Miód - Pasieka Morawskich│Prawdziwy Miód z Własnej Pasieki
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 350 zł
Darmowa dostawa (Poczta Polska Kurier 48) już od 199,00 zł.

Aktualności

Jeżeli interesuje Państwa tematyka pszczelarstwa, to jesteście w odpowiednim miejscu! W tym dziale umieszczane są bieżące informacje z życia naszej pasieki. Jesteśmy szczęśliwi mogąc przedstawiać Państwu chociaż cząstkę naszej codziennej pracy. Mamy to szczęście, że możemy zajmować się tym, co naprawdę kochamy. Z pszczelarstwem jesteśmy związani od najmłodszych lat, dlatego dzisiaj jesteśmy w stanie zaoferować Państwu najwyższej jakości miody pszczele oraz inne produkty prosto z ula. Nie czekajcie i sprawdźcie sami, dlaczego warto wybrać nas i nasze produkty!

Miód: Co Daje Codzienne Jedzenie Miodu i Na Co Dobry Jest Miód?

0
Miód: Co Daje Codzienne Jedzenie Miodu i Na Co Dobry Jest Miód?

Miód jest jednym z najstarszych naturalnych produktów wykorzystywanych jednocześnie jako pokarmi i jako lek. Ludzie powszechnie korzystają z niego od tysięcy lat. Oprócz swojego niezwykłego smaku, miód ma wiele korzyści zdrowotnych. Odkryjemy, dlaczego miód jest dobry dla Twojego organizmu i jakie korzyści przynosi codzienne spożywanie miodu. Z tego artykułu dowiesz się między innymi: na co dobry jest miód, co daje codzienne jedzenie miodu, ile można jeść miodu dziennie, jaki rodzaj miodu jest najzdrowszy?

Na co dobry jest miód?

Miód jest skarbnicą substancji odżywczych i zdrowotnych właściwości. Jest bogaty w naturalne i bardzo łatwo przyswajalne cukry proste, takie jak fruktoza i glukoza, które dostarczają energii najważniejszym organom  takim jak mózg, serce i wątroba. Ponadto, miód zawiera antyoksydanty w postaci polifenoli i karotenoidów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i chronią organizm przed chorobami (1).

Miód, dzięki zawartości flawonoidów jest również znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie (2, 3). Regularne spożywanie miodu może wspomóc układ odpornościowy, poprawić trawienie i wspierać zdrową skórę.

Co daje codzienne jedzenie miodu?

Codzienne spożywanie miodu może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Miód może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu sercowo-naczyniowego (4), poprawić gospodarkę lipidową organizmu i obniżyć poziom tak zwanego „złego” cholesterolu LDL (5-8).

Dodatkowo, miód może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. Reguluje perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom (9-12) i łagodzi objawy związane z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi (13, 14).

Spożywanie miodu może również korzystnie wpływać na zdrowie psychiczne (15-23). Zawarte w miodzie związki mogą pomóc w redukcji stresu, poprawić nastrój i zapewnić lepszy sen.

[npProducts ids="30,37,41" wrapper="net_products2" view="grid" alt="miody które warto jeść codziennie" name="Nasze Pszczoły Wiedzą Co Dobre - Przeglądnij i Kup!" content="products" elements="image,price,name,producer,preview"]

Ile można jeść miodu dziennie?

Dobrą praktyką jest regularne przyjmowanie umiarkowanych ilości miodu. Zalecane jest spożywanie jednej do dwóch łyżek (30 – 60 g) miodu dziennie (2). W leczeniu niektórych chorób lekarze zalecają zwiększenie ilości przyjmowanego miodu nawet do 100 g na dobę (24). Pamiętaj jednak, że miód jest bogaty w węglowodany, dlatego należy zachować umiar, szczególnie jeśli masz problemy z cukrzycą lub nadwagą.

Czy miód jest zdrowy?

Tak, miód jest zdrowy, o ile jest spożywany w ilościach nie przekraczających około 100 g dziennie. Miód jest naturalnym produktem, który dostarcza organizmowi substancji odżywczych i korzystnych związków. Jednak dla osób z cukrzycą lub nietolerancją fruktozy, konieczne jest ostrożne spożywanie miodu i konsultacja z lekarzem.

