Pyłek Pszczeli


Pomimo, że najpopularniejszym produktem pochodzenia pszczelego jest miód pszczeli, to warto wiedzieć, że o wiele cenniejszy dla zdrowia jest, zbierany przez pszczoły i częściowo przez nie przetwarzany pyłek pszczeli. Jego zakonserwowana przez pszczoły wersja to pierzga pszczela).

Pszczoły, zebrany pyłek – w postaci obnóży pyłkowych – niosą do ula w specjalnych koszyczkach zlokalizowanych na trzeciej parze nóg. Po dalszym przetworzeniu, stanowi on wartościowy pokarm dla młodych owadów. Szacuje się, że każde z obnóży składa się z około stu tysięcy ziaren pyłku. Skład gatunkowy pyłku kwiatowego zależy od roślin występujących w okolicy oraz od terminu jego zbioru.

W zbieranym przez pszczoły pyłku kwiatowym znaleźć można aż trzydzieści sześć marko- i mikroelementów. Do najważniejszych zaliczyć należy między innymi wapń, żelazo, magnez, krzem, siarkę, miedź, srebro, cynk i chrom. W stu gramach pyłku pszczelego znajdziemy więcej wapnia, niż w jogurcie, białym serze czy fasoli. Pyłek pszczeli jest niezwykle bogatym źródłem wysokowartościowego białka i przewyższa pod tym względem nawet jajka. Można w nim znaleźć wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, zwłaszcza te, których zwykle brakuje w naszej diecie jak na przykład tryptofan, walina i leucyna. W pyłku pszczelim wykryto do tej pory aż  osiemnaście witamin, przy czym występują one w tym produkcie w dużych ilościach. Zawiera on więcej witaminy C niż ziemniaki, jabłka, kapusta czy mango.

pyłek pszczeli

500g___40zł

300g___25zł

200g___17zł

Pyłek pszczeli

Kompleksowe działanie poszczególnych elementów składkowych pyłku pszczelego, sprawia, że posiada on zadziwiającą moc w łagodzeniu wielu dolegliwości i schorzeń. Jego regularne przyjmowanie zaleca się w przypadku wystąpienia: anemii, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, cukrzycy, chorób wątroby, nerwic, braku apetytu, osłabienia wzroku, czy ogólnej niedomogi wieku starczego. Pyłek kwiatowy nie tylko obniża ciśnienie tętnicze krwi, ale również poziom cholesterolu. Wspomaga tym samym układ krwionośni w stanach pozawałowych. Przyjmowanie pyłku kwiatowego poleca się również kobietom wchodzącym w okres klimakterium. Wspomaga on również odchudzanie, regulując przemianę materii i uzupełniając witaminy oraz mikroelementy podczas prowadzenia diet. Dodatkowo wzmacnia układ nerwowy, poprawia samopoczucie i działa uspokajająco.

Pyłek pszczeli jak stosować

Bardzo często klienci pytają mnie jak stosować pyłek pszczeli? Ponieważ organizm ludzki nie trawi celulozy, pyłek pszczeli bez odpowiedniego przygotowania jest trudno przyswajalny. Aby zwiększyć jego przyswajalność trzeba uszkodzić celulozową osłonkę chroniącą wnętrze ziarna pyłku kwiatowego. Pszczoły przeprowadzają to w procesie fermentacji mlekowej, kisząc pyłek kwiatowy w komórkach plastra i wytwarzając z niego pierzgę.

Drugim sposobem na zwiększenie przyswajalności cennych substancji zawartych w pyłku pszczelim jest jego namoczenie. Ziarna pyłku kwiatowego po dodaniu do wody pęcznieją i kiełkują. Otoczka celulozowa pęka, a zawartość pyłku wydostaje się na zewnątrz. Przed użyciem porcję pyłku kwiatowego należy zalać niewielką ilością letniej wody i pozostawić na kilka godzin. Do tak przygotowanego roztworu dobrze jest dodać łyżeczkę miodu i wypić przed posiłkiem. Dla uzupełnienia niedoboru aminokwasów, witamin i mikroelementów, spożywa się dziennie jedną łyżkę stołową pyłku pszczelego.

Do wody można dodawać pyłek kwiatowy w formie obnóży pyłkowych czyli granulek uformowanych przez pszczoły. Pod wpływem wody rozpadają się one tworząc w wodzie zawiesinę. Mielenie pyłku pszczelego nie zwiększa jego przyswajalności i nie jest konieczne. Ziarno pyłku kwiatowego jest zbyt mikroskopijnych rozmiarów aby mogło zostać uszkodzone w młynkach używanych w warunkach domowych. Co więcej, podczas takiego mielenia wytwarza się dość wysoka temperatura, która może uszkodzić witaminy i inne cenne składniki pyłku pszczelego.

białe logo

Naturalne miody z polskiej pasieki

Kontakt

telefon
Mateusz: +48 600 726 776
Lidia: +48 602 670 506
punkt
Sprzedaż w Krakowie: ul. Jakuba Majora 3/16

Przed przyjazdem prosimy o kontakt telefoniczny
tel. 12 413-75-87

Znajdź nas na

  • facebook
  • twitter
Zamówienia, które mają być wysyłane pocztą prosimy składać drogą mailową. Prosimy podawać nr telefonu kontaktowego.