Pierzga


Pierzga pszczela to pyłek kwiatowy, który po przyniesieniu do ula, zostaje przez pszczoły zmagazynowany w komórkach plastra. Przed ubiciem w komórce, pyłek kwiatowy jest przez owady rozdrabniany, zwilżany miodem i uzupełniany w produkowane przez pszczoły enzymy. W tak przechowywanym pyłku, w warunkach ulowych, zachodzi proces fermentacji mlekowej czyli kiszenie. Proces ten powoduje nadtrawienie celulozowej otoczki ziarna pyłku zwiększając jego przyswajalność. Wzbogaca on również pierzgę w witaminy z grupy B i witaminę K. Ponadto powstający kwas mlekowy, konserwuje pierzgę. Dodatkowo, przed rozpoczęciem okresu zimowego, pszczoły zalewają komórki z pierzgą miodem, dzięki czemu nie dochodzi do jej zepsucia.

Warto zaznaczyć, że zachodzące w pierzdze procesy są łudząco podobne do tych, z którymi spotkać się można w trakcie kiszenia ogórków czy kapusty. To właśnie dzięki temu pierzgę uważa się za niezwykle zdrową. Szacuje się, że jej lecznicze działanie jest trzykrotnie większe niż działanie pyłku kwiatowego. Ma ona niezwykle bogaty skład. Zawiera m.in. witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, P, PP oraz mikroelementy: potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, mangan i siarkę. Jest niezwykle bogata w aminokwasy, zwłaszcza egzogenne jak: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, metionina, treonina, lizyna, tryptofan czy walina, których często brakuje w naszej diecie.

100g____30zł

Pierzga pszczela – właściwości zdrowotne

Dzięki posiadaniu zróżnicowanych elementów składowych, pierzga charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami regulującymi funkcjonowanie organizmu. Jej regularne stosowanie zaleca się w przypadku występowania wielu schorzeń i dolegliwości, w tym: anemii, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, cukrzycy, chorób wątroby, nerwic, braku apetytu, niedomogi wieku starczego, czy zmian przerostowych gruczołu krokowego. Pierzga pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga także układ krwionośny u osób po przebytych zawałach. Dodatkowo wzmacnia działanie układu nerwowego, działa uspokajająco oraz poprawia samopoczucie.

W sprzedaży można spotkać pierzgę w dwóch formach. Pierwsza z nich to postać granulek wielkości ziarna grochu. Pozyskuje się ją poprzez wydłubanie pierzgi bezpośrednio z komórki plastra. Tak otrzymana grudka przybiera kształt i rozmiar komórki pszczelej, z której została wydobyta. Proces ten odbywa się najczęściej ręcznie i jest niezwykle pracochłonny. Stąd też pierzga osiąga wyższą cenę w stosunku do pyłku kwiatowego, którego pozyskanie jest dużo bardziej efektywne. Drugą postać pierzgi spotykaną w handlu, uzyskuje się poprzez jej zmielenie i wymieszanie z miodem. W takiej mieszance zawartość pierzgi nie przekracza zwykle 20% (resztę stanowi miód). Stąd też cena takiego produktu powinna być relatywnie niższa.

W przeciwieństwie do pyłku kwiatowego, który przed użyciem trzeba odpowiednio przygotować (namoczyć), pierzga pszczela jest gotowa do bezpośredniego stosowania. Proces jej przetwarzania, dokonywany przez pszczoły w ulu sprawia, że jet ona bardzo łatwo przyswajalna również przez człowieka.

białe logo

Naturalne miody z polskiej pasieki

Kontakt

telefon
Mateusz: +48 600 726 776
Lidia: +48 602 670 506
punkt
Sprzedaż w Krakowie: ul. Jakuba Majora 3/16

Przed przyjazdem prosimy o kontakt telefoniczny
tel. 12 413-75-87

Znajdź nas na

  • facebook
  • twitter
Zamówienia, które mają być wysyłane pocztą prosimy składać drogą mailową. Prosimy podawać nr telefonu kontaktowego.