
Miód na kaszel wygrywa z tradycyjną farmakologią
Miód dzięki swoim wyjątkowym właściwościom może być stosowany nie tylko w czasie lekkiego przeziębienia. Wykorzystuje się go bardzo często we wspomaganiu leczenia cięższych chorób, takich jak zapalenie oskrzeli i zapalenie płuc. Jest też niezawodny w leczeniu infekcji, którym towarzyszy uporczywy kaszel suchy lub mokry. Jak zatem działa miód na kaszel? Badacze z Uniwersytetu w Oxfordzie, po przeanalizowaniu badań klinicznych z 14 ośrodków badawczych stwierdzili, że naturalny miód pszczeli okazał się najskuteczniejszym środkiem w łagodzeniu kaszlu. Wygrał on ze wszystkimi syntetycznymi lekami przeciwkaszlowymi. Powodował on zmniejszenie częstotliwości kaszlu średnio o 44%. Przyjmowanie miodu skracało również okres przeziębienia o 2 dni w stosunku do leczenia zwykłą farmakologią.
Naturalny miód pszczeli jest niezastąpiony w leczeniu uporczywego kaszlu ponieważ ułatwia usuwanie wydzieliny z drzewa oskrzelowego. Miód pobudza aktywność wydzielniczą gruczołów znajdujących się w błonie śluzowej oskrzeli. Naturalne substancje zawarte w miodzie powodują upłynnienie wydzieliny znajdującej się w drogach oddechowych. Jednocześnie przyspieszają one ruch nabłonka migawkowego w błonie śluzowej oskrzeli, co bardzo ułatwia prawidłowe odkrztuszanie i oczyszczenie dolnych dróg oddechowych.
A co z rodzajem kaszlu? Czy rodzaj kaszlu ma wpływ na to jaki miód powinniśmy wybrać? Otóż okazuje się, że naturalny miód pszczeli nadaje się zarówno na kaszel mokry jak i na kaszel suchy. Miód łagodzi oba typy kaszlu oczyszczając jednocześnie drogi oddechowe. Zawarte w miodzie substancje biologicznie czynne jednocześnie upłynniają zlegającą wydzielinę i pobudzają nabłonek migawkowy do jej usunięcia w przypadku kaszlu mokrego, jak również doskonale nawilżają błony śluzowe, łagodząc tym samym kaszel suchy. Dzięki właściwościom nawilżającym śluzówkę dróg oddechowych, wiele osób stosuje miód na drapanie w gardle. Picie wodnego roztworu miodu przynosi ulgę między innymi w przypadku tak zwanego kaszlu palacza. A jaki miód na kaszel palacza będzie najlepszy? Najbardziej odpowiednimi miodami w tym przypadku będą miód gryczany, miód ze spadzi iglastej lub miód nektarowo-spadziowy. Oprócz łagodzenia dolegliwości miody te są najbogatsze w antyoksydanty, które pomagają w neutralizacji szkodliwego działania dymu tytoniowego. Zaskakujące jest również to, że miód na kaszel można w przeciwieństwie do syropów wykrztuśnych spożywać bezpośrednio przed snem. Nie występuje w tym przypadku problem z nadmierną produkcją wydzieliny w drzewie oskrzelowym, jak ma to miejsce w przypadku syropów wykrztuśnych.
Jaki miód na kaszel będzie najlepszy?
Pewnie zastanawiasz się jaki miód na kaszel będzie najlepszy dla dzieci a jaki dla dorosłych? Polskimi miodami o najsilniejszym działaniu antybiotycznym a zarazem najlepiej łagodzącymi kaszel są miód lipowy, rzepakowy, gryczany oraz miód spadziowy ze spadzi iglastej. Dorosłym mogę polecić wszystkie cztery odmiany miodu, natomiast dla dzieci najlepszym miodem na kaszel będzie miód rzepakowy albo miód lipowy. Miód gryczany i miód spadziowy mają dość intensywny aromat, który nie zawsze będzie odpowiadał dzieciom. Dziecko może Ci marudzić, zwłaszcza jeśli podasz mu miód gryczany. Jeśli potrzebujesz miód na drapanie w gardle wybierz miód rzepakowy. Posiada on mniej kwasów organicznych w porównaniu z pozostałymi odmianami miodu. Dzięki temu jest on delikatniejszy i najlepiej złagodzi drapanie w gardle.
Pewnie zastanawiasz się jaki miód na kaszel wybrać? Czy warto poświęcić czas na znalezienie miodu z pasieki, czy też można go kupić po prostu w supermarkecie. Przede wszystkim ważne jest, aby stosowany miód na kaszel był miodem naturalnym, nieprzegrzanym i niefiltrowanym. W taki miód zaopatrzysz się bezpośrednio u pszczelarza lub nabędziesz go w sklepie internetowym zaufanej pasieki. Unikaj raczej kupowania miodu w supermarkecie. Miód tam sprzedawany jest bardzo często przegrzany, co w znacznym stopniu osłabia jego dobroczynne działanie. Co więcej miód do supermarketu dociera bardzo często z odległych części świata, zawierając ziarna pyłku niewystępujących w naszym klimacie roślin. Są one obce dla Twojego układu immunologicznego i mogą być przyczyną alergii. Zamiast łagodzić dolegliwości, stosowanie takiego miodu na kaszel może go wręcz nasilać.
Domowe sposoby na kaszel z wykorzystaniem miodu
Jeśli męczy Cię uporczywy kaszel, bardzo skuteczną metodą radzenia sobie z tą dolegliwością, będzie ziołowa herbata z miodem. Na jedną szklankę wody stosuj jedną łyżkę stołową ziół. Przy kaszlu najlepiej sprawdzają się podbiał pospolity, prawoślaz lekarski, babka lancetowata i dziewanna wielkokwiatowa. Możesz stosować jedno z tych ziół lub przygotowywać napar na przemiennie z różnych ziół. Zioła wsyp do szklanki, zalej je wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 15 minut do zaparzenia. Przykrycie naparu z ziół zapobiega ulatnianiu się rozgrzanych olejków eterycznych. Po częściowym ostudzeniu odcedź napar i dodaj do niego łyżkę naturalnego miodu pszczelego. Ciepłą herbatę ziołową z miodem pij pomiędzy posiłkami.
Miodowy syrop na kaszel
Składniki na 1 porcję:
1 duża cytryna
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki miodu rzepakowego
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z cytryny i zmieszaj go z octem jabłkowym. Następnie dodaj miód rzepakowy i dokładnie wymieszaj. Konsystencja miodu rzepakowego sprawi, że po wymieszaniu powstanie mikstura w formie syropu. Przyjmuj małą łyżeczkę syropu co 2 godziny.
Syrop na kaszel z miodu i cebuli
Składniki na 1 porcję:
2 duże cebule
½ szklanki płynnego miodu
Przygotowanie:
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Następnie zalej ją miodem tak aby cała pokrojona cebula była zakryta. Odstaw w ciepłe miejsce na 24 godzin żeby cytryna puściła sok. Następnego dnia odcedź syrop. Przy męczącym kaszlu stosuj 1 łyżeczkę syropu z cebuli i miodu co 3 do 4 godziny.
Syrop z buraka i miodu na kaszel
Składniki na 1 porcję:
1 duży lub 2 średnie buraki (najlepiej z uprawy ekologicznej)
½ szklanki płynnego miodu
½ dużej cytryny
Przygotowanie:
Pokrój buraka na drobną kostkę i zalej go miodem. Odstaw na 1 dobę żeby burak puścił sok, a następnie odcedź powstały syrop. Jeśli masz wyciskarkę do soków, wyciśnij po prostu sok z buraka i wymieszaj go z miodem a następnie dodaj sok z cytryny. Aby złagodzić kaszel stosuj 1 łyżeczkę syropu co około 4 godziny.