Miód - Pasieka Morawskich│Prawdziwy Miód z Własnej Pasieki
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 350 zł
Darmowa dostawa (Poczta Polska Kurier 48) już od 199,00 zł.

Aktualności

Jeżeli interesuje Państwa tematyka pszczelarstwa, to jesteście w odpowiednim miejscu! W tym dziale umieszczane są bieżące informacje z życia naszej pasieki. Jesteśmy szczęśliwi mogąc przedstawiać Państwu chociaż cząstkę naszej codziennej pracy. Mamy to szczęście, że możemy zajmować się tym, co naprawdę kochamy. Z pszczelarstwem jesteśmy związani od najmłodszych lat, dlatego dzisiaj jesteśmy w stanie zaoferować Państwu najwyższej jakości miody pszczele oraz inne produkty prosto z ula. Nie czekajcie i sprawdźcie sami, dlaczego warto wybrać nas i nasze produkty!

Miód na wątrobę - kiedy stosować i który wybrać?

0
Miód na wątrobę - kiedy stosować i który wybrać?

Miód a wątroba to temat, który wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród osób dbających o swoje zdrowie. Z jednej strony, miód jest uważany za naturalny i zdrowy produkt spożywczy, który może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Z drugiej strony, wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie człowieka, który odpowiada za wiele kluczowych procesów metabolicznych i trawienie.

Stosowanie miodu na wątrobę wykazuje bardzo korzystne działanie w leczeniu i zapobieganiu chorobom wątroby i dróg żółciowych. Wykorzystanie miodu daje bardzo dobre efekty potwierdzone badaniami klinicznymi (1) w takich chorobach jak: wirusowe zapalenie wątroby oraz przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby, zapalenia pęcherzyka żółciowego oraz kamica dróg żółciowych. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego miód na wątrobę ma tak korzystne działanie, jaki miód na wątrobę i drogi żółciowe powinieneś wybierać, czy miód szkodzi na wątrobę oraz jak wspomóc wątrobę produktami pszczelimi.

Miód na wątrobę - właściwości i działanie regeneracyjne

Miód pszczeli jest bogaty w wiele składników odżywczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie i regenerację wątroby. Oto niektóre z tych składników. Kwasy fenolowe takie jak kwas kawowy, kwas ferulowy i kwas galusowy, są to przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie komórek wątroby przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Flawonoidy takie jak katechiny, kwercetyna i apigenina, są to związki roślinne, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Pomagają w zmniejszeniu stanu zapalnego wątroby i zmniejszeniu obciążenia wirusami. Enzymy takie jak glukozydaza, katalaza i peroksydaza. Są to związki, które pomagają w procesie trawienia i usuwają toksyny z organizmu. Naturalny miód pszczeli jest również bogaty w wiele witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina B6, tiamina i niacyna. Są to składniki odżywcze, które są niezbędne dla zdrowia wątroby.

Terapeuci zalecają przyjmowanie miodu na wątrobę w ilości 100g miodu dziennie. Stosuje się go w 3 dawkach po około 30g, rozpuszczonego w szklance ciepłej wody, na pół godziny przed posiłkami. Dzieciom natomiast podaje się 3 razy dziennie po jednej łyżeczce miodu, również rozpuszczając go w wodzie. Leczenie powinno być prowadzone przez 2-3 miesiące i można je powtórzyć po 2 miesiącach przerwy (2,3).

Badacze sprawdzali jak wspomóc wątrobę. Okazało się, że u 75% chorych nastąpiła regeneracja wątroby po podaniu miodu w ilości 1-2 g/kg masy ciała dziennie, to jest od 70-140 g dla dorosłego człowieka. Miód dzielono na 3 części i po rozpuszczeniu w wodzie, podawano chorym przed posiłkami (4). Inni badacze udowodnili skuteczność stosowania miodu z oliwą i sokiem z cytryny w leczeniu chorób wątroby. Miód, oliwę z oliwek i sok z cytryny łączyli ze sobą w równych proporcjach i podawali chorym 3 razy dziennie po jednej łyżce stołowej przed posiłkami (3,5). W przypadku chorób wątroby, literatura fachowa podaje również wysoką skuteczność terapii składającej się z miodu i pyłku pszczelego (6). Pyłek pszczeli mieli się i miesza z miodem. Według różnych autorów stosunek miodu do pyłku w takiej mieszance waha się od 30:1 do 10:1. Skuteczność tego połączenia można zwiększyć dodając 1% mielonego propolisu. Powstaje wówczas miód z pyłkiem i propolisem.

[npProducts ids="31,37,41" wrapper="net_products2" view="grid" alt="jaki miód na wątrobę i kamienie żółciowe" name="Nasze Pszczoły Wiedzą Co Dobre Na Wątrobę - Przeglądnij i Kup!" content="products" elements="image,price,name,producer,preview"]

Leczenie miodem chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego

Miód na chorą wątrobę podawano pacjentom podczas szeregu badań klinicznych. W jednym z nich grupie dzieci w wieku od 5 do 14 lat z objawami zapalenia pęcherzyka żółciowego podawano od 7,5 do 20 g miodu w zależności od wieku i ciężaru dziecka. Miód podawano dzieciom rano, po rozpuszczeniu go w 1/3 szklanki wody. Mali pacjenci otrzymywali na czczo miód, a wątroba i pęcherzyk żółciowy były w tym czasie ogrzewane przez 60 minut, przez ułożenie dziecka na prawym boku na ciepłym termoforze. Całe leczenie trwało przez 2 tygodnie. Grupa kontrolna również z objawami zapalenia pęcherzyka żółciowego była leczona w tym czasie standardowymi lekami farmaceutycznymi. Po 2 tygodniach terapii miodem, na podstawie badań USG oraz badania krwi wszystkie 20-cioro dzieci uznano za wyleczone. Z kolei wszystkie 12-cioro dzieci leczonych zwykłymi lekami żółciopędnymi, jeszcze pod koniec 3 tygodnia leczenia, miały w badaniach objawy zaburzonej pracy pęcherzyka żółciowego (7).

Podobne skutki leczenia miodem uzyskano u dorosłych. Chorzy, którzy byli wcześniej nieskutecznie leczeni w związku z objawami pęcherzyka żółciowego, zostali podzieleni na dwie grupy. Grupa badawcza licząca 38 osób otrzymywała codziennie rano jedną łyżkę miodu na czczo. Grupa kontrolna licząca 20 osób została poddana tradycyjnej terapii szpitalnej z użyciem farmakologicznych środków żółciopędnych. W grupie pacjentów leczonych miodem, pełny powrót do zdrowia u wszystkich 38 osób, nastąpił już po 9 dniach terapii. Zostało to potwierdzone badaniem USG. W grupie osób leczonych zwykłą farmakoterapią objawy zaburzenia wydzielania żółci występowały u wszystkich 20 chorych do końca 2 tygodnia leczenia (8). Na podstawie tych badań klinicznych można z całą pewnością stwierdzić, że przyjmowanie rano na czczo jednej łyżki miodu dziennie, ma korzystny wpływ na układ żółciowy u chorych z zaburzeniami czynnościowymi wydzielania żółci. Przyjmowanie miodu polepsza motorykę pęcherzyka żółciowego i likwiduje zastój żółci.

Jaki miód na wątrobę powinno się stosować?

Stosując miód na chorą wątrobę wiele osób zastanawia się jaki miód na wątrobę powinni wybrać? Do dyspozycji mamy wiele odmian miodu, ale kilka z nich jest szczególnie polecanych do stosowania jako doskonała regeneracja wątroby. Pierwszą z nich jest miód rzepakowy. Jest to odmiana miodu bogata w glukozę, która jest łatwo przyswajalna przez wątrobę. Glukoza niezbędna dla komórek organizmu jest dostarczana przez miód a wątroba przekształca ten cukier prosty w glikogen stanowiący zapasy energetyczne dla tego narządu. Wątroba wykorzystuje pochodzące z miodu kwas glukuronowy, kwas pirogronowy oraz związki flawonoidowe w celu wiązania i usuwania toksyn z organizmu. Cholina zawarta w miodzie rzepakowym usprawnia procesy przemiany tłuszczów w wątrobie oraz jest nieoceniona dla prawidłowej pracy pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.

Drugim miodem bogatym w tak potrzebną wątrobie cholinę jest miód gryczany. Jest on nieoceniony dla wątroby również z tego powodu, że wspomaga usuwanie z organizmu metali ciężkich, pozostałości środków ochrony roślin spożywanych z pokarmem oraz wielu innych toksycznych związków pochodzenia organicznego (9). Dzięki temu odgrywa on nieocenioną rolę w odtruwaniu i ochronie wątroby przed szkodliwym działaniem wielu toksyn.

Kolejną odmianą miodu na wątrobę polecaną przez terapeutów jest miód spadziowy. Wykazuje on działanie przeciwzapalne przeciwdziałające uszkodzeniom wątroby oraz działanie rozkurczowe wykorzystywane w leczeniu dróg żółciowych. Jeśli zastanawiasz się jaki miód na wątrobę będzie najodpowiedniejszy dla Ciebie, zastanów się jakie miody Ty osobiście preferujesz. Jeśli lubisz miody delikatne wybierz miód rzepakowy. Jeżeli lubisz natomiast miody ostrzejsze w smaku o mocnym aromacie, wybierz miód spadziowy albo gryczany. Szczególnie miód gryczany będzie zarezerwowany dla jego koneserów, ponieważ smak tej odmiany miodu ma tyleż samo zwolenników co przeciwników.

Czy miód szkodzi na wątrobę?

Miód to naturalny produkt spożywczy, który słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Trafiając w internecie na wiele mitów i fake news'ów związanych z miodem, możesz zastanawiać się czy miód szkodzi na wątrobę. Badania naukowe wykazują, że nie jest to prawdą, ale wręcz przeciwnie, naturalny miód pszczeli może skutecznie chronić ten narząd, jak i wspomóc wątrobę w jej roli detoksykacyjnej.

Miód zawiera naturalne antyoksydanty, które pomagają chronić komórki wątroby przed uszkodzeniem i zapobiegają rozwojowi chorób wątroby. Badania wykazały również, że miód może pomóc w zmniejszeniu poziomu trójglicerydów w wątrobie co jest istotne dla jej zdrowia. Co więcej, miód ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie i zmniejszyć ryzyko chorób wątroby związanych z zapaleniem. Ponadto, miód jest naturalnym źródłem cukrów prostych, które są łatwe do strawienia przez organizm i nie wymagają dużego wysiłku trawienia przez wątrobę.

Podsumowując odpowiedź na pytanie, czy miód szkodzi na wątrobę, w świetle badań klinicznych trzeba odpowiedzieć, że nie (10,11,12,13). Wręcz przeciwnie, miód może przyczynić się do ochrony wątroby i utrzymania jej dobrej kondycji. Jednakże, jak w przypadku każdego produktu spożywczego, tak i w przypadku miodu umiarkowanie jest oczywiście kluczowe.

Bibliografia:

  1. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Miód i surowce roślinne w leczeniu chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego. Postępy Fitoterapii 2017; 18(1): 42-46.
  2. Poczinkova P. Czernodrobnite zaboljewanija i pczelnite produkti. Pćelarstvo (Sofia) 1986; (8):28-9.
  3. Kriwczanskij IE, Indriczanu WN. Ljubitelskoje pczełowodstwo. Wyd Kartja Mołdowenjaske, Kiszyniów 1987.
  4. Mladenov S. Woprosy miedoterapii. [In:] Harnaj V (ed.). Produkty pczełowodstwa – piszcza, zdorowie, krasota. Izd Apimondia, Bucharest 1988; 133-5.
  5. Iojrisz NP. Produkty pczełowodstwa i ich ispolzowanje. Wyd Rosselchozdat, Moskwa 1996.
  6. Sinjakow AF. Pczeły w medicinie. Pczełowodstwo 1996; (3):56-7.
  7. Kudrajwcewa TW. Mied w kompleksnoj terapii naruszenij żełczewymodjaszczej systemy dietej. Pczełowodstwo 1995; (6):60-1.
  8. Mikołajenko AM, Starcewa LD. Mied w komplesnij terapii poruszeń w żowczowiwidnij sistemii. III Zjezd Apiterapewtiw Ukrainy. Wyd NFaU, Charkiw 2006; 182-5.
  9. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Apiterapia leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi. Wydawnictwo SBM, Warszawa 2020.
  10. 10. Frołow WM, Pieresadin NA. Produkty pczeł pri zabolewanijach pieczeni. Pczełowodstwo 1991; (7):47-8.
  11. Kałużny E. Pszczela apteczka. Wyd Apiherba, Leszno 1996.
  12. Kudrajwcewa TW. Mied w kompleksnoj terapii naruszenij żełczewymodjaszczej systemy dietej. Pczełowodstwo 1995; (6):60-1.
  13. Mikołajenko AM, Starcewa LD. Mied w komplesnij terapii poruszeń w żowczowiwidnij sistemii. III Zjezd Apiterapewtiw Ukrainy. Wyd NFaU, Charkiw 2006; 182-5.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Blog wpisy
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl