Pierzga pszczela to naturalny superfood. Posiada zdumiewające właściwości lecznicze, od sercowo-naczyniowych po przeciwnowotworowe. Dowiedz się, jak ten cud natury wspomaga nasze zdrowie na wielu płaszczyznach.
Pierzga pszczela na serce
Pierzga z powodzeniem jest stosowana do leczenia pacjentów z takimi chorobami jak: choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie i zapalenie mięśnia sercowego. Zostało przebadanych klinicznie 65 pacjentów z powyższymi chorobami. Podawano im po 15 g (czyli ok. 2 łyżeczek) pierzgi dziennie przez okres 3 tygodni. Okazało się, że zaledwie po 3 tygodniach kuracji pierzgą pszczelą, u większości pacjentów z chorobą niedokrwienną serca, odnotowała zmniejszenie częstotliwości napadów dusznicy bolesnej i ograniczenie stosowania nitrogliceryny (1).
Ponadto u połowy z badanych poprawiła się wytrzymałość na wysiłek, a także poprawiły się markery choroby niedokrwiennej w badaniach laboratoryjnych krwi. U pacjentów z nadciśnieniem odnotowano stabilizację ciśnienia tętniczego krwi i rzadsze przypadki nagłych skoków ciśnienia. U pacjentów z zapaleniem mięśnia sercowego, już w drugim tygodniu terapii zaobserwowano poprawę samopoczucia, ustąpienie objawów duszności i kołatania serca a także normalizacje odczynu OB. Na tej podstawie lekarze doszli do wniosków, że pierzga może stanowić doskonałe uzupełnienie leczenia pacjentów kardiologicznych (1).
[63,67,40]
Pierzga na anemię
W doświadczeniach sprawdzających skuteczność działania pierzgi na anemię, przebadano 20 pacjentów (w tym 9 dzieci poniżej 7 lat) cierpiących na anemię z powodu niedoboru żelaza. Dorośli otrzymywali 3 a dzieci 1,5 łyżeczki (odpowiednio 20 i 10 g) dziennie przez jeden pełny miesiąc. Chorzy w tym czasie nie przyjmowali żadnych innych leków zawierających żelazo. Całkowitemu wyleczeniu uległo 30% badanych, a kolejnych 25% odnotowało wyraźną poprawę. W badania laboratoryjnych zaobserwowano wzrost liczby czerwonych krwinek o 39%, poziomu hemoglobiny o 21%, oraz zmniejszenie OB o 13%. Z badania można wyciągnąć wnioski, że w większości przypadków pierzga wyleczyła anemię lub znacznie poprawiła stan chorych (1).
Pierzga pszczela poprawia odporność
Pierzga pszczela poprawia odporność ponieważ jest bogatym źródłem enzymów, antyoksydantów, substancji bioaktywnych i prebiotycznych. Przyjmowanie pierzgi poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego co doskonale chroni nas przed wszelkiego rodzaju infekcjami.
Pierzga a trzustka
Trzustka jest niezwykle ważnym narządem odpowiedzialnym za produkcję enzymów trawiennych i hormonów takich jak insulina. Do produkcji tych substancji niezbędne jest dostarczenie trzustce wysokiej jakości i dobrze zbilansowanych aminokwasów, witamin i mikroelementów. Pierzga pszczela doskonale odżywia trzustkę, pozytywnie wpływając na jej prawidłowe działanie.
Pierzga a rak
W ostatnim czasie coraz większe zainteresowanie wzbudza zastosowanie pierzgi w kontekście leczenia chorób nowotworowych, w tym raka. Czy istnieje związek z przyjmowaniem pierzgi i niszczeniem w organizmie komórek nowotworowych? Przeprowadzono kilka badań in vitro oraz na zwierzętach potwierdzających terapeutyczne i przeciwnowotworowe działanie substancji zawartych w pierzdze pszczelej. Stwierdzono m.in. hamowanie wzrostu komórek nowotworowych (2), wywoływanie apoptozy (3) czyli zaprogramowanej śmierci komórek rakowych oraz ograniczenie angiogenezy (4)czyli wytwarzania przez nowotwór sieci naczyń krwionośnych pozwalających na odżywianie guza nowotworowego. Badania wykazały również, że pierzga wykazuje silne działanie synergistyczne w połączeniu z lekami przeciwnowotworowymi (2), wielokrotnie zwiększając ich skuteczność w niszczeniu komórek rakowych.
Uważa się, że pozytywne działanie w leczeniu raka, pierzga pszczela zawdzięcza bogactwu takich składników odżywczych jak witaminy, mikroelementy, aminokwasy, enzymy, fitohormony, fitosterole i flawonoidy. Pierzga zawiera również ogromne ilości przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki. Wolne rodniki to natomiast jedna z głównych przyczyn rozwoju nowotworów.
Pierzga pszczela - probiotyk i prebiotyk w jednym
Pierzga pszczela to zarówno probiotyk jak i prebiotyk w jednym. Produkt ten zawiera w swoim składzie aż 5,5% substancji prebiotycznych (5). Naturalne prebiotyki zawarte w pierzdze to nie wszystko. Dodatkowo w procesie tworzenia pierzgi, namnaża się w niej duża ilość bakterii Lactobacillus acidophylus (6), stanowiących naturalna florę bakteryjną naszych jelit. Dostając się wraz z pierzgą do naszego układu pokarmowego, mogą odbudowywać korzystny dla zdrowia poziom bakterii probiotycznych w naszym organizmie.
Więcej o tym jak stosować pierzgę, dowiesz się z wcześniejszego artykułu pod tytułem: "Pierzga - właściwości i zastosowanie".
Bibliografia:
- Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. Apiterapia. Leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi. Wydawnictwo SBM, Warszawa 2020.
- Furusawa E, Chous SC, Hirazumi A. Antitumor potential of pollen extract on Lewis lung carcinoma implanted intraperitoneally in syngenic mice. Phytother Res 1995; 9:255-9.
- Wu Y-D, Lou Y-J. Brassinolide, a plant sterol from pollen of Brassica napus L., induces apoptosis in human prostate cancer PC-3 cells. Pharmazie 2007; 62:392-5.
- Izuta H, Shimazawa M, Tsuruma K i wsp. Bee products prevent VEGF – induced angiogenesis in human umbilical vein endothelial cells. BMC Complement Alternat Med 2009; 9:45-55.
- Hołderna-Kędzia E., . Kędzia B. Synbiotyczne działanie produktów pszczelich wytwarzanych ze źródeł roślinnych. Postępy Fitoterapii 2021; 22(3): 189-195.
- Oberrisser W. Miód, propolis, pyłek, wosk. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2009.