Pasieka Morawskich – naturalne miody z polskiej pasieki

Certyfikaty


Od początku działalności naszej pasieki stawialiśmy nie tylko na smak oferowanych produktów, ale również na ich jakość. Dzięki temu jako pierwsza pasieka w Małopolsce uzyskaliśmy certyfikat ekologiczny. Część naszych rodzin pszczelich, zlokalizowanych na osobnym pasieczysku, jest prowadzona zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego.  Jest to pasieka ekologiczna wytwarzająca certyfikowany miód ekologiczny. Wszystkie dostępne w sprzedaży miody: spadziowy, rzepakowy, wielokwiatowy, akacjowy, kruszynowy, lipowy, gryczany i nawłociowy a także pyłek pszczeli oraz pierzga odznaczają się najwyższą jakością. Nasza małopolska pasieka została doceniona nie tylko przez klientów indywidualnych, ale i biznesowych. Poniżej znajdą Państwo listę naszych dotychczasowych osiągnięć z zakresu pszczelarstwa oraz certyfikaty jakości miodu. Zapraszamy do zapoznania się z otrzymanymi przez nas nagrodami i wyróżnieniami oraz zachęcamy do skorzystania z naszej bogatej oferty miodów i świec z wosku pszczelego.

Dziedzictwo Kulinarne Małopolska - certyfikaty

Szlak Dziedzictwa Kulinarnego

W roku 2017 nasza pasieka przystąpiła do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Zrzesza ona podmioty z poszczególnych regionów, ma za zadanie promowanie tradycyjnej żywności opartej na produktach lokalnych, charakterystycznych dla danego regionu. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego to platforma współpracy pomiędzy wytwórcami, przetwórcami żywności, restauratorami i sprzedawcami, na rzecz promowania produktów regionalnych. Jest ona również pomocą dla turystów oraz pozostałych konsumentów, w dotarciu do żywności opartej na tradycyjnych, lokalnych produktach. W tym celu przygotowane zostały aplikacje na najpopularniejsze urządzenia mobilne ułatwiające dotarcie do podmiotów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Jednocześnie przynależność danego podmiotu do Sieci gwarantuje konsumentom, że podmiot ten działa w ramach swojego regionu zgodnie ze standardami i kryteriami Sieci. W Sieci Dziedzictwa Kulinarnego główny nacisk stawia się na wytwarzanie bardzo dobrej jakościowo, naturalnej żywności z uwzględnieniem zasad ochrony środowiska.

certyfikat miodu ekologicznego - certyfikaty

Certyfikat ekologiczny

Od roku 2016 posiadamy certyfikat ekologiczny. Jesteśmy tym samym pierwszą pasieką ekologiczną w Małopolsce, wytwarzