Pyłek Pszczeli


Pyłek kwiatowy to doskonała odżywka

Aby ziarno pyłku mogło dobrze wypełnić swoją misję, jest ono przez roślinę doskonale wyposażone. Zwykle bardzo oszczędna przyroda w tym wypadku daje to co ma najcenniejszego. Żaden inny produkt roślinny nie zawiera takiej ilości i tak doskonałych jakościowo związków odżywczych. Współczesna medycyna właściwości pyłku kwiatowego odkryła stosunkowo niedawno bo dopiero w XX w. Pszczoła miodna z dobrodziejstw tych korzysta już od przeszło 50 mln lat. Dzięki jej pracy nauka odkryła najdoskonalszy znany do tej pory produkt odżywczy, a my konsumenci możemy z niego korzystać.

Pyłek kwiatowy skarbnicą zdrowia

Pyłek kwiatowy doskonale nadaje się do uzupełniania niedoborów w naszej diecie. Zawiera wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, kompletny zestaw witamin i aż 36 biopierwiastków. W pyłku kwiatowym występują również hormony roślinne koordynujące procesy życiowe w organizmie. Bardzo duże znaczenie w produktach pszczelich mają substancje bakterio i grzybobójcze. Do nich należą inhibiny dodawane przez pszczoły do produktów pyłkowych. Zawartość wymienionych składników występujących w pyłku kwiatowym znajduje się na poziomie niespotykanym w innych produktach żywnościowych. Substancje te są niezbędne do prawidłowego przebiegu wszystkich procesów życiowych a ich niedobór prowadzi do obniżenia odporności i występowania wielu chorób. Kompleksowe działanie różnorodnych elementów składowych pyłku, powoduje jego zadziwiającą moc w łagodzeniu wielu schorzeń i dolegliwości, takich jak anemia, nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, choroby wątroby, nerwice, brak apetytu, niedomogi wieku starczego, osłabienie wzroku czy zmiany przerostowe gruczołu krokowego. Pyłek kwiatowy obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu we krwi wspomagając układ krwionośny w stanach pozawałowych. Łagodzi również dolegliwości związane z klimakterium. Ponadto wzmacnia układ nerwowy, działa uspokajająco i poprawia samopoczucie. Dzięki swoim właściwościom, pyłek kwiatowy pomoże uzupełnić w naszym organizmie niedobory aminokwasów, witamin i mikroelementów. Tylko wtedy będziemy pełni wigoru odporni na infekcje, ustrzeżemy się przed wieloma schorzeniami oraz doskonałe będzie nasze samopoczucie.

Jak korzystać z pyłku kwiatowego?

Aby pyłek kwiatowy był przez organizm w pełni przyswajalny, przed spożyciem obnóża pyłkowe należy zmielić i zmieszać z miodem, mlekiem, jogurtem, wodą lub sokiem owocowym. Ziarna pyłku pęcznieją i po 2-3 godzinach pękają uwalniając swą zawartość. Zaleca się przyjmować pyłek na czczo pół godziny przed posiłkiem. Dawka uzupełniająca niedobory w naszej diecie wynosi 20 gram to jest 4 łyżeczki dziennie. Osobom wycieńczonym fizycznie i umysłowo oraz rekonwalescentom zaleca sie zwiększenie dawki do 30-40 gram. Zanim rozpoczniemy spożywanie pyłku należy sprawdzić czy nie jesteśmy na niego uczuleni. W tym celu kurację rozpoczynamy od niewielkiej ilości nabranej np. na koniuszek noża. Pamiętajmy, żeby po każdym miesiącu zażywania pyłku kwiatowego robić tygodniową przerwę. Pyłek kwiatowy należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce. Chronić należy go również przed wilgocią trzymając w szczelnych opakowaniach.

białe logo

Naturalne miody z polskiej pasieki

Kontakt

telefon
Mateusz: +48 600 726 776
Lidia: +48 602 670 506
punkt
Sprzedaż w Krakowie: ul. Jakuba Majora 3/16

Przed przyjazdem prosimy o kontakt telefoniczny
tel. 12 413-75-87

Znajdź nas na

  • facebook
  • twitter
Zamówienia, które mają być wysyłane pocztą prosimy składać drogą mailową. Prosimy podawać nr telefonu kontaktowego.