Miód spadziowy ze spadzi iglastej - jaki miód jest najzdrowszy?

Jakie są rodzaje miodu?

Istnieje wiele rodzajów miodu, zależnie od z jakiego pożytku korzystały pszczoły. Miód dzieli się na nektarowy, który powstaje z nektaru kwiatów i miód spadziowy, który powstaje ze słodkiej wydzieliny mszyc zbieranej przez pszczoły. Czasami powstaje również miód nektarowo-spadziowy, który pszczoły wytwarzają mieszając w ulu pożytek nektarowy ze spadzią. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym miodzie przeczytaj mój wcześniejszy artykuł pod tytułem: „Miód nektarowo-spadziowy – zdrowie i cudowny smak w jednym słoiku”.

Do miodów nektarowych należą: miód lipowy, miód gryczany, miód faceliowy, miód akacjowy, miód nawłociowy, miód wielokwiatowy, miód rzepakowy czy miód kruszynowy będący typowym miodem leśnym.

Miody spadziowe natomiast dzielimy na miody powstałe ze spadzi iglastej lub liściastej. Poszukiwanym przez konsumentów oraz szczególnie cennym miodem pod względem właściwości odżywczo-leczniczych, jest ten powstały ze spadzi iglastej – jodłowej. W porównaniu z miodami nektarowymi posiada on dwa razy więcej aminokwasów i witamin (25-27) oraz kilkukrotnie więcej niezbędnych dla zdrowia mikroelementów (28, 29).

Jaki miód jest najzdrowszy?

Wybór najzdrowszego miodu zależy od Twoich indywidualnych potrzeb i preferencji. Miód spadziowy najlepiej odżywia organizm dzięki większej niż inne miody zawartości aminokwasów, witamin i mikroelementów. Miód gryczany jest z kolei najbogatszy w antyoksydanty i ma niezwykłe właściwości przeciwdziałające anemii. Miód nawłociowy posiada natomiast silne właściwości przeciwbakteryjne, które kilkukrotnie przewyższają właściwości miodu manuka. Więcej o tym przeczytasz w artykule na temat właściwości miodu nawłociowego, w którym przedstawione są badania naukowe porównujące skuteczność miodu nawłociowego z miodem manuka.

Miód nawłociowy - ile można jeść miodu dziennie?

Jaki miód na co?

Różne rodzaje miodu mogą mieć różne właściwości zdrowotne i być stosowane do leczenia różnych schorzeń. Przedstawię teraz pokrótce jaki miód na jakie schorzenia warto wybrać.

Miód Lipowy

wzmacnia odporność, działa przeciwgorączkowo, zwalcza infekcje, działa wykrztuśnie, łagodzi stres, działa rozkurczowo

Miód Gryczany

działa krwiotwórczo, opóźnia procesy starzenia, chroni przed procesami nowotworowymi, działa przeciwmiażdżycowo, chroni wątrobę, poprawia wzrok, słuch i pamięć

Miód Spadziowy ze Spadzi Iglastej

działa przeciwzapalnie, ma silne działanie antybiotyczne, łagodzi kaszel, jest bogaty w witaminy i mikroelementy, działa przeciwzakrzepowo, chroni serce, przeciwdziała anemii

Miód Faceliowy

reguluje ciśnienie krwi, łagodzi chorobę wrzodową żołądka, przeciwdziała nieżytom żołądka, łagodzi astmę, zwalcza przeziębienie

Miód Nawłociowy

reguluje pracę nerek, przeciwdziała zapaleniom pęcherza, działa żółciopędnie, łagodzi dolegliwości trawienne, przeciwdziała przerostowi prostaty

Miód Akacjowy

normalizuje glikemię, łagodzi nadkwasotę i zgagę, łagodzi chorobę wrzodową żołądka, poprawia pracę nerek

Miód Nektarowo-Spadziowy

wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, działa przeciwzapalnie, chroni serce i naczynia krwionośne, regeneruje wątrobę, dostarcza witamin i mikroelementów

Miód Rzepakowy

zmniejsza wyczerpanie fizyczne i umysłowe, odżywia mózg, wzmacnia serce, regeneruje po wysiłku fizycznym, stabilizuje ciśnienie krwi, hamuje miażdżycę, regeneruje wątrobę, łagodzi chorobę wrzodową żołądka

Miód Wielokwiatowy

przeciwdziała alergii, wzmacnia serce i naczynia krwionośne, regeneruje wątrobę, działa żółciopędnie, przeciwdziała anemii, stosowany przy reumatyzmie, zmniejsza wyczerpanie fizyczne i umysłowe

Miód Kruszynowy

wzmacnia odporność, reguluje pracę przewody pokarmowego, przeciwdziała zaparciom, wpływa na regulację ciśnienia krwi, reguluje metabolizm, pomaga w niestrawności

Czy miód jest szkodliwy?

Miód jest uważany przez lekarzy i dietetyków za bezpieczny do spożycia. Jednak dzieci poniżej pierwszego roku życia, nie powinny spożywać miodu ze względu na jeszcze niedojrzały układ pokarmowy. Ludzie z alergią na pyłki roślin lub pozostałe produkty pszczele jak np. propolis, mogą również być uczuleni na niektóre rodzaje miodu. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, zawsze najlepiej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Jak rozpoznać miód z cukrem?

Aby rozpoznać miód z dodatkiem cukru, warto zwrócić uwagę na kilka czynników. Prawdziwy miód będzie miał gęstą konsystencję i naturalny zapach. Jeśli miód jest zbyt płynny, przesadnie klarowny lub ma sztuczny zapach, może zawierać dodatek cukru lub syropu cukrowego. W domowych warunkach, jednoznaczne rozpoznanie zafałszowanego miodu jest niemożliwe. Wiarygodne w tym przypadku są jedynie laboratoryjne badania jakości miodu. Przed zakupem warto sprawdzić etykietę i upewnić się, że miód pochodzi z zaufanego źródła.

Należy podkreślić, że krystalizacja miodu, błędnie przez niektórych określana mianem „scukrzenie”, jest procesem naturalnym świadczącym o wysokiej jakości miodu i w żadnym wypadku nie jest oznaką jego zafałszowania cukrem.

Gdzie kupić prawdziwy miód?

Prawdziwy miód można kupić w wielu miejscach. Najlepiej wybierać lokalnych pszczelarzy lub sprawdzone sklepy ze zdrową żywnością. Unikaj miodów sprzedawanych w przypadkowych miejscach i oferowanych w plastikowych pojemnikach wykonanych z tworzywa o niskiej jakości. Warto również poszukać certyfikacji, które potwierdzają autentyczność i jakość miodu. Polecam Ci również odwiedzić sklep internetowy Pasieki Morawskich, w którym znajdziesz wybór miodów najwyższej jakości.

Podsumowanie

Miód jest nie tylko pysznym wzbogaceniem Twojej diety, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Regularne spożywanie umiarkowanych ilości miodu może wspomóc zdrowie Twojego serca, układu trawiennego i ogólną odporność organizmu. Wybieraj prawdziwe miody z zaufanych źródeł i ciesz się ich smakiem i korzyściami dla zdrowia.

Znajdź swoje ulubione rodzaje miodu i zacznij cieszyć się ich korzyściami dla zdrowia już dziś!

Bibliografia:

  1. Woźniak M i wsp. Aktywność przeciwutleniająca i przeciwbakteryjna miodu, propolisu oraz pyłku kwiatowego. Postępy Fitoterapii 3/2020, s. 123-128.
  2. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Apiterapia leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi. Wydawnictwo SBM, Warszawa 2020.
  3. Hołderna-Kędzia E., Kędzia B. Krajowe miody odmianowe w profilaktyce i lecznictwie. Postępy Fitoterapii 2021; 22(2): 114-124.
  4. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Działanie miodu na serce i układ krążenia. Postępy Fitoterapii 3/2008, s. 176-184.
  5. Al-Waili N.S. Intravenous and intrapulmonary administration of honey solution to healthy sheep: effects on blood, renal and liver function tests, bone morrow function, lipid profile, and carbon tetrachloride-induced liver injury. J Med Food 2003; 6:231-47.
  6. Al-Waili NS. Effect of honey on blood cholesterol, HDL, LDL, triglyceride and C-reactive protein. FASEB J 2003; 17(Supl.):A340.
  7. Al-Waili NS. Natural honey lowers plasma glucose, C-reactive protein, homocysteine, and blood lipids in healthy, diabetic, and hyperlipidemic subjects: comparison with dextrose and sucrose. J Med Food 2004; 7:100-7.
  8. Yaghoobi N, Al-Waili N, Ghayour-Mobarhan M i wsp. Natural honey and cardiovascular risk factors; effects on blood glucose, cholesterol, triacylglycerole, CRP, and body weight compared with sucrose. Sci World J 2008; 8:463-469.
  9. Ladas S.D., Hartidos D.N., Raptis S.A., Honey may have a laxative effect on normal subjects because of incomplete fructose absorption. The American Journal of Clinical Nutrition, 1995, 62, s. 1212–1215.
  10. Kriwczanskij I.E., Indriczanu W.N., Ljubitelskoje pczełowodstwo, Wyd. Kartja Mołdowenjaske, Kiszyniew 1987.
  11. Poczinkova P., Pczelnite produkti w medicinata, Bułgarska Akademia Nauk, Sofia, 1986.
  12. Iojrisz N.P., Produkty pczełowodstwa i ich ispolzowanje, Wyd. Rosselchozdat, Moskwa 1976.
  13. Salem S.N., Honey reqimen in gastrointenstinal disorders, Bulletin of Islamic Medicine, 1981, 1, s. 358–362.
  14. Meda A., Lamien C.E., Millogo J., Romito M., Nacoulma O.G. Therapeutic uses of honey and honeybee larvae in central Burkina Faso. ournal Ethnopharmacology, 2004, 95, s. 103–107.
  15. Herold E. Heilwerte aus dem Bienenvolk. Ehrenwirth Verlag, München 1975.
  16. Iojrisz NP. Produkty pczełowodstwa i ich isledowanie. Rosselchozdat, Moskwa 1976.
  17. Javris DC. Folk medicine. Fawcet Crest, New York 1985.
  18. Mladenov S. Woprosy miedoterapii. [W:] Produkty pczełowodstwa – piszcza, zdorowie, krasota (red. V. Harnaj). Izd. Apimondia, Bucharest 1988; 133-5.
  19. Jośko F. Miód dobry na wszystko. Pszczel Pol 1992; (2):18-9.
  20. Madej D, Madej A. 100 leków z miodu na różne choroby. Wyd. Zetpress, Warszawa 1990.
  21. Poczinkova P. Pczelnite produkti w medicinata. Izd Bolg Akad Nauk, Sofia 1986.
  22. Dobrovoda I. Včelie produkty a zdravie. Priroda, Bratislava 1986.
  23. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. Zastosowanie miodu i roślin leczniczych w chorobach ośrodkowego układu nerwowego. Postępy Fitoterapii 2018; 19(2): 128-133.
  24. Mladenov S. Woprosy miedoterapii. [In:] Harnaj V (ed.). Produkty pczełowodstwa – piszcza, zdorowie, krasota. Izd Apimondia, Bucharest 1988; 133-5.
  25. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Miód. Skład i właściwości biologiczne. Przeds. Rzeczpospolita S.A., Warszawa 2008.
  26. Rybak-Chmielewska H. Charakterystyka chemiczna krajowych miodów odmianowych. Pszczeln Zesz Nauk 1986; 30:3-17.
  27. Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze. Wyd. Duszpasterstwa Rolników, Włocławek 2002.
  28. Dobrovoda J. Včelie produkty a zdravie. Wyd. Priroda, Bratislawa 1986.
  29. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Leczenie produktami pszczelimi. PWRiL, Warszawa 1994.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Blog wpisy
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl