Aktualności

Jeżeli interesuje Państwa tematyka pszczelarstwa, to jesteście w odpowiednim miejscu! W tym dziale umieszczane są bieżące informacje z życia naszej pasieki. Jesteśmy szczęśliwi mogąc przedstawiać Państwu chociaż cząstkę naszej codziennej pracy. Mamy to szczęście, że możemy zajmować się tym, co naprawdę kochamy. Z pszczelarstwem jesteśmy związani od najmłodszych lat, dlatego dzisiaj jesteśmy w stanie zaoferować Państwu najwyższej jakości miody pszczele oraz inne produkty prosto z ula. Nie czekajcie i sprawdźcie sami, dlaczego warto wybrać nas i nasze produkty!

Czekoladowy piernik na miodzie 0
Czekoladowy piernik na miodzie

Pyszne ciasto z miodem pszczelim

 

Wprawdzie czas wypiekania bożonarodzeniowych pierników już za nami, ale chciałam zachęcić

Cię do wykonania ciasta z wykorzystaniem naszego miodu gryczanego. Przepis jest tak prosty,

że moi synowie jako mali chłopcy chętnie i czynnie uczestniczyli w jego przygotowaniu. Choć ze

względu na użycie w nim miodu gryczanego nazwany piernikiem, w moim odczuciu bardziej

przypomina ciasto czekoladowe. Z tego też powodu jeśli nie mam przyprawy do piernika po prostu ją

pomijam bez uszczerbku dla smaku ciasta. Co do miodu też nie upieram się przy miodzie gryczanym,

bowiem można użyć dowolnego, jaki jest w danej chwili w spiżarni np. miodu wielokwiatowego.

 

Składniki

½ szklanki wody

4 łyżki gorzkiego kakao

2 szklanki cukru

4 łyżki miodu gryczanego

1 kostka masła

przyprawa do piernika

5 jajek

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób wykonania

Wodę, kakao, cukier, miód, masło i przyprawę wkładamy do garna i na małym ogniu, mieszając,

ogrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Tak otrzymaną masę, o kuszącym smaku i

zapachu płynnej czekolady, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Będziemy wbijać do niej żółtka i

gdyby była zbyt ciepła żółtka nam się zetną. Do ostudzonej masy wbijamy 5 żółtek oraz wsypujemy

2 szklanki mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i

łączymy z wymieszanym ciastem. Ta proporcja ciasta jest przewidziana na dwie brytfanki keksowe.

Wylewamy masę do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do pieca nagrzanego do

180˚C na 40 minut. Ponieważ każde ciasto którego składnikiem jest miód, w czasie pieczenia, a raczej

pod jego koniec, może nam się z wierzchu przypalić (karmelizuje – tak jak karmel) ja, gdy ciasto jest

wyrośnięte i się dopieka, przykrywam je papierem.

Myślę, że takie ciasto będzie Ci smakować, ale jeśli lubisz zaszaleć na bogato, możesz wykorzystać do

niego dowolny dżem, polewę czekoladową lub bitą śmietanę jak w W-Z'ce.

 

Życzę smacznego Tobie i Twoim Najbliższym.

piernik na miodzie gryczanym

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl