
Czy wiesz, że miód może być skutecznym naturalnym lekarstwem na stany zapalne żołądka i jelit? Zapalenie żołądka i jelit to infekcja przewodu pokarmowego, która powoduje biegunkę i podrażnienie błon śluzowych tych narządów. Objawia się to nudnościami, wymiotami i bólem nadbrzusza. Jeśli cierpisz na te dolegliwości, to warto spróbować leczenia miodem, który może przynieść ulgę i przyspieszyć proces gojenia. Z tego artykułu dowiesz się: czy miód jest dobry na jelita, jaki miód na zapalenie jelit jest najlepszy, czy przy chorych jelitach można jeść miód oraz jak leczyć jelita naturalnie?
Czy miód jest dobry na jelita?
Miód jest bogaty w antyoksydanty, przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych żołądka i jelit (1). Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, co pomaga zwalczać infekcje i przyspiesza proces gojenia. Ponadto, miód może działać jako prebiotyk, wspomagając wzrost korzystnych bakterii w jelitach i przywracając równowagę flory bakteryjnej (2, 3). Więcej o prebiotycznym działaniu miodu przeczytasz w artykule: "Miód - naturalny probiotyk i prebiotyk w jednym".
Jak leczyć jelita naturalnie - przegląd badań naukowych
Wiele badań naukowych potwierdza skuteczność miodu w leczeniu stanów zapalnych żołądka i jelit. Pierwsze z badań przeprowadzono na grupie 53 pacjentów cierpiących na przewlekłą biegunkę trwająca ponad 3 tygodnie. Podczas leczenia chorzy otrzymywali po około 100 g miodu dziennie w następujących porcjach: 3 łyżki miodu rano prze pierwszym posiłkiem i kolejne 3 łyżki wieczorem po ostatnim posiłku. Leczenie trwało przez 3 tygodnie po czym obserwowano pacjentów przez kolejne 4 miesiące. W tym czasie 85% pacjentów doświadczyło poprawy swojego stanu zdrowia. U pozostałych 15% pacjentów wyleczenie nastąpiło po powtórzeniu kuracji (4).
W kolejnym badaniu zespół lekarzy stosował leczenie miodem u 195 pacjentów. Badacze podawali chorym ze stanami zapalnymi żołądka i jelit, po 3 łyżki miodu rano na czczo oraz wieczorem przed snem. Lekarze potwierdzili, że miód jest skutecznym środkiem w walce z zapaleniem żołądka i jelit (5).
Jaki miód na żołądek i jelita?
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy jest bogaty w roślinne flawonoidy, w tym kemferol, które pomagają zmniejszać zapalenie błony śluzowej przewodu pokarmowego. Dzięki temu miód ten wspomaga szybszą regenerację i łagodzi dolegliwości związane ze stanem zapalnym jelit. Zawiera on również ważne enzymy i składniki, takie jak kwas askorbinowy, które wspierają odbudowę i gojenie uszkodzonej błony śluzowej przewodu pokarmowego (6).
Miód faceliowy
Miód faceliowy, zawiera naturalne enzymy. Mają one kluczowe znaczenie w procesie trawienia cukrów, wspierając prawidłowy jego przebieg. Co więcej, miód faceliowy wykazuje również właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu może przyczyniać się do łagodzenia stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym (7, 8).
Miód spadziowy
Miód spadziowy zawiera garbniki, które mogą być pomocne w zapobieganiu biegunkom i wspieraniu leczenia stanów zapalnych jelit. Jego właściwości rozkurczające są wykorzystywane przy dolegliwościach, takich jak kolki jelitowe, zapewniając ulgę i komfort. Ponadto, miód ten wykazuje skuteczne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, co jest korzystne w stanach zapalnych jelit oraz przewodu pokarmowego, wspomagając proces leczenia i łagodzenia objawów (9).
Jak stosować miód w leczeniu stanów zapalnych żołądka i jelit?
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie miodu w leczeniu stanów zapalnych żołądka i jelit. Oto kilka sprawdzonych metod:
1. Spożywanie naturalnego miodu pszczelego
Możesz spożywać miód bezpośrednio, dodając go do swojej diety. Zaleca się spożywanie 3 łyżek miodu dziennie - rano przed posiłkiem i wieczorem przed snem (4, 5). Możesz również dodać miód do herbaty, napojów ziołowych lub jogurtu, aby wzmocnić jego działanie.
2. Preparaty miodowe
Preparaty miodowe, takie jak miodowo-ziołowa emulsja, mogą być skutecznym sposobem na leczenie stanów zapalnych żołądka i jelit. Możesz przygotować taką emulsję, mieszając 70 g miodu, 10 ml 10% ekstraktu propolisu i 20 ml soku z liści żyworódki pierzastej. Preparat ten należy spożywać po 1 łyżeczce rano na czczo i wieczorem przed snem (10).
W stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, skuteczny okazał się również napój sporządzony z 1 szklanki kefiru, 1 łyżeczki zmielonego ziarna lnu i 1 łyżki miodu. Preparat ten pije się 3-4 razy dziennie pomiędzy posiłkami (8).
3. Napary ziołowe z dodatkiem miodu
Napary ziołowe z dodatkiem miodu mogą również przynieść ulgę w przypadku stanów zapalnych żołądka i jelit. Przykładem takiego naparu jest mieszanka liścia mięty pieprzowej i koszyczka rumianku pospolitego. Przygotuj napar z 2 łyżeczek mieszanki i 0,5 l wrzącej wody, a następnie dodaj 2 łyżeczki miodu do ochłodzonego naparu. Napar z miodem pij 3 razy dziennie, 30-60 minut przed posiłkami (11).
4. Miód z aloesem
Miód z aloesem może być również skutecznym sposobem na leczenie stanów zapalnych jelit. Przygotuj go, mieszając 100 g przecedzonej miazgi aloesowej (lub dostępnego w handlu soku z aloesu) z 200 g płynnego miodu. Przechowuj preparat w lodówce i spożywaj po łyżeczce 30-60 minut przed posiłkami (11).
Czy przy chorych jelitach można jeść miód?
Szereg badań klinicznych potwierdza dobroczynny wpływ miodu na zdrowie przewodu pokarmowego. Miód może być skutecznym naturalnym lekarstwem na stany zapalne żołądka i jelit. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, co pomaga zwalczać infekcje i przyspiesza proces gojenia. Możesz spożywać miód bezpośrednio, stosować preparaty miodowe lub pić napary ziołowe z dodatkiem miodu. Pamiętaj, że przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii miodem zawsze warto skonsultować się z lekarzem, aby leczenie przyniosło jak najlepszy skutek. Więcej na temat wpływu miodu na układ pokarmowy przeczytasz w artykule: "Miód na zapalenie żołądka i dwunastnicy - naturalna pomoc w stanach zapalnych".
Bibliografia:
- Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Możliwości wykorzystania miodu i ziół w chorobach żołądka i jelit. Herbalism 2018; 1(4): 133-146.
- Rosiak E., Jaworska D. Właściwości probiotyczne i prebiotyczne miodów pszczelich w aspekcie ich jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, 26, 3 (120)
- Borawska J., Bednarski W., Gołębiewska J. Charakterystyka sacharydów miodu oraz możliwości zastosowania Bifidobacterium do modyfikacji ich składu i właściwości. Żywność. Nauka. Technolo-gia. Jakość, 2011, 3 (76), 29-39.
- Salem S.N., Honey reqimen in gastrointenstinal disorders, Bulletin of Islamic Medicine, 1981, 1, s. 358–362.
- Meda A., Lamien C.E., Millogo J., Romito M., Nacoulma O.G., Therapeutic uses of honey and honeybee larvae in central Burkina Faso, Journal Ethnopharmacology, 2004, 95, s. 103–107.
- Jasicka-Misiak J, Kafarski P. Chemiczne markery miodów odmianowych. Chemik 2014; 4:335-40.
- Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze. Wyd. Duszpasterstwa Rolników, Włocławek 2002.
- Pucek R. Leczenie miodem czyli praktyczne wykorzystanie miodu w apteczce domowej i w pielęgnacji ciała. Wydawnictwo Baobab, Warszawa 2007.
- Hołderna-Kędzia E., Kędzia B. Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie. Postępy Fitoterapii 2021; 22(2): 114-124.
- Frołow W.M., Pieresadin N.A., Api- i fitoterapia żełudocznych zabolewanij, Pczełowodstwo, 1993, 7, s. 40–42.
- Kałużny F., Pszczela apteczka, Wyd. Apiherba, Leszno 1996.