Miody z polskich pasiek


Miód to całkowicie naturalny produkt spożywczy, który powstaje z nektaru i zawiera niewielkie ilości pyłku pszczelego. Jego właściwości lecznicze i odżywcze wykorzystywane są w medycynie i kosmetyce od setek tysięcy lat. Już w starożytności używano go do produkcji maści. Antyczni Grecy twierdzili, że regularne spożywanie miodu pszczelego da im siłę, zdrowie oraz wydłuży ich życie. Miód stosowano nie tylko jako lek, ale również produkt do słodzenia oraz produkcji napojów alkoholowych.

Świeży miód ma zazwyczaj konsystencję gęstego płynu, ale można się również spotkać z miodami w postaci stałej – skrystalizowanej. Każdy dobry miód pszczeli musi przybrać formę stałą. Tempo krystalizacji zależy od gatunku miodu i temperatury przechowywania. Jeżeli chodzi o barwy, to najczęściej występują miody białe, jasnożółte oraz brązowe. W zależności od tego, czy miód powstał ze spadzi, czy z kwiatów wyróżniamy miody spadziowe, nektarowe oraz nektarowo-spadziowe. Warto również wiedzieć, że w miodzie znajduje się ponad dwadzieścia – cennych dla ludzkiego organizmu – pierwiastków. Do najważniejszych zaliczyć należy: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas i mangan. Zawarte w miodzie dobroczynne składniki trafiają wprost do naszego krwiobiegu.

Udowodniono także, że miód pszczeli ma silne właściwości odtruwające. Dzięki jego regularnemu zażywaniu możliwe jest wyeliminowanie z organizmu ołowiu i innych metali ciężkich.

miód wielokwiatowy

1100g___30zł

650g___21zł

380g___13zł

Miód Wielokwiatowy

Nieoceniony przy leczeniu chorób alergicznych dróg oddechowych. Jego regularne spożywanie poleca się szczególnie w przypadku występowania kataru siennego, czy atopowej astmy oskrzelowej. Dodatkowo jest on cennym źródłem energii dla mięśnia sercowego w chorobach naczyń krwionośnych i serca. Stosuje się go również schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Z jego zdrowotnych właściwości korzysta się podczas leczenia chorób reumatycznych i anemii. Stanowi również wartościowy produkt odżywczy w przypadkach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu.

Certyfikat jakości

miód rzepakowy

1100g___35zł

650g___23zł

380g___15zł

Miód Rzepakowy

Sprawdza się doskonale w przypadkach skrajnego wyczerpania psychicznego i fizycznego. Nieceniony w przeciwdziałaniu chorób serca i naczyń wieńcowych. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym wpływa korzystanie na stabilizację ciśnienia tętniczego krwi i przyczynia się do zahamowania procesów miażdżycowych. Regularne spożywanie miodu rzepakowego rekomenduje się także w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Zalecany jako wspomaganie terapii w chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy.

Certyfikat jakości

miód akacjowy

1100g___35zł

650g___23zł

380g___15zł

Miód Akacjowy

Nadaje się dla diabetyków w lekkich, nieinsulinozależnych odmianach cukrzycy. Jego spożywanie zaleca się w przypadku wystąpienia chorób układu pokarmowego, takich jak: choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, nadkwasota czy zapalenia jelit. Używany w do leczenia schorzeń nerek i układu moczowego. Nieoceniony w walce z bezsennością. Miód akacjowy odznacza się wyjątkowo łagodnym smakiem, dlatego też jest idealny dla dzieci.

Certyfikat jakości

1100g___35zł

650g___23zł

380g___15zł

Miód Faceliowy

Poleca się go przede wszystkim osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Zalecany w przypadku występowania chorób układu pokarmowego – przy wrzodach, nieżycie żołądka oraz chorobach dwunastnicy. Jego konsumpcje rekomenduje się także w przypadku osób cierpiących na astmę oskrzelową. Miód faceliowy wzmacnia organizm oraz leczy przeziębienie. Jest on również idealnym zamiennikiem cukru.

Certyfikat jakości

 

Zapasy wyczerpane.

Zapraszam na początku lipca 2018 r.

Miód Kruszynowy

Regularne spożywanie miodu kruszynowego działa pobudzająco oraz stymulująco na układ pokarmowy. Dodatkowo miód kruszynowy działa żółciopędnie oraz wzmaga perystaltykę jelit. Powoduje także zmniejszanie wchłaniania jonów sodu wody z przewodu pokarmowego. Wykorzystuje się go m.in. w: przewlekłych zaparciach, niestrawności oraz zespole leniwego jelita. Należy wiedzieć, że miód kruszynowy zawiera substancje powodujące przekrwienie narządów miednicy mniejszej, dlatego nie powinien być przyjmowany przez kobiety w ciąży.

Certyfikat jakości

miód lipowy

1100g___39zł

650g___27zł

380g___17zł

Miód Lipowy

Słynie ze swojej wysokiej aktywności antybiotycznej, działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Jego spożywanie zaleca się przede wszystkich w stanach przeziębienia i grypy. Miód lipowy to cenny środek, który wspomaga leczenie ostrych stanów zapalnych układu oddechowego, takich jak: angina, zapalenie zatok, czy stany zapalne płuc i oskrzeli. Warto również wspomnieć, że ta odmiana miodu ma łagodne działanie rozkurczające i uspokajające. Dodatkowo, jej regularne spożywanie wpływa korzystnie na układ nerwowy, np. w stanach: nadmiernego pobudzenia, bezsenności czy stresie. Używa się go także przy leczeniu różnorodnych schorzeń ginekologicznych.

Certyfikat jakości

miód gryczany

1100g___35zł

650g___23zł

380g___15zł

Miód Gryczany

Miód gryczany bogaty jest w żelazo i magnez, a co za tym idzie, ma nie tylko działanie krwiotwórcze, ale i przeciwanemiczne. Ogromna bogactwo antyoksydantów sprawia, że jest on wyjątkowo cennym składnikiem w diecie antynowotworowej. Stosuje się go również w leczeniu schorzeń układu krążenia, zwłaszcza tych, które wywołane zostały miażdżycą. Jego regularne przyjmowanie zaleca się w przypadku wystąpienia chorób wątroby oraz osłabieniu wzroku, pamięci i słuchu.

Certyfikat jakości

miód nawłociowy Zapasy wyczerpane.

Zapraszam w połowie września 2018 r.


Miód Nawłociowy

Regularne przyjmowanie miodu nawłociowego zaleca się w przypadku wystąpienia kamicy nerkowych lub innych schorzeń układu moczowego. Odznacza się on silnym działaniem żółciopędnym, dlatego wykorzystuje się go w terapii chorób dróg żółciowych. Polecany także w łagodnych stanach przerostu prostaty.

Certyfikat jakości

miód spadziowy

1100g___50zł

650g___33zł

380g___20zł

Miód Spadziowy

Wykorzystywany w terapii chorób serca oraz schorzeń naczyń krwionośnych wywołanych zakrzepami. Posiada silne działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe oraz łagodzące kaszel, dlatego często używa się go do leczenia chorób dolnych dróg oddechowych. Ma on najwięcej mikroelementów i witamin, spośród innych znanych obecnie odmian miodu, znakomicie uzupełnia niedobory organizmu w okresie rekonwalescencji. Wykorzystywany również w leczeniu niedokrwistości.

                                                                                                                                                  Certyfikat jakości

Miód spadziowy z naszej pasieki znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa małopolskiego.

Certyfikat produktu tradycyjnego

białe logo

Naturalne miody z polskiej pasieki

Kontakt

telefon
Mateusz: +48 600 726 776
Lidia: +48 602 670 506
punkt
Sprzedaż w Krakowie: ul. Jakuba Majora 3/16

Przed przyjazdem prosimy o kontakt telefoniczny
tel. 12 413-75-87

Znajdź nas na

  • facebook
  • twitter
Zamówienia, które mają być wysyłane pocztą prosimy składać drogą mailową. Prosimy podawać nr telefonu kontaktowego.