Miód na dzień babci - praktyczny i wartościowy prezent
O ile dobrze wiemy, co na dzień babci i dziadka życzyć naszym najbliższym, o tyle z przygotowaniem odpowiedniego prezentu zwykle jest spory problem. Jeśli szukasz prezentu dla Twojej Babci, który sprawi jej radość, miód na dzień babci jest w tym przypadku świetnym pomysłem.
Znając nasze babcie podejrzewam, że Twoja bardziej ucieszyłaby się jedynie z otrzymania Twojego uśmiechniętego zdjęcia w pięknej, ozdobnej ramce. Jestem przekonany że każda babcia ucieszy się z pysznego, aromatycznego podarunku pachnącego ciepłym, letnim popołudniem i łąką pełną kolorowych kwiatów, który przypomni jej niezapomniany smak beztroskiego dzieciństwa. Ale smak i piękne wspomnienia to nie wszystko. Dając w prezencie słoik miodu Twojej Babci, zatroszczysz się również o jej zdrowie i dobre samopoczucie. Otrzymany słoiczek miodu najlepiej skomponuje się z życzeniami: "Sto lat Babciu!"
Jako prezent na dzień babci i dziadka miód to świetny pomysł
Przygotowując prezent na dzień babci i dziadka miód jest zawsze świetnym rozwiązaniem. Mimo, że w starszym wieku zapotrzebowanie na witaminy i związki mineralne nie spada, starsi ludzie jedzą często niewiele i nie dostarczają odpowiedniej ilości substancji odżywczych do swojego organizmu. Wiąże się to z obniżeniem apetytu, problemami w przeżuwaniu oraz upośledzonym wchłanianiem substancji pochodzących z pokarmu. Miód posiada wiele składników pobudzających apetyt, takich jak olejki eteryczne i kwasy organiczne pobudzające łaknienie. Posiada on również skład oraz strukturę sprawiającą, że wszystkie zawarte w nim substancje odżywcze takie jak glukoza i fruktoza, aminokwasy, witaminy, mikroelementy i enzymy, nie muszą być trawione i bez przeszkód przenikają przez ściany jelit. To tłumaczy dlaczego wiele ciężko chorych osób, nawet z upośledzonym wchłanianiem tak szybko wracają do zdrowia, dzięki spożywaniu naturalnego miodu pszczelego. Jeśli zastanawiasz się co na dzień dziadka i babci najlepiej będzie się nadawało na prezent, podaruj im słoik pysznego i zdrowego miodu.
Więcej o tym dlaczego miód to praktyczny i zdrowy prezent dla seniorów przeczytasz w artykule: "Co kupić starszej osobie na urodziny – Zdrowy prezent dla seniora".
Który miód dla babci i dziadka będzie najlepszy?
Zawsze pojawia się pytanie, który miód dla babci i dziadka będzie najlepszy. Właściwości lecznicze miodów zależą między innymi od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar. W zależności od składu nektaru powstają różne gatunki miodów, charakteryzujące się nieco odmiennymi właściwościami. Zaproponuję Ci trzy najodpowiedniejsze odmiany miodu dla babci i dziadka i powiem Ci dlaczego właśnie te odmiany warto wybrać.
Miód rzepakowy dla babci
Moim zdaniem doskonały miód na dzień babci to miód rzepakowy. W składzie miodu rzepakowego naukowcy wyodrębnili olejki eteryczne, garbniki, związki goryczowe, biopierwiastki, witaminy z grupy B, witaminy K i C, β-karoten, cholinę, kumarynę, saponiny, kwercetynę, kemferol i apigeninę (1). Te trzy ostatnie to tzw. flawonoidy, które są związkami zapobiegającymi powstawaniu nowotworów, przeciwdziałającymi miażdżycy, regulującymi poziom cholesterolu we krwi i działającymi przeciwdepresyjnie.
Właściwości miodu rzepakowego
Miód rzepakowy charakteryzuje się zawartością szeregu mikroelementów o bardzo wysokiej przyswajalności. Żelazo zawarte w miodzie rzepakowym, które ma działanie krwiotwórcze i antyanemiczne jest przyswajalne z tego produktu aż w 63%. Jest to poziom przyswajalności przewyższający wszystkie inne dostępne źródła roślinne tego biopierwiastka. Miód rzepakowy należy też do miodów bogatych w bor. Jest to pierwiastek niezbędny do prawidłowej pracy śledziony i tarczycy, a także konieczny do prawidłowego funkcjonowania tkanki kostnej. Jest to bardzo ważne, ponieważ nasze babcie bardzo często mają problem z osteoporozą, czyli osłabieniem tkanki kostnej i zwiększoną podatnością na złamania. Bor zwiększa wchłanianie wapnia, fosforu i magnezu z przewodu pokarmowego i umożliwia wbudowywanie tych pierwiastków w do tkanki kostnej. Bor przyczynia się również do podniesienia poziomu estrogenów, co u naszych babć przeciwdziała niekorzystnym skutkom menopauzy. Ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych cukrów prostych (2), miód rzepakowy jest doskonałą odżywką regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Dlaczego warto wybrać miód rzepakowy na Dzień Babci?
Miód rzepakowy doskonale sprawdzi się dla seniorów. Szczególnie przydatny jest on w dolegliwościach geriatrycznych, w których zaleca się picie jednej łyżki miodu rzepakowego po rozpuszczeniu go w szklance przegotowanej i ostudzonej wodzy z dodatkiem soku z cytryny. Miód ten jest również nieoceniony w chorobach serca (3-5). Po wchłonięciu do krwiobiegu wzmacnia siłę skurczu osłabionego serca, a także powoduje rozszerzenie naczyń wieńcowych. Prowadzi to do lepszego dotlenienia i odżywienia mięśnia sercowego. Zawarte w miodzie rzepakowym acetylocholina, potas i magnez, wpływają na stabilizację ciśnienia tętniczego krwi i hamują proces miażdżycowy w naczyniach krwionośnych. Miód rzepakowy jest również ceniony w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego (1).
Miód jest bardzo łatwo przyswajalny przez wątrobę, zwiększając jej zdolności detoksykacyjne. Zawarty w miodzie rzepakowym kwas glukuronowy (6), jest wykorzystywany przez wątrobę do wiązania i usuwania toksyn z organizmu. Na drogi żółciowe korzystnie wpływa zawarta w miodzie cholina, która reguluje metabolizm tłuszczów w wątrobie i ma działanie żółciopędne.
Wybór miodu rzepakowego jako odpowiedniego miodu na dzień babci, wiąże się również z bardzo ciekawą jego cechą. Miód rzepakowy krystalizuje bardzo szybko (nawet w ciągu kilku dni), ale po skrystalizowaniu jest on bardzo miękki (2). Przybiera on konsystencje budyniową, dzięki czemu bardzo łatwo i bez wysiłku się go nabiera. Starsze osoby skarżą mi się czasem, że trudno im nabierać łyżką twardo skrystalizowany miód, kiedy bolą stawy dotknięte reumatyzmem. W przypadku miodu rzepakowego nie ma tego problemu. Łatwo się go nabiera ze słoika i ma on miękką, kremową konsystencję. Poza niesamowitymi właściwościami odżywczo-leczniczymi, również i z tego powodu uważam, że miód rzepakowy to doskonały miód na dzień babci.
Miód nawłociowy dla dziadka
Miody wytwarzane przez pszczoły z nektaru nawłoci to szczególnie polecane miody dla dziadków. Nasi dziadkowie bardzo często cierpią w związku z przerostem prostaty. Właściwości lecznicze miodów nawłociowych sprawiają, że są one szczególnie polecane dla panów po 60 roku życia. Miód nawłociowy ma działanie przeciwzapalne, a zawarte w nim substancje wzmagają diurezę nerkową. Stosowanie miodu nawłociowego przez mężczyzn, jest doskonałą profilaktyką stanów zapalnych (7), łagodnych przerostów oraz nowotworów gruczołu krokowego (8). Miód ten zwłaszcza z jednoczesnym przyjmowaniem pyłku pszczelego, reguluje gospodarkę hormonalną u mężczyzn i poprawia funkcjonowanie układu moczowo-płciowego. Nawłociowe miody dla dziadków, bez wątpienia będą miały korzystny wpływ na ich zdrowie i pozwolą im dłużej cieszyć się pełną sprawnością i komfortem życia.
Miód lipowy dla babci i dziadka
Wybierając prezent na dzień babci i dziadka miód lipowy bierz zawsze pod uwagę, jako najbardziej tradycyjną i znaną przez wszystkich odmianę polskiego miodu. Korzystne właściwości lecznicze miodów lipowych są powszechnie znane. Ale warto przypomnieć, że miód wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy, ma wśród polskich odmian miodu najsilniejsze działanie enzymatyczne. Miód ten posiada wysoką zawartość takich enzymów jak inhibina, lizozym czy apidycyna (2, 3, 5). Enzymy te zawarte w miodzie lipowym niszczą drobnoustroje chorobotwórcze, przede wszystkim bakterie wywołujące infekcje dróg oddechowych. Jest to doskonały miód dla babci i dziadka, który pomoże im przetrwać wszelkiego rodzaju infekcje dróg oddechowych takie jak: przeziębienie, grypa czy zapalenie oskrzeli (4). Miód lipowy oprócz zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych znajdujących się na błonie śluzowej nosa i gardła, działa również przeciwgorączkowo, napotnie, przeciwskurczowo i wykrztuśne łagodząc kaszel (1, 9). Miód lipowy to zarówno doskonały miód dla babci i dziadka wzmacniający ich odporność, jak i doskonały produkt spożywczy mający szerokie zastosowanie w ich kuchni. Miód ten jest bardzo aromatyczny. Jego wyjątkowo przyjemny smak i aromat, sprawia że jest on chętnie wykorzystywany do doprawiania szeregu potraw i napojów.
Jak seniorzy mogą wykorzystać miody w kuchni?
Zastanawiasz się co na dzień babci i dziadka kupić Twoim najbliższym? Zaopatrz ich spiżarnię w pyszny i zdrowy miód prosto z pasieki. Tradycyjnie od wieków miód był w kuchni polskiej powszechnie używany do słodzenia potraw. Przez długi czas nie miał on substytutów ani zamienników. Dopiero cukier produkowany z trzciny cukrowej a później z buraka cukrowego, wyparł miód z codziennego użytku. Stało się to ze szkodą dla naszego zdrowia, bo cukier w postaci rafinowanej sacharozy jest dzisiaj przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Powrót do używania na co dzień miodu w kuchni może to zmienić i przyczynić się do poprawy zdrowia tych, których kochamy. Energię i bogactwo najważniejszych dla zdrowia substancji, zapewnią Twoim dziadkom słodzone miodem zupy mleczne, koktajle mleczno-miodowe oraz potrawy z twarogu z dodatkiem miodu. Do przygotowania tych potraw najlepiej wykorzystać oczywiście mleko bez laktozy albo przetwory z kwaśnego mleka. Kupiony przez Ciebie jako prezent na dzień babci i dziadka miód, będzie praktycznym upominkiem, który Twoi najbliżsi z powodzeniem wykorzystają w kuchni. Dzięki zastosowaniu miodu, wyeliminują ze swojej diety biały cukier rafinowany. Miodem będą mogli słodzić herbatę i kawę. Miodem będą mogli również zastąpić biały cukier we wszelkiego rodzaju deserach, sosach i w większości ciast i wypieków. Ciężko sobie przecież wyobrazić prawdziwy piernik bez aromatycznego, prawdziwego miodu pszczelego.
Bibliografia:
- Jasicka-Misiak J, Kafarski P. Chemiczne markery miodów odmianowych. Chemik 2014; 4:335-40.
- Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze. Wyd. Duszpasterstwa Rolników, Włocławek 2002.
- Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Miody odmianowe i ich zdrowotne walory. Toruń 2005.
- Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Apiterapia. Leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi. Wyd. SBM Warszawa 2020.
- Poczinkova P. Pczelnite produkti w medicinata. Izd. Bołg. Akad. Nauk., Sofia 1986.
- Dobrovoda J. Včelie produkty a zdravie. Wyd. Priroda, Bratislawa 1986.
- Lutomski J, Hasik J. Fitoterapia w urologii. Postępy Fitoterapii 4/2000, s. 8-12.
- Wu Y-D, Lou Y-J. Brassinolide, a plant sterol from pollen of Brassica napus L., induces apoptosis in human prostate cancer PC-3 cells. Pharmazie 2007; 62:392-5.
- Rybak-Chmielewska H. Charakterystyka chemiczna krajowych miodów odmianowych. Pszczeln Zesz Nauk 1986; 30:3-17.