Miód - Pasieka Morawskich│Prawdziwy Miód z Własnej Pasieki
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 350 zł
Darmowa dostawa (Poczta Polska Kurier 48) już od 199,00 zł.

Aktualności

Jeżeli interesuje Państwa tematyka pszczelarstwa, to jesteście w odpowiednim miejscu! W tym dziale umieszczane są bieżące informacje z życia naszej pasieki. Jesteśmy szczęśliwi mogąc przedstawiać Państwu chociaż cząstkę naszej codziennej pracy. Mamy to szczęście, że możemy zajmować się tym, co naprawdę kochamy. Z pszczelarstwem jesteśmy związani od najmłodszych lat, dlatego dzisiaj jesteśmy w stanie zaoferować Państwu najwyższej jakości miody pszczele oraz inne produkty prosto z ula. Nie czekajcie i sprawdźcie sami, dlaczego warto wybrać nas i nasze produkty!

Pyłek kwiatowy - superfood prosto z ula

0
Pyłek kwiatowy - superfood prosto z ula

Pyłek kwiatowy to prawdziwy superfood prosto z ula. Nazywany jest cudowną odżywką ponieważ zawiera ogromne bogactwo substancji odżywczych, niezbędnych dla życia i zdrowia człowieka. Pyłek kwiatowy właściwości swoje zawdzięcza takim składnikom jak: aminokwasy, lipidy, węglowodany, błonnik, witaminy, makro- i mikroelementy, fitochormony, flawonoidy, karotenoidy oraz związki fenolowe, fitosterole i terpeny (1).

Pyłek kwiatowy - właściwości i skład

Podobnie jak ma to miejsce w przypadku miodu, można przyjąć, że pyłek kwiatowy posiada różną wartość odżywczą, w zależności od jego pochodzenia geograficznego (2). Więcej o tym dlaczego produkty pszczele z naszego obszaru geograficznego są najbardziej wartościowe, dowiesz się z artykułu: Naturalne miody z pasieki w Polsce są zdrowsze. Jakie cenne składniki zawiera pyłek kwiatowy?

Pyłek kwiatowy a aminokwasy

Pyłek kwiatowy właściwości odżywcze zawdzięcza niezwykle dużej zawartości aminokwasów zarówno endogennych, jak i egzogennych (3). Dzięki temu pyłek kwiatowy zastosowanie znajduje we wspomagającej terapii chorób wyniszczających organizm, takich jak anoreksja, czy nowotwory.

[npProducts ids="40,44,63" wrapper="net_products2" view="grid" alt="pyłek kwiatowy to naturalny superfood prosto z pasieki" name="Nasze Pszczoły Wiedzą Co Dobre - Przeglądnij i Kup!" content="products" elements="image,price,name,producer,preview"]

Pyłek kwiatowy a mikroelementy

Pyłek kwiatowy właściwości lecznicze w przypadku wielu dolegliwości, wykazuje również dzięki niezwykłemu bogactwu dobrze przyswajalnych biopierwiastków. Niektóre mikroelementy, które można znaleźć w pyłku kwiatowym:

Cynk: Cynk zawarty w pyłku kwiatowym jest ważnym mikroelementem dla organizmu, ponieważ odgrywa rolę w wielu procesach metabolicznych. Jest niezbędny do funkcjonowania układu odpornościowego oraz prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci.

Miedź: Miedź obecna w pyłku pszczelim jest niezbędna dla organizmu, ponieważ uczestniczy w procesach enzymatycznych i przekazywaniu sygnałów między komórkami. Pomaga również w utrzymaniu zdrowej tkanki łącznej i układu nerwowego.

Żelazo: Żelazo, którego bogatym źródłem jest pyłek kwiatowy jest ważnym składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen we krwi. Pomaga również w produkcji energii i utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci.

Mangan: Mangan znajdujący się w pyłku kwiatowym jest ważnym składnikiem enzymów zaangażowanych w procesy metaboliczne. Uczestniczy w przemianie aminokwasów, cholesterolu i węglowodanów.

Selen: Selen pochodzący z pyłku pszczelego jest silnym przeciwutleniaczem i odgrywa rolę w ochronie komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Pomaga również w funkcjonowaniu układu odpornościowego i wpływa na zdrowie tarczycy.

Molibden: Molibden występujący w pyłku kwiatowym jest niezbędny do przemiany aminokwasów w organizmie oraz do metabolizmu żelaza. Pomaga również w usuwaniu toksyn z organizmu.

Chrom: Chrom z pyłku kwiatowego jest ważnym składnikiem dla prawidłowego metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Pyłek kwiatowy a flawonoidy

Pyłek kwiatowy właściwości terapeutyczne zawdzięcza także zasobności we flawonoidy i kwasy fenolowe(5-7). Zawartość flawonoidów w pyłku kwiatowym może dochodzić nawet aż do 2,5% (8).

Pyłek kwiatowy właściwości lecznicze

Pyłek pszczeli a choroby serca i naczyń krwionośnych

Pyłek pszczeli zawiera wszystkie niezbędne źródła energii oraz większość substancji odżywczych i regulacyjnych, niezbędnych dla prawidłowej pracy serca i naczyń krwionośnych. Pyłek kwiatowy właściwości lecznicze wykazuje w terapii takich chorób układu krążenia jak: choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca, zaburzenia rytmu serca, miażdżyca tętnic, wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze oraz żylaki kończyn dolnych (9-13). Więcej na temat wpływu pyłku kwiatowego na serce dowiesz się z artykułu pod tytułem: "Pyłek kwiatowy na serce: naturalne wzmocnienie mięśnia sercowego".

Pyłek kwiatowy zastosowanie znalazł również w terapii przeciwzakrzepowej i ograniczającej możliwość wystąpienia udarów.  Okazało się, że dodanie do krwi substancji (o trudnej do wymówienia nazwie - gliceryloetery), wyizolowanych z pyłku kwiatowego, hamowało zlepianie się płytek krwi (14). Badanie to może wyjaśniać działanie ochronne pyłku pszczelego, przed zakrzepami i udarami oraz skuteczne działanie w przypadku leczenia żylaków.

Czy pyłek pszczeli regeneruje wątrobę?

O tym, że pyłek pszczeli regeneruje wątrobę świadczy to jak wpływa on na organizm podczas leczenia przewlekłego zapalenia wątroby. Choroba ta może być wynikiem przebytego wcześniej wirusowego zapalenia wątroby, nadużywania alkoholu, a także uszkodzenia wątroby przez leki, lub w przypadku zatrucia innymi substancjami uszkadzającymi wątrobę. W jednym z wielu badań klinicznych leczono za pomocą pyłku kwiatowego 63 pacjentów z objawami przewlekłego zapalenia wątroby (21). Pacjenci w wieku 8-80 lat, przyjmowali 30g obnóży pyłkowych w trzech dawkach przed posiłkami. Po leczeniu trwającym od 3 do 6 miesięcy, badania biochemiczne krwi, potwierdziły u pacjentów poprawę poziomu markerów wątrobowych we krwi o 40%.

pyłek kwiatowy to niezwykły superfood wzmacniający organizm

Czy pyłek pszczeli niszczy komórki rakowe?

Często pytacie mnie w odniesieniu do produktów pszczelich: co niszczy komórki rakowe? i czy pyłek pszczeli może być pożywką dla nowotworu? W świetle badań naukowych właśnie pyłek pszczeli jest niezwykle skuteczny w walce z rakiem. Pyłek pszczeli nie tylko nie odżywia nowotworu ale wręcz go głodzi dzięki zjawisku ograniczenia nadmiernej angiogenezy (15), czyli tworzenia przez guz nowotworowy sieci nowych naczyń krwionośnych odżywiających raka. W przypadku pyłku kwiatowego właściwości te są wykorzystywane również w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów, miażdżycy czy chorób siatkówki.

Pyłek kwiatowy na raka prostaty

Z pyłku kwiatowego rzepaku, naukowcy wyizolowali brasinolid (roślinny hormon wzrostu). Okazało się, że ten związek chemiczny występujący w pyłku pszczelim wywołuje śmierć komórek nowotworu prostaty PC-3 u ludzi. Brasinolid był skuteczny już w stężeniu 20 µmol/l (16). Potwierdza to działanie lecznicze na nowotwory gruczołu krokowego, pyłku kwiatowego zbieranego w Polsce. W Polsce pyłek kwiatowy z kwiatów rzepaku stanowi bardzo duży udział w składzie pozyskiwanego pyłku pszczelego. Jeśli zastanawiasz się jaki miód oprócz pyłku kwiatowego włączyć pomocniczo do terapii raka prostaty, będzie to oczywiście miód rzepakowy ze względu na naturalna zawartość brasinolidu lub miód nawłociowy, zawierający substancje działające protekcyjnie na układ moczowy i gruczoł krokowy.

Pyłek pszczeli na białaczkę

Przeprowadzone liczne prace badawcze, potwierdzają antynowotworowe właściwości pyłku kwiatowego. Podawanie do karmy 10 % pyłku kwiatowego myszom z białaczką, wydłużało im życie średnio o 25%. Aż 21% osobników nie poddało się nowotworowi i przeżyło do końca eksperymentu (17). Natomiast wszystkie myszy z grupy kontrolnej, które nie dostawały pyłku pszczelego padły w czasie eksperymentu. Świadczy to o ochronnych właściwości pyłku kwiatowego w przypadku białaczki. Pyłek kwiatowy hamował również rozwój nowotworów płuc u myszy, które otrzymywały wodny wyciąg z pyłku pszczelego i przedłużył im życie od 38-70%.

Pyłek pszczeli na nowotwory przełyku i raka płuc

Badania przeprowadzone na hodowlach komórkowych ludzkiego nowotworu gardła udowodniły, że wyciąg wodny pyłku pszczelego zastosowany w stężeniu 10 mg/ml, miał podobne działanie niszczące na komórki nowotworowe jak standardowe leki antynowotworowe: winkrystyna, adriamycyna i metatreksat, podawane w dawkach terapeutycznych (18).

Tak niezwykłe działanie wodnego wyciągu z pyłku pszczelego zostało potwierdzone również w przypadku nowotworu płuc u myszy. Produkt ten przedłużał życie badanym zwierzętom o 58%. Lek przeciwnowotworowy - metatreksat, wydłużał życie w tym badaniu o 70%. Zaskakujące okazało się synergistyczne działanie pyłku kwiatowego zastosowanego jednocześnie z metatreksatem (18). W tym przypadku długość życia wydłużyła się aż o 291%!

Czy pyłek kwiatowy zastosowanie swoje znajdzie w powszechnym leczeniu nowotworów u ludzi? Myślę, że nie. Jest on zbyt tani i powszechnie dostępny, aby współczesna medycyna widziała korzyści materialne z wprowadzenia tego naturalnego produktu, do tradycyjnych protokołów leczenia chorób nowotworowych. Natomiast wszyscy świadomi konsumenci mogą z niego z powodzeniem korzystać.

Pyłek pszczeli to doskonały prebiotyk

Badania wykazały, że pyłek kwiatowy właściwości lecznicze wykazuje również jako doskonały prebiotyk. W analizach laboratoryjnych wzmaga on namnażanie bakterii probiotycznych m.in. Lactobacillus acidophilus (19). Jest on dzięki temu skutecznym produktem wspomagającym naturalną florę bakteryjną Twoich jelit.

Czy pyłek pszczeli opóźnia procesy starzenia?

Badacze sprawdzili czy pyłek pszczeli opóźnia procesy starzenia organizmu. W komórkach starzejących się organizmów gromadzi się barwnik o nazwie lipofuscyna. Jego stężenie jest proporcjonalne do stopnia starzenia się danego osobnika. Naukowcy odkryli, że u zwierząt karmionych pyłkiem kwiatowym następowało znaczne zmniejszenie się poziomu tego wskaźnikowego barwnika w tkankach. Badania potwierdziły, że pyłek kwiatowy właściwości  opóźniające procesy starzenia, wykazuje w stosunku do  takich organów jak serce, wątroba, mózg i nadnercza (20).

Czy amerykańscy astronauci zażywali pyłek pszczeli?

Najprawdopodobniej astronauci przed lotami w kosmos nie zażywali pyłku pszczelego. Jest to jeden z fake news'ów krążących w internecie. W każdym razie NASA nie potwierdza tej informacji. Pyłek kwiatowy zastosowanie znalazł natomiast u alpinistów przed trudnymi wyprawami. Spożywanie przez 2 tygodnie 3 łyżki obnóży pyłkowych doprowadziło średnio do dwukrotnego wzrostu poziomu białych krwinek, co skutecznie zabezpieczało ich przed wszelkimi infekcjami (21). Podobne właściwości pyłku kwiatowego wykazano u pracowników likwidujących skutki katastrofy w Czarnobylu i cierpiących na objawy choroby popromiennej. Jeśli interesuje Cię jaki miód najlepiej wybrać do stosowania razem z pyłkiem kwiatowym w celu podniesienia Twojej odporności, przeczytaj artykuł: Miód na przeziębienie - który wybrać?

Pyłek kwiatowy - jak stosować

Często pojawiającym się pytaniem jest: pyłek kwiatowy - jak stosować? Jedną łyżkę pyłku kwiatowego zalej ⅓ szklanki letniej wody. Najlepiej zrób to wieczorem i wypij pyłek kwiatowy następnego dnia przed śniadaniem. Więcej o tym dlaczego trzeba moczyć pyłek kwiatowy oraz o tym jak go dawkować dowiesz się z artykułu: Pyłek pszczeli.

Pyłek pszczeli można również wymieszać z miodem. Powstaje wówczas łatwa do stosowania pyszna pasta. Dzięki niej łatwiej przemycisz pyłek kwiatowy swojemu dziecku, smarując smakowitą pastą kanapkę, naleśnika lub domowej roboty gofra. Żeby ułatwić Ci życie przygotowaliśmy dla Ciebie gotowy produkt - miód z pyłkiem i propolisem.

miód z pyłkiem i propolisem - jak łatwo podać dziecku pyłek kwiatowy

Jak długo można pić pyłek pszczeli?

Kurację z wykorzystaniem pyłku pszczelego prowadź przez 4 tygodnie, po których zrób 1-2 tygodnie przerwy (21), przed następną 4 tygodniową turą. Warto utrzymać kurację pyłkową przez około 1 miesiąc ponieważ dopiero po 2 tygodniach stosowania widać wyraźnie skutki terapeutyczne. Dopiero w takim okresie przebadanych 225 ochotników w wieku od 18 do 92 lat, zgłaszało łatwiejsze zasypianie o 42%, uczenie się o 55%, zapamiętywanie o 26%, zmniejszoną nerwowość o 38% a także zmniejszenie dolegliwości migrenowych o 32% (21).

Czy pyłek kwiatowy trzeba mielić?

Wiele osób pyta: czy pyłek kwiatowy trzeba mielić? Otóż ziarno pyłku jest otoczone niezwykle twardą otoczką zbudowaną ze sporopoleniny (21). Jest ona tak twarda i wytrzymała, że nie ulega uszkodzeniu nawet przez tysiące lat! Wykorzystuje się to np. przy określaniu szaty roślinnej występującej na danym terenem w poprzednich okresach geologicznych. Wynika z tego, że rozbicie otoczki pyłku kwiatowego jest niezwykle trudne, a wręcz niemożliwe w warunkach domowych. Nie bez powodu laboratoria badające skład chemiczny pyłku kwiatowego nie mielą go, a jedynie wykonują wyciągi wodne lub alkoholowe (21, 22).

Podsumujmy odpowiedź na pytanie: pyłek kwiatowy - jak stosować  - mielony czy niemielony? Wyobraź sobie, że wielkość ziaren pyłku kwiatowego waha się od 2,5 do 250 µm (czyli tysięcznych milimetra) (2). Ostrza twojego domowego młynka są kilkadziesiąt razy grubsze, a prześwit między kamieniami w młynku żarnowym jest wiele razy większy od średnicy mikroskopijnego ziarna pyłku kwiatowego. Młynki te nie mają możliwości rozbić tak małego ziarna. Podczas mielenia istnieje natomiast ryzyko przegrzania pyłku i zniszczenia najcenniejszych jego składników.

Pyłek kwiatowy -- przeciwwskazania do stosowania

Stosując pyłek kwiatowy - przeciwwskazania nie są tak liczne, jak w przypadku wielu innych środków medycyny naturalnej. Do tej pory w światowym piśmiennictwie naukowym stwierdzono zaledwie kilkanaście przypadków uczulenia na pyłek kwiatowy (21). Co prawda nieopisanych przypadków jest na pewno o wiele więcej, ale w skali całego świata są to liczby pomijalne. Uczulenia na ten produkt stwierdzono u osób obu płci w wieku od 19 do 56 lat oraz zaledwie u jednego, czteroletniego dziecka.

Głównymi objawami było swędzenie skóry, pokrzywka, łzawienie oczu, zawroty głowy i osłabienie. Alergia pokarmowa na pyłek kwiatowy objawiała się bólem brzucha, wymiotami i biegunką. W trzech przypadkach odnotowano ostrą reakcję alergiczną, a w kolejnych trzech anafilaksję charakteryzującą się obrzękiem warg i gardła, trudnościami w przełykaniu oraz utrudnionym oddychaniem. Z wywiadów lekarskich wynika, że wszystkie osoby uczulone na pyłek pszczeli, cierpiały wcześniej na sezonowe alergie i zapalenia błony śluzowej nosa i gardła, w czasie intensywnego pylenia roślin. Dwoje z pacjentów było również uczulonych na miód i jad pszczeli.

Wynika z tego, że stosując pyłek kwiatowy przeciwwskazania mają zastosowanie w przypadku osób uczulonych na pyłki drzew, traw i roślin zielnych oraz w przypadku uczulenia na produkty pszczele (21). W przypadku uczulenia na pyłek kwiatowy odczyny alergiczne występują po przyjęciu niewielkiej dawki, już ok. 1 łyżeczki.

 

Bibliografia:

  1. Feás X, PilarVázquez-Tato M, Estevinho L i wsp. Organic bee pollen: botanical origin, nutritional value, bioactive compounds, antioxidant activity and microbiological quality. Molecules 2012; 17:8359-77.
  2. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. Skład i właściwości biologiczne pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły ze szczególnym uwzględnieniem możliwości zastosowania go w kosmetyce. Postępy Fitoterapii 2016; 17(2): 130-138.
  3. Szczęsna T, Rybak-Chmielewska H, Chmielewski W. Pyłek kwiatowy (obnóża) – naturalna odżywka isurowiec farmaceutyczny. Wyd Inst Sadown i Kwiac, Skierniewice 1999.
  4. Szczęsna T. Projekt międzynarodowej normy pyłku pszczelego; Pasieka 2004; 4
  5. Kędzia B. Skład chemiczny i adaptogenne działanie pszczelego pyłku kwiatowego. Cz I. Skład chemiczny. Post Fitoter 2008; (1)47-58.
  6. Gheribi E. Znaczenie związków polifenolowych z owoców i warzyw w dietoterapii miażdżycy. Med Rodz 2013; 4:149-53.
  7. Pascoal A, Rodrigues S, Teixeira A i wsp. Biological activities of commercial bee pollens: antimicrobial, antimutagenic, antioxidant and anti-inflammatory. Food Chem Toxicol 2014, 63:233-9.
  8. Rzepecka-Stojko A, Stec M, Kurzeja E i wsp. The effect of storage of bee pollen extracts on polyphenol content. Pol J Environ Stud 2012; 21(4):1007-11.
  9. Czarnecki R. Pszczeli pyłek kwiatowy w apiterapii. Wyd R Czarnecki, Kraków 2012.
  10. Czuchrienko ND, Zacharcewa LI, Bogackaja JJ i wsp. Primienienie miedo-pylcowoj smiesi dlja leczenia bolnych aterosklerozom. [In:] Czerkasowa Al i wsp. (eds.). Apiterapia i pczełowodstwo. Wyd Alna Litera, Wilnjus 1993; 190-4.
  11. Tichonow AI, Sodzawiczny K, Tichonowa SA i wsp. Pyłek kwiatowy – obnóże pszczele w farmacji i medycynie. Teoria, technologia, zastosowanie lecznicze. Wyd Apipol-Farma, Kraków 2008.
  12. Wójcicki J, Kośmider K, Samochowiec L i wsp. Clinical evaluation of Cernilton as lipidlowering agent. Herba Pol 1983; 29:55-63.
  13. Sinjakow AF. Bolszoj miedowyj leczebnik. Wyd Aweont, Moskwa 2008.
  14. Siafaka-Kapadai A, Demopulos CA, Andriokopulos NK. Biological activity of lipids of pine pollen on platelet aggregation in correlation with the platelet activating factor. Biochem Int 1986; 12:33-41.
  15. Izuta H, Shimazawa M, Tsuruma K i wsp. Bee products prevent VEGF – induced angiogenesis in human umbilical vein endothelial cells. BMC Complement Alternat Med 2009; 9:45-55.
  16. Wu Y-D, Lou Y-J. Brassinolide, a plant sterol from pollen of Brassica napus L., induces apoptosis in human prostate cancer PC-3 cells. Pharmazie 2007; 62:392-5.
  17. Grochowski J. Wpływ długotrwałego podawania pyłku pszczelego na przebieg wszczepiennej białaczki mysiej L-1210. Dokumentacja naukowa. Regional Zrzeszenie Apipol, Kraków 1986.
  18. Furusawa E, Chous SC, Hirazumi A. Antitumor potential of pollen extract on Lewis lung carcinoma implanted intraperitoneally in syngenic mice. Phytother Res 1995; 9:255-9.
  19. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. Działanie preparatów pochodzenia roślinnego na drobnoustroje probiotyczne. Postępy Fitoterapii 2012; 2: 72-77.
  20. Liu XL, Li LM. Morphological observation of effect of bee pollen on intercellular lipofuscin in NIH mice. J Chin Mater Med 1990; 15:561-3.
  21. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Apiterapia leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi. Wydawnictwo SBM, Warszawa 2020.
  22. Paradowska K, Zielińska A, Krawiec N. Skład i właściwości antyoksydacyjne barwnych frakcji wyodrębnionych z pszczelego pyłku kwiatowego. Postępy Fitoterapii 2014; 4: 209-215.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Blog wpisy
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl