Aktualności

Jeżeli interesuje Państwa tematyka pszczelarstwa, to jesteście w odpowiednim miejscu! W tym dziale umieszczane są bieżące informacje z życia naszej pasieki. Jesteśmy szczęśliwi mogąc przedstawiać Państwu chociaż cząstkę naszej codziennej pracy. Mamy to szczęście, że możemy zajmować się tym, co naprawdę kochamy. Z pszczelarstwem jesteśmy związani od najmłodszych lat, dlatego dzisiaj jesteśmy w stanie zaoferować Państwu najwyższej jakości miody pszczele oraz inne produkty prosto z ula. Nie czekajcie i sprawdźcie sami, dlaczego warto wybrać nas i nasze produkty!

Miód gryczany - właściwości i działanie 0
Miód gryczany - właściwości i działanie

Charakterystyka i właściwości miodu gryczanego

Miód gryczany jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki. Gryka jest rośliną rolniczą i uprawia się ją w celu pozyskania ziarna, z którego wytwarza się kaszę gryczaną.

Miód gryczany:

  • Wzmacnia układ krążenia dzięki cukrom prostym odżywiającym mięsień sercowy
  • Zawiera pochodne związki rutyny, które działają przeciwmiażdżycowo
  • Bogaty w łatwo przyswajalne żelazo, działa krwiotwórczo
  • Najbogatszy w antyoksydanty, polecany w diecie antynowotworowej
  • Dzięki wysokiej aktywności enzymatycznej działa silnie przeciwbakteryjnie

Wygląd miodu gryczanego

Miód gryczany ma barwę bardzo ciemną. W stanie płynnym jest ciemnobrunatny z czerwonawym odcieniem. pod wpływem światła słonecznego ciemnieje i staje się prawie czarny. W miarę krystalizacji miód gryczany nieco jaśnieje i przybiera kolor jasnobrunatny. Krystalizacja miodu gryczanego przebiega powoli a pod jej wpływem powstają grube kryształy, które często opadają na dno słoika. Powoduje to, że miód gryczany dość często się rozwarstwia. Polega to na tym, że w dolnej części słoika miód jest dość twardo skrystalizowany, a na wierzchu znajduje się płynna bardzo ciemna warstwa miodu, która może nigdy nie skrystalizować. Jest to zjawisko charakterystyczne dla miodu gryczanego i jest w pełni naturalnym procesem. Krystalizacja miodu gryczanego przy temperaturze przechowywania wynoszącej 18˚C trwa od 3 do 6 miesięcy. Im temperatura przechowywania jest wyższa tym krystalizacja przebiega dłużej.

Smak miodu gryczanego

Miód gryczany ma bardzo intensywny smak i aromat. W smaku poza słodyczą wyczuwa się wyraźne ostre, nieco piekące nuty. Jest to najbardziej aromatyczna odmiana polskiego miodu ale aromat jest charakterystyczny i bardzo nietypowy. Różni się on bardzo od aromatu pozostałych miodów pozyskiwanych w Polsce. Jeśli chodzi o walory smakowe ma on wśród konsumentów tyle samo zwolenników co przeciwników. Jeśli nie znasz jeszcze miodu gryczanego, przed zakupem warto go spróbować lub choćby powąchać czy będzie Ci odpowiadał. Kupując miód na prezent raczej zrezygnuj z miodu gryczanego, chyba że wiesz czy osoba obdarowywana lubi miód gryczany.

Skład chemiczny miodu gryczanego

W miodzie gryczanym podobnie jak w miodzie akacjowym występuje znaczna ilość fruktozy. Dzięki temu również ta odmiana miodu może być przydatna w żywieniu osób cierpiących na cukrzycę insulinoniezależną. Występują w nim znaczne ilości bardzo łatwo przyswajalnego żelaza i magnezu. Ponadto miód gryczany jest bogaty w inne cenne dla zdrowia biopierwiastki takie jak bor, jod, cynk i fosfor. Można w nim również stwierdzić miedź, nikiel i kobalt co jest charakterystyczne dla większości ciemnych odmian polskiego miodu. W miodzie tym stwierdza się również dużą ilość witaminy C oraz znaczne ilości witaminy B1, B2 i PP.

Jak na miód jest on bardzo bogaty w białko, które posiada do tego niezwykle wartościowy skład. Jest on bardzo zbliżony do składu, który FAO podaje jako wzorzec żywieniowy. Oprócz bardzo ważnych aminokwasów endogennych takich jak leucyna i kwas asparaginowy, posiada on również aż osiem z dziewięciu aminokwasów egzogennych, miedzy innymi: leucyna, izoleucyna, treonina, walina i fenyloalanina. Substancje te budujące białka, nie mogą byś syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być bezwzględnie dostarczane z pokarmem.

Miód gryczany jest jednym z najbogatszych w enzymy (α-amylazę, inwertazę i fosfatazę) polskich miodów. Dorównuje on pod tym względem nawet miodowi lipowemu. Co więcej, enzymy te są bardzo stabilne i bardzo wolno się rozkładają. Po roku przechowywania miodu gryczanego praktycznie nie stwierdzono obniżonej aktywności enzymatycznej, a lizozym czyli enzym działający bakteriobójczo, zachowywał swoją aktywność w miodzie gryczanym, nawet po ośmiu latach przechowywania. Wynika z tego silne działanie antybakteryjne zarówno świeżego jak i dłużej przechowywanego miodu gryczanego.

Właściwości miodu gryczanego

Znana i udokumentowana jest skuteczność miodu gryczanego w profilaktyce chorób serca i układu krążenia, związanych szczególnie z procesami miażdżycowymi. Dzięki zawartości cukrów prostych fruktozy i glukozy doskonale odżywia mięsień sercowy. Cukry proste zawarte w miodzie gryczanym nie muszą być trawione w przewodzie pokarmowym i metabolizowane przez wątrobę, lecz bezpośrednio wchłaniają sie do krwioobiegu i trafiają prosto do ciężko pracującego mięśnia sercowego. Gryka jest rośliną zawierającą bardzo duże ilości rutyny, dochodzące nawet do 2% zawartości w suchej masie tej rośliny. W miodzie znajdują się związki pochodne rutyny między innymi kwercytyna i rutozyd. Flawonoidy te wpływają korzystnie na nabłonek naczyń włosowatych oraz zwiększają przepuszczalność oraz elastyczność ścian naczyń krwionośnych. Są one bardzo aktywnymi antyoksydantami i usuwając wolne rodniki, chronią ściany naczyń krwionośnych przed rozwojem blaszki miażdżycowej. Te związki flawonoidowe biorą również udział w prawidłowym metabolizmie witaminy C oraz przeciwdziałają występowaniu mikro pęknięć naczyń krwionośnych, mikrowylewów i powstawania skrzepów w obrębie nabłonka naczyniowego. Przeciwdziała to wszystko rozwojowi procesu miażdżycowego.

Wiele badań klinicznych potwierdza, że poza standardowym leczeniem, dodatkowe stosowanie miodu gryczanego u chorych z dusznicą bolesną (rodzaj niewydolności mięśnia sercowego), stwierdzano w badaniach znaczną poprawę stany chorych w porównaniu z pacjentami, którzy nie przyjmowali miodu gryczanego. Bogaty skład aminokwasów oraz wysoce przyswajalnego żelaza i witaminy C sprawia, że miód gryczany jest bardzo cennym produktem w leczeniu niedokrwistości zarówno u dzieci jak i u dorosłych. Dzięki bogactwu wysoko wartościowego białka, witamin, mikroelementów i enzymów, miód ten jest bardzo przydatny w odżywianiu rekonwalescentów i pacjentów po zabiegach operacyjnych zwłaszcza połączonych z dużą utratą krwi. Badania kliniczne dowodzą, że stosowanie tego produktu podnosi pozom hemoglobiny we krwi i przeciwdziała anemii. Duża zawartość flawonoidów oraz mikroelementów powoduje, że miód gryczany jest w apiterapii (leczeniu produktami pszczelimi) wykorzystywany często w chorobach związanych z osłabieniem wzroku oraz w stymulowaniu procesów odnowy tkanki kostnej szczególnie po złamaniach i urazach.

Miód gryczany jest polską odmianą miodu o największej zawartości antyoksydantów. Substancje te głównie w postaci flawonoidów usuwają z organizmu wolne rodniki. Chronią dzięki temu najbardziej wrażliwe struktury komórek, przede wszystkim DNA przed uszkodzeniami. Przyczynia się to do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów, przez co wielu lekarzy i dietetyków poleca miód gryczany w diecie przeciwnowotworowej.

Właściwości miodu gryczanego

Miód gryczany w kuchni

Miód gryczany można wykorzystać w różnych daniach, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Doskonale sprawdza się jako dodatek do herbaty czy kawy, a także jako składnik różnego rodzaju ciast i deserów. Można nim posłodzić jogurt czy owsiankę, dodać do niego orzechów czy suszonych owoców. Miód gryczany świetnie komponuje się również z mięsem, np. jako składnik sosu do mięsa czy jako składnik marynat do mięs.

Warto wykorzystać miód gryczany w kuchni, ponieważ jest on nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Dzięki swoim właściwościom odżywczym i specyficznemu smakowi, pozwala na urozmaicenie codziennych posiłków i wprowadzenie do nich nowych smaków.

Tarta z miodem gryczanym i orzechami włoskimi

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki zimnego masła

1 łyżeczka cukru

1 jajko

1/4 szklanki miodu gryczanego

1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych

1/4 szklanki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier oraz jajko, aż powstanie kruszonka.
  2. Ciasto wyłóż na dno i boki formy na tartę o średnicy ok. 26 cm.
  3. Wymieszaj miód gryczany, orzechy włoskie i cukier trzcinowy, i wylej na ciasto.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.
  5. Podawaj na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem lub posiekanymi orzechami włoskimi.

Tarta z miodem gryczanym i orzechami włoskimi to smaczne i proste danie, które idealnie sprawdzi się jako deser lub przekąska. Miód gryczany nadaje tarcie orzechowy smak i dodaje jej wartości odżywczych, a orzechy włoskie nadają tarcie dodatkowej chrupkości. To danie jest łatwe do przygotowania i z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl