
Właściwości syropu z pokrzywy
Pokrzywa działa moczopędnie, napędza metabolizm poprawia trawienie i przemianę materii. Pobudza do działania trzustkę i wzmaga wydzielanie soków trawiennych dzięki czemu pomaga usuwać uboczne produkty przemiany materii. Ma działanie detoksykujące i wspomagające odchudzanie. Regularne picie pokrzywy w naturalny sposób dostarcza organizmowi żelazo co skutkuje dotlenieniem tkanek. Pokrzywa obniża poziom cukru we krwi a zawarte w niej sterole i garbniki redukują poziom „złego” cholesterolu. Reguluje krzepliwość krwi i gojenie ran. Ma dobroczynny wpływ na włosy i paznokcie.
Przeciwwskazaniami do stosowania pokrzywy są przewlekłe choroby nerek i narządów rodnych, świeżo przebyte zabiegi chirurgiczne oraz niektóre choroby nowotworowe. Diabetycy powinni stosowanie skonsultować z lekarzem, a wszyscy nie powinni przekraczać ilości czterech filiżanek dziennie.
Przygotowanie syropu z pokrzywy - sposób I
Zebraną pokrzywę opłucz i wyciśnij z niej sok. Możesz ją też zblendować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Tak powstałą pulpę przeciśnij przez gęstą gazę lub przetrzyj przez sito. Otrzymany sok połącz z płynnym miodem w proporcji 1 część soku na 2 części miodu lub 1 część soku na 4 części miodu. Otrzymany syrop Przelej do słoiczków.
Przygotowanie syropu z pokrzywy - sposób II
Inny sposobem na syrop z pokrzywy jest zalanie 1 szklanki ziela w garnku 2 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu 15-20 minut po czym pozostawiamy na dobę do maceracji. Po tym czasie odcedzamy i łączymy z 1 szklanką miodu dokładnie mieszając. Można ewentualnie dodać sok z cytryny. Przelewamy do słoiczków.
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak przygotować inne ziołowe syropy na bazie miodu, przeczytaj mój kolejny artykuł pod tytułem: "Syrop z mniszka lekarskiego i miodu".
Jak stosować syrop z pokrzywy?
Dorośli piją po 1 łyżce stołowej do 3 razy dziennie a dzieci od 3 roku życia 1 łyżeczkę 1- 2 razy dziennie rozpuszczonej w pół szklanki ciepłej wody.
Z jakim miodem najlepiej przygotować syrop z pokrzywy?
Jeśli masz problemy z anemią, użyj miodu gryczanego, który jest bogaty w bardzo łatwo przyswajalne żelazo. Jeśli chcesz wspomóc nerki w oczyszczeniu z toksyn swojego organizmu, zastosuj miód nawłociowy. Jeśli potrzebujesz poprawić pracę przewodu pokarmowego lub ustabilizować poziom cukru we krwi, wykorzystaj do tego miód akacjowy.