Pierzga pszczela


Mianem pierzgi pszczelej określa się pyłek kwiatowy, który bezpośrednio po złożeniu do ula, zostaje „ubity” przez nielotne pszczoły w komórkach plastra. Jeszcze w trakcie składania pyłek jest rozdrabniany, zwilżany śliną i miodem. W tak przechowywanym pyłku, w warunkach ulowych zachodzi proces fermentacji mlekowej. Zabezpiecza go kwas mlekowy, a dodatkowo pszczoły, jeszcze przed rozpoczęciem okresu zimowego, zalewają komórki z pierzgą miodem pszczelim, dzięki czemu nie dochodzi do jej zepsucia.
Warto zaznaczyć, że zachodzące w pierzdze procesy są łudząco podobne do tych, z którymi spotkać się można w trakcie kiszenia ogórków czy kapusty. To właśnie dzięki temu pierzga uważana jest za niezwykle zdrową. Szacuje się, że jej lecznicze działanie jest trzykrotnie większe niż działanie pyłku kwiatowego. Zawiera ona m.in. witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, P, PP oraz pierwiastki: potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, mangan i siarkę.
100g____30zł

Pierzga pszczela – właściwości zdrowotne

Dzięki posiadaniu zróżnicowanych elementów składowych pierzga charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami łagodzącymi. Jej regularne spożywanie zaleca się w przypadku występowania wielu schorzeń i dolegliwości, w tym: anemii, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, cukrzycy, chorób wątroby, nerwic, braku apetytu, niedomogi wieku starczego, czy zmian przerostowych gruczołu krokowego. Pierzga pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego, zbija poziom cholesterolu we krwi, a także wspomaga układ krwionośny u osób po przebytych zawałach. Dodatkowo wzmacnia działanie układu nerwowego, działa uspokajająco oraz poprawia samopoczucie.

białe logo

Naturalne miody z polskiej pasieki

Kontakt

telefon
Mateusz: +48 600 726 776
Lidia: +48 602 670 506
punkt
Sprzedaż w Krakowie: ul. Jakuba Majora 3/16

Przed przyjazdem prosimy o kontakt telefoniczny
tel. 12 413-75-87

Znajdź nas na

  • facebook
  • twitter
Zamówienia, które mają być wysyłane pocztą prosimy składać drogą mailową. Prosimy podawać nr telefonu kontaktowego.