Miód jest znany i ceniony od wieków ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Miód z pasieki to naturalne źródło witamin, minerałów i innych cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Miód witaminy dostarcza w naturalnej formie, będąc zdrowym uzupełnieniem diety. Z tego artykułu dowiesz się, co wchodzi w skład miodu, jakie witaminy ma miód i które witaminy w miodzie znajdują się w największej ilości. Przeczytasz także o tym jak stosować miód w diecie, aby maksymalnie wykorzystać jego walory witaminowe.
Co wchodzi w skład miodu?
Skład miodu to przede wszystkim cukry proste (ok. 78%) i woda (nie więcej niż 20%) (1-4). Jednak to nie wszystko, co można znaleźć w tym niezwykłym produkcie. Miód zawiera również różne minerały, enzymy, aminokwasy, witaminy, fitohormony oraz bardzo cenne flawonoidy. Wszystkie te składniki są naturalnie obecne w miodzie i wzbogacają jego wartości odżywcze. Jest ich w miodzie ok. 2%, ale są one bardzo aktywne biologicznie i w niezwykły sposób wspierają nasze zdrowie. W tym artykule skupię się głównie na witaminach znajdujących się w miodzie.
Miód - witaminy niezbędne dla zdrowia
Miód witaminy dostarcza w łatwo przyswajalnej formie, idealnej zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Jest źródłem witamin i minerałów, które są niezbędne dla naszego organizmu. Witaminy pełnią wiele istotnych funkcji w naszym ciele, takich jak wspomaganie układu odpornościowego, przyspieszanie gojenia ran i produkcja energii. Minerały są równie ważne i odgrywają kluczową rolę w zachowaniu równowagi elektrolitowej, funkcji mięśni i układu nerwowego. Miód dostarcza nam tych cennych składników w naturalnej i łatwo przyswajalnej formie. Witaminy w miodzie znajdują się w formie posiadającej bardzo wysoką aktywność biologiczną. Co więcej, miód witaminy zachowuje nawet po długim przechowywaniu, dzięki czemu zawsze jest Twoim zdrowym wyborem.
Jakie witaminy w miodzie znaleźli naukowcy?
Wielu badaczy sprawdzało jakie witaminy ma miód. Okazało się, że w miodzie można znaleźć wiele różnych witamin (4), które są korzystne dla naszego zdrowia. Przykłady to witamina C (Kwas askorbinowy), witamina B6 (pirydoksyna), witamina B3 (niacyna), witamina B2 (ryboflawina) i witamina K (1, 5-7). Witamina C jest znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i pomaga wzmocnić nasz układ odpornościowy. Witamina B6 jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i produkcji czerwonych krwinek. Witamina B3 i B2 odgrywają kluczową rolę w metabolizmie i produkcji energii.
Który miód ma najwięcej witamin?
Okazuje się, że miodem najbogatszym w witaminy jest miód gryczany, spadziowy i nektarowo-spadziowy. W miodzie gryczanym stwierdza się dużą ilość witaminy C oraz znaczne ilości witaminy B1, B2, PP oraz prowitaminy A (8). Miód spadziowy oraz miód nektarowo-spadziowy zawiera około dwukrotnie więcej witamin niż większość miodów nektarowych (8). Witaminy w miodzie spadziowym to głównie: A, B2, B6, C, PP oraz K. Więcej o tym jakie witaminy ma miód gryczany dowiesz się z artykułu: „Miód gryczany”, natomiast o zawartości witamin i mikroelementów w miodzie spadziowym przeczytasz w artykule: „Miód spadziowy”.
Różnica między miodem a cukrem pod względem witamin
Warto zauważyć, że miód i cukier rafinowany różnią się pod względem zawartości witamin. Biały cukier oprócz pustych kalorii, jest pozbawiony jakiejkolwiek wartości odżywczej i nie zawiera żadnych witamin ani minerałów. Miód natomiast jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak wspomniane witaminy i minerały. Dlatego warto wybierać miód jako zdrowszą alternatywę do słodzenia potraw i napojów.
Do słodzenia zamiast cukru wybieraj naturalny miód
Pod względem zawartości węglowodanów i witamin, skład miodu jest zupełnie inny w porównaniu do rafinowanego, białego cukru. Cukier rafinowany w przeciwieństwie do miodu nie zawiera żadnych witamin a dodatkowo bardzo obciąża nasz organizm. W rzeczywistości, miód zawiera głównie cukry proste, które są w łatwy sposób przyswajane i metabolizowane przez organizm. Nie obciążają one wątroby i układu pokarmowego i charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym (4, 8) w porównaniu do sacharozy, będącej głównym składnikiem białego cukru. To właśnie sacharoza jest główną przyczyną wielu chorób takich jak np. cukrzyca czy próchnica zębów. Po za tym, że miód jest mniej kaloryczny, ma niższy indeks glikemiczny i posiada korzystniejszy skład węglowodanów niż zwykły cukier, to jednocześnie dostarcza nam inne cenne składniki odżywcze takie jak witaminy, które są korzystne dla zdrowia.
Więcej o tym jaki indeks glikemiczny ma miód, dowiesz się z mojego artykułu pod tytułem: „Miód akacjowy”.
Miód - skład cukrów prostych i ich znaczenie dla organizmu
W skład miodu wchodzą dwa rodzaje cukrów prostych - fruktoza i glukoza (2, 4, 7). Obie te formy cukrów są łatwo przyswajalne przez nasz organizm i dostarczają nam energii. W przeciwieństwie do cukru stołowego, który jest pozbawiony innych składników odżywczych, miód zawiera również enzymy, minerały a przede wszystkim witaminy, które są wartościowe dla naszego organizmu. Dlatego spożywanie miodu może być korzystne dla naszego zdrowia, zarówno pod względem dostarczanej energii, jak i dostarczanych składników odżywczych w postaci witamin i mikroelementów.
Korzyści płynące ze spożywania miodu dla witamin
Witaminy obecne w miodzie wspierają nasz układ odpornościowy, pomagają w procesie gojenia ran, poprawiają metabolizm i dostarczają energii. Warto włączyć miód do swojej diety, aby korzystać z tych właściwości witaminowych. Jeśli interesuje Cię dostarczenie organizmowi witamin i mikroelementów, musisz wiedzieć, że produktem pszczelim bogatszym od miodu w te cenne dla zdrowia substancje jest pyłek kwiatowy. Więcej o jego składzie witaminowym dowiesz się z artykułu pod tytułem: "Pyłek kwiatowy - superfood prosto z ula".
Jak włączyć miód do diety, aby maksymalnie wykorzystać dostępne witaminy?
Istnieje wiele sposobów, aby włączyć miód do swojej diety i maksymalnie wykorzystać zawarte w nim witaminy. Można go dodawać do herbaty, kawy, jogurtów, musli, koktajli owocowych czy używać jako naturalnego środka słodzącego do różnych potrawach. Ważne jest jednak, żeby zawsze wybierać miód wysokiej jakości z pewnego źródła.
Wykorzystanie mocy miodu jako naturalnego źródła witamin
Miód z pasieki jest nie tylko pysznym, ale również zdrowym źródłem witamin, minerałów i innych cennych składników odżywczych. Dostarcza nam nie tylko naturalną słodycz, ale również wartości odżywcze, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Wybierając wysokiej jakości miód i włączając go do swojej diety, możemy maksymalnie wykorzystać zawarte w nim witaminy i cieszyć się zdrowym stylem życia. Wraz z każdą łyżeczką miodu witaminy i minerały wspierają Twoje zdrowie.
Aby czerpać pełne korzyści z miodu, ważne jest wybranie wysokiej jakości produktu. Warto szukać miodu pochodzącego ze sprawdzonych pasiek, gdzie pszczelarze dbają o dobro pszczół i wysoką jakość miodu. Wybierając taki miód, możemy mieć pewność, że otrzymujemy produkt najwyższej jakości, który zachowa wszystkie swoje wartości odżywcze.
Bibliografia:
- Nespeca M, Vieira A, Santos D i wsp. Detection and quantification of adulterants in honey by LIBS. Food Chem 2020; 311(1):1-27.
- Jasińska B., Tomaka K., Uram-Dudek A., Paradowska K. Fizykochemiczna analiza miodów z rejonu Podkarpacia. Postępy Fitoterapii 4/2020, s. 219-227.
- Woźniak M i wsp. Aktywność przeciwutleniająca i przeciwbakteryjna miodu, propolisu oraz pyłku kwiatowego. Postępy Fitoterapii 3/2020, s. 123-128.
- Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Apiterapia leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi. Wydawnictwo SBM, Warszawa 2020.
- Jasicka-Misiak J, Kafarski P. Chemiczne markery miodów odmianowych. Chemik 2014; 4:335-40.
- Dobrovoda J. Včelie produkty a zdravie. Wyd. Priroda, Bratislawa 1986.
- Rybak-Chmielewska H. Charakterystyka chemiczna krajowych miodów odmianowych. Pszczeln Zesz Nauk 1986; 30:3-17.
- Hołderna-Kędzia E., Kędzia B. Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie. Postępy Fitoterapii 2021; 22(2): 114-124.