. Zazwyczaj miody wiosenne krystalizują szybciej od miodów wielokwiatowych pochodzących z pełni lata. Smak miodu wielokwiatowego jest słodki i łagodny a aromat dość wyraźny o nutach nieco woskowych. W porównaniu z miodami wczesnowiosennymi, letnie miody wielokwiatowe odznaczają się bardziej wyrazistym aromatem oraz silniejszą aktywnością biologiczną (1, 2-5).
Skład chemiczny, a co za tym idzie właściwości miodu wielokwiatowego zależy od rodzaju kwiatów, z jakich pszczoły zbierały nektar. Wiosenne miody wielokwiatowe są bogate w cukry proste - glukozę i fruktozę. Z kolei miody z pełni sezonu są bogatsze w enzymy, flawonoidy, witaminy, mikroelementy i związki przeciwbakteryjne. Miód wielokwiatowy ma również bardzo korzystne działanie regenerujące na kości, naczynia krwionośne, skórę, włosy i paznokcie (6). Miód wielokwiatowy właściwości te zawdzięcza znacznej zawartości krzemu. W miodach wielokwiatowych oznaczono również sporo β-karotenu od 1,5 do 10µg/100g, w zależności od badanej próbki (5).
Miód wielokwiatowy na co pomaga?
Prawie każdy z nas słyszał, że miód wielokwiatowy jest skutecznym środkiem w łagodzeniu dolegliwości u alergików. Poza tym dość oczywistym przeznaczeniem, miód wielokwiatowy na co jeszcze może korzystnie działać?
Miód wielokwiatowy na alergię
Miód wielokwiatowy jest niezastąpiony w chorobach alergicznych górnych dróg oddechowych, takich jak atopowa astma oskrzelowa, pyłkowica, katar sienny czy nieżyt nosa na podłożu alergicznym. W przypadku dolegliwości związanych z alergią, najlepiej działa właśnie miód wielokwiatowy na co składają się głównie jego właściwości odczulające. Ogromne znaczenie przy odczulaniu mają pyłki kwiatowe i ziarenka kurzu, występujące w rejonie zbierania miodu. Dlatego też zaleca się aby korzystać z miodu wyprodukowanego przez pszczoły w odległości nie większej niż 10 km od miejsca zamieszkania (6). Ważne jest również aby nabywać miód bezpośrednio w pasiece gdyż nie będzie on odfiltrowany z tych ważnych drobin, jak ma to miejsce w dużych przetwórniach i rozlewniach miodu. Ziarna pyłku i drobiny kurzu zawarte w miodzie wielokwiatowym pełnią rolę swoistych antygenów, powodując w organizmie przyjmującego miód pacjenta, wytwarzanie przeciwciał przeciwko alergenom wywołującym uczulenie (7, 8).
Miód wielokwiatowy na serce
Miody wielokwiatowe, zwłaszcza te wiosenne, są cenione ze względu na bogactwo cukrów prostych - glukozy i fruktozy. Przede wszystkim glukoza ze względu na łatwą przyswajalność, dostarcza organizmowi w bardzo krótkim czasie energii do prawidłowej pracy mięśnia sercowego. Dlatego miód wielokwiatowy jest polecany w chorobach serca i układu krążenia. Miód wielokwiatowy właściwości protekcyjne w stosunku do mięśnia sercowego i układu krążenia zawdzięcza również flawonoidom i najważniejszej spośród nich kwercetynie, która chroni nabłonek naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami przez wolne rodniki. Dzięki temu miód wielokwiatowy posiada również właściwości przeciwmiażdżycowe (9).
Miód wielokwiatowy na wątrobę
Miód wielokwiatowy zawiera enzymy i antyoksydanty, które pomagają w oczyszczaniu wątroby z toksyn i substancji szkodliwych. Dodatkowo, zawarte w miodzie niezwykle ważne dla naszego zdrowia kwasy organiczne, takie jak kwas mrówkowy, mlekowy i cytrynowy, pomagają w regeneracji i ochronie komórek wątroby. Miód wielokwiatowy właściwości detoksykacyjne zawdzięcza również takim substancjom jak kwas pirogronowy i kwas glukuronowy. Wątroba wykorzystuje te dwa kwasy organiczne do wiązania i wydalania toksyn z naszego organizmu. Regularne spożywanie miodu wielokwiatowego może więc przyczynić się do poprawy funkcjonowania wątroby oraz ogólnego stanu zdrowia organizmu (10, 6).
Miód wielokwiatowy wspomaga prawidłową pracę pęcherzyka żółciowego
Miód wielokwiatowy właściwości lecznicze oraz regulacyjne wykazuje również w stosunku do funkcji wydzielniczej pęcherzyka żółciowego. Pęcherzyk żółciowy jest narządem, który pełni ważną rolę w trawieniu tłuszczów poprzez wytwarzanie i magazynowanie żółci. Regularne spożywanie miodu może pomóc w pobudzeniu wydzielania żółci z pęcherzyka, co przyspiesza trawienie i zapobiega problemom związanym z układem pokarmowym (10, 11). Miód wielokwiatowy zawiera enzymy, takie jak diastaza, inwertaza i katalaza, które stymulują pracę układu trawiennego, w tym wydzielanie żółci. W stosunku do pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, miód wielokwiatowy właściwości lecznicze posiada również dzięki zawartości choliny. Substancja ta bierze udział w produkcji i wydzielaniu żółci, niezbędnej w prawidłowym procesie trawienia.
Miód wielokwiatowy dla osób w starszym wieku
Spożywanie miodu wielokwiatowego może być korzystne dla osób w starszym wieku, ze względu na wiele właściwości zdrowotnych tego produktu. Miód wielokwiatowy jest bogaty w wiele składników odżywczych, takich jak łatwo przyswajalne cukry proste, witaminy, minerały oraz antyoksydanty, które mogą przyczyniać się do poprawy stanu zdrowia (6). W starszym wieku organizm zwykle staje się bardziej podatny na choroby i osłabienie układu odpornościowego. Jednym z korzystnych składników miodu są związki fenolowe, takie jak flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Zwłaszcza miody wielokwiatowe pochodzące z pełni lata, są bogatsze w te związki i mają silniejsze właściwości przeciwdrobnoustrojowe (12, 13, 14).
Ponadto, miód wielokwiatowy zawiera enzymy, takie jak glukozydaza i peroksydaza, które pomagają w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej i wspierają trawienie. W porównaniu z innymi miodami, szczególnie korzystnie na stan skóry w podeszłym wieku działa właśnie miód wielokwiatowy na co składają się jego właściwości antyoksydacyjne obecne dzięki zawartym w miodzie przeciwutleniaczom. Mogą one pomóc w ochronie skóry osłabionej w starszym wieku, przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Miód wielokwiatowy - jak spożywać
Gdy czujemy pierwsze oznaki kataru siennego lub chcemy przeprowadzić kurację odczulającą i chcemy zastosować miód wielokwiatowy - jak spożywać go najlepiej? W przypadku alergii na pyłki roślin, kurację miodem wielokwiatowym najlepiej rozpocząć od małej dawki przyjmowanej rano. Pierwszego dnia spożywa się jedną łyżeczkę (ok. 7g) i zwiększa codziennie do dawki maksymalnej czyli 15 łyżek stołowych (ok. 300g), którą następnie zmniejsza się stopniowo do dawki początkowej. Taka terapia pozwoliła podczas badań klinicznych, znacznie złagodzić lub zupełnie wyeliminować objawy u 90% badanych alergików (7, 8).
Dobre efekty w łagodzeniu objawów uczulenia na pyłki roślinne, zapewnia również zapobiegawcze przyjmowanie 2 łyżeczek miodu wielokwiatowego pozyskanego w odległości do 10km od miejsca zamieszkania, 2-3 razy w tygodniu w okresie poprzedzającym pylenie roślin.
Plastowy miód wielokwiatowy - jak spożywać tę formę miodu aby była ona najbardziej skuteczna przy alergii? Skuteczne jest żucie przez 2 tygodnie kilka razy dziennie przez 15 minut fragmentów plastra z miodem. Ten sposób zastosowany wyprzedzająco przed spodziewanymi objawami, pozwala na znaczne złagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości (8).
Bibliografia:
- Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze. Wyd. Duszpasterstwa Rolników, Włocławek 2002.
- Knoller R. Miód krzepi i leczy. Wyd. HJ&BF, Warszawa 1997.
- Wojtacki M. Produkty pszczele i przetwory miodowe. Wyd. VI. PWRiL, Warszawa 1988.
- Wolski T, Stołyhwo A, Tambor K i wsp. Zastosowanie techniki mikroekstrakcji do fazy stałej SPME/GC (solid phase microextraction and gas chromatography) do charakterystyki aromatów miodów odmianowych. XLIII Nauk. Konf., Puławy 2006:229-34.
- Jośko J, Gala J. Pszczoły i ich lecznicze produkty. Nowy Sącz 2003.
- Hołderna-Kędzia E., Kędzia B. Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie. Postępy Fitoterapii 2021; 22(2): 114-124.
- Jojrisz NP. Produkty pczełowodstwa i ich ispolzowanie. Moskwa Rosselchozizdat 1976.
- Jarvis DC. Folk medicine. Wyd. Fawcett Crest, New York 1985.
- Frank R.: Miód. Odżywia, leczy, pielęgnuje. Wydawnictwo RM, Warszawa 2008.
- Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Miody odmianowe i ich zdrowotne walory. Toruń 2005.
- Pucek R.: Leczenie miodem czyli praktyczne wykorzystanie miodu w apteczce domowej i w pielęgnacji ciała. Wydawnictwo Baobab, Warszawa 2007.
- Jasicka-Misiak J, Kafarski P. Chemiczne markery miodów odmianowych. Chemik 2014; 4:335-40.
- Dobrovoda J. Včelie produkty a zdravie. Wyd. Priroda, Bratislawa 1986.
- Rusakowa TM. A szto takoje. Pčelovodstwo 1997; 5:2-54.