Miód - Pasieka Morawskich│Prawdziwy Miód z Własnej Pasieki
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 350 zł
Darmowa dostawa (Poczta Polska Kurier 48) już od 199,00 zł.

Aktualności

Jeżeli interesuje Państwa tematyka pszczelarstwa, to jesteście w odpowiednim miejscu! W tym dziale umieszczane są bieżące informacje z życia naszej pasieki. Jesteśmy szczęśliwi mogąc przedstawiać Państwu chociaż cząstkę naszej codziennej pracy. Mamy to szczęście, że możemy zajmować się tym, co naprawdę kochamy. Z pszczelarstwem jesteśmy związani od najmłodszych lat, dlatego dzisiaj jesteśmy w stanie zaoferować Państwu najwyższej jakości miody pszczele oraz inne produkty prosto z ula. Nie czekajcie i sprawdźcie sami, dlaczego warto wybrać nas i nasze produkty!

Miód a Odporność - Jaki Miód Na Wzmocnienie Organizmu?

0
Miód a Odporność - Jaki Miód Na Wzmocnienie Organizmu?

Miód a odporność

Miód pszczeli, to naturalny produkt pochodzący z pasieki. Jest on uważany za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Warto wiedzieć, że miód pszczeli ma wiele właściwości prozdrowotnych, a jedną z nich jest wpływ na poprawę odporności organizmu. Dzięki swoim składnikom odżywczym, witaminom i minerałom, miód pszczeli jest naturalnym środkiem wzmacniającym organizm, a także naturalnym antybiotykiem, który pomaga w walce z bakteriami i wirusami. Zawiera on wiele składników odżywczych, witamin i minerałów, które wspierają układ immunologiczny. 

Właściwości prozdrowotne miodu

Miód pszczeli jest bogaty w cenne składniki odżywcze, takie jak: białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz minerały takie jak: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor i miedź (1-5). Te składniki odżywcze pomagają wzmacniać nasz organizm i poprawiają odporność. Więcej o witaminach zawartych w miodzie przeczytasz w artykule pod tytułem: "Miód z pasieki - naturalne źródło witamin".

Miód jako naturalny środek wzmacniający odporność

Miód pszczeli jest również znany z tego, że ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dzięki temu może pomóc w leczeniu infekcji i chorób układu oddechowego (6). Dodatkowo, miód pszczeli zawiera enzym zwany oksydazą glukozy. Enzym ten jest do miodu dodawany przez pszczoły. Jego głównym zadaniem jest przekształcanie glukozy w nadtlenek wodoru. Ten składnik ma działanie przeciwbakteryjne i pomaga w utrzymaniu zdrowia. Oksydaza glukozy jest również odpowiedzialna za ochronę miodu przed rozwojem bakterii i pleśni.

Miód jako składnik diety na wzmocnienie organizmu

Miód pszczeli jest również doskonałym składnikiem diety, który może pomóc wzmocnić nasz organizm. Można go spożywać na wiele sposób: jako dodatek do herbaty, jako naturalny słodzik do jogurtów czy kasz, czy nakładając go bezpośrednio na kromkę chleba.

Jaki miód jest najlepszy na wzmocnienie odporności?

Wybór odpowiedniego miodu dla wzmocnienia odporności i walki z infekcjami powinien opierać się na jego właściwościach antybiotycznych oraz zdolności do pobudzania układu odpornościowego. Miody takie jak lipowy, gryczany, nawłociowy i spadziowy, są szczególnie cenne w tym kontekście.

Działanie miodu lipowego na odporność

Bogaty w substancje przeciwbakteryjne, miód lipowy ma również efekt rozgrzewający i przeciwgorączkowy. Zawarte w nim terpeny i polifenole wzmacniają odporność. Dzięki enzymom pszczelim o działaniu bakteriobójczym i wirusobójczym, miód lipowy skutecznie przeciwdziała patogenom. Działa również dzięki lizozymowi, niszcząc ściany komórkowe bakterii, a inhibina wytwarza nadtlenek wodoru, który eliminuje bakterie, wirusy i grzyby.

Zalety miodu gryczanego we wzmacnianiu odporności

Zawierający znaczne ilości stabilnych enzymów antybiotycznych miód gryczany utrzymuje swoje właściwości nawet po roku przechowywania. Zawarty w tym miodzie lizozym, działający bakteriobójczo, zachowuje aktywność nawet przez osiem lat, co świadczy o jego potężnych właściwościach antybakteryjnych.

Wpływ miodu nawłociowego na odporność

Miód nawłociowy wykazuje jeszcze silniejsze działanie przeciwko drobnoustrojom patogennym niż miody lipowy, spadziowy czy gryczany. Skuteczny w walce z gronkowcem złocistym, nawet przy znacznym rozcieńczeniu, wykazuje wyjątkową zdolność do hamowania rozwoju bakterii chorobotwórczych.

Miód spadziowy a odporność

Charakteryzujący się wyjątkowym działaniem przeciwbakteryjnym miód spadziowy poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, dzięki zawartości gwajakolu pochodzącego ze spadzi, który wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Olejki eteryczne zawarte w spadzi dodatkowo wzmacniają działanie przeciwdrobnoustrojowe, szczególnie w dolnych drogach oddechowych.

Miód pszczeli a odporność dzieci

Nie tylko dorośli mogą korzystać z dobrodziejstw miodu pszczelego. Również dzieci skorzystają z jego pozytywnego wpływu na odporność. Dzieci często są bardziej narażone na infekcje i choroby (7), dlatego ważne jest, aby wzmacniać ich układ immunologiczny. Miód pszczeli jest naturalnym źródłem substancji przeciwbakteryjnych oraz witamin i minerałów, które mogą pomóc wzmocnić odporność dzieci.

Miód jako naturalny lek dla dzieci

Miód pszczeli jest również skutecznym naturalnym lekiem dla dzieci (8). Jego składniki przeciwbakteryjne i przeciwzapalne mogą pomóc w leczeniu infekcji i chorób układu oddechowego, takich jak przeziębienie czy grypa. Dodatkowo, miód pszczeli jest również skuteczny w leczeniu kaszlu, ponieważ ma działanie wykrztuśne i ściągające (8, 9). Jednak, pamiętaj że miód nie jest wskazany dla dzieci poniżej 1 roku życia, ponieważ układ pokarmowy tak małego dziecka nie jest jeszcze przystosowany do przyjmowania produktu biologicznie czynnego jakim jest naturalny miód pszczeli (2). Dlatego też, przed podaniem miodu dziecku przed ukończeniem pierwszego roku życia, koniecznie skonsultuj się z lekarzem pediatrą. Więcej o przeciwkaszlowemu działaniu miodu dowiesz się z artykułu: "Miód a kaszel - jak naturalnie zwalczać objawy infekcji".

Miód pszczeli a dieta dzieci

Miód pszczeli może być również włączony do diety dzieci jako naturalny środek słodzący. Zastąpienie cukru miodem pozwala na zmniejszenie ilości rafinowanego cukru w diecie dziecka, co jest korzystne dla jego zdrowia. Miód pszczeli można dodać do płatków zbożowych, jogurtów czy koktajli. Podsumowując, miód pszczeli jest skutecznym i zdrowym sposobem na poprawę odporności u dzieci. Jest to naturalny produkt, który zawiera wiele składników odżywczych i ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Miód i jego wpływ na układ immunologiczny

Miód pszczeli jest pokarmem, który pomaga wzmocnić nasz układ immunologiczny. Zawiera on przeciwutleniacze, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniem i pomagają w walce z chorobami. Dodatkowo, miód pszczeli zawiera również cenne składniki, takie jak: flawonoidy, kwasy organiczne, enzymy i aminokwasy, które wspomagają funkcje układu odpornościowego.

Miód jako naturalny antybiotyk

Miód pszczeli jest również naturalnym antybiotykiem, który może pomóc w walce z bakteriami i wirusami (6). Zawiera on substancje, takie jak: kwas mrówkowy, kwas cytrynowy i kwas glukonowy, które mają działanie przeciwbakteryjne. Dodatkowo, miód pszczeli zawiera również enzym - oksydaza glukozy, który w obecności wody wytwarza z glukozy nadtlenek wodoru, co również pomaga w walce z bakteriami.

miód z imbirem i cytryną na odporność

Miód prosto z pasieki najlepszy na poprawę odporności

Istnieje wiele rodzajów miodów pszczelich, takich jak miód wielokwiatowy, lipowy, akacjowy, gryczany, czy spadziowy. Każdy z nich ma swoje unikalne właściwości i smak. Dlatego też warto spróbować różnych rodzajów miodów, aby móc cieszyć się ich różnorodnością i korzyściami zdrowotnymi. Ważne jest również, aby kupować miód prosto z pasieki, od zaufanego producenta, który certyfikuje swój produkt. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że kupujemy produkt naturalny, pozbawiony sztucznych dodatków i pochodzący z polskiej pasieki. Warto więc włączyć miód pszczeli do swojej diety i cieszyć się jego korzyściami zdrowotnymi. Miód pszczeli to nie tylko naturalny i zdrowy produkt, ale również produkt tradycyjny, pochodzący z polskiej pasieki, który warto wybierać. Pamiętajmy, że miód pszczeli to skuteczne i zdrowe wsparcie dla naszego organizmu, pomaga wzmocnić układ odpornościowy i jest naturalnym antybiotykiem.

Na koniec, warto dodać, że miód pszczeli jest skutecznym i zdrowym zamiennikiem cukru. Zastosowanie miodu, zmniejszenie ilości cukru rafinowanego w diecie, co jest korzystne dla naszego zdrowia. Warto więc włączyć miód pszczeli do swojej diety i cieszyć się jego korzyściami zdrowotnymi, jak i smakiem.

Bibliografia:

  1. Nespeca M, Vieira A, Santos D i wsp. Detection and quantification of adulterants in honey by LIBS. Food Chem 2020; 311(1):1-27.
  2. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. Apiterapia leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi. Wydawnictwo SBM, Warszawa 2020.
  3. Jasicka-Misiak J, Kafarski P. Chemiczne markery miodów odmianowych. Chemik 2014; 4:335-40.
  4. Dobrovoda J. Včelie produkty a zdravie. Wyd. Priroda, Bratislawa 1986.
  5. Rybak-Chmielewska H. Charakterystyka chemiczna krajowych miodów odmianowych. Pszczeln Zesz Nauk 1986; 30:3-17.
  6. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. Współczesne poglądy na mechanizm przeciwdrobnoustrojowego działania miodu. Postępy Fitoterapii 2017; 18(4): 290-297.
  7. Frank R. Miód odżywia, leczy, pielęgnuje. Wydawnictwo RM, Warszawa 2008.
  8. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Lecznicze działanie miodu pszczelego w chorobach wewnętrznych. MedPharm Polska, Wrocław 2010.
  9. Abuelgasim H., Albury Ch., Lee J. Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and metaanalysis. Medical Sciences Divisional Offices, University of Oxford. BMJ Jurnals.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Blog wpisy
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl