
Pyszne ciasto z miodem pszczelim
Wprawdzie czas wypiekania bożonarodzeniowych pierników już za nami, ale chciałam zachęcić
Cię do wykonania ciasta z wykorzystaniem naszego miodu gryczanego. Przepis jest tak prosty,
że moi synowie jako mali chłopcy chętnie i czynnie uczestniczyli w jego przygotowaniu. Choć ze
względu na użycie w nim miodu gryczanego nazwany piernikiem, w moim odczuciu bardziej
przypomina ciasto czekoladowe. Z tego też powodu jeśli nie mam przyprawy do piernika po prostu ją
pomijam bez uszczerbku dla smaku ciasta. Co do miodu też nie upieram się przy miodzie gryczanym,
bowiem można użyć dowolnego, jaki jest w danej chwili w spiżarni np. miodu wielokwiatowego.
Składniki
½ szklanki wody
4 łyżki gorzkiego kakao
2 szklanki cukru
4 łyżki miodu gryczanego
1 kostka masła
przyprawa do piernika
5 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania
Wodę, kakao, cukier, miód, masło i przyprawę wkładamy do garna i na małym ogniu, mieszając,
ogrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Tak otrzymaną masę, o kuszącym smaku i
zapachu płynnej czekolady, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Będziemy wbijać do niej żółtka i
gdyby była zbyt ciepła żółtka nam się zetną. Do ostudzonej masy wbijamy 5 żółtek oraz wsypujemy
2 szklanki mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i
łączymy z wymieszanym ciastem. Ta proporcja ciasta jest przewidziana na dwie brytfanki keksowe.
Wylewamy masę do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do pieca nagrzanego do
180˚C na 40 minut. Ponieważ każde ciasto którego składnikiem jest miód, w czasie pieczenia, a raczej
pod jego koniec, może nam się z wierzchu przypalić (karmelizuje – tak jak karmel) ja, gdy ciasto jest
wyrośnięte i się dopieka, przykrywam je papierem.
Myślę, że takie ciasto będzie Ci smakować, ale jeśli lubisz zaszaleć na bogato, możesz wykorzystać do
niego dowolny dżem, polewę czekoladową lub bitą śmietanę jak w W-Z'ce.
Życzę smacznego Tobie i Twoim Najbliższym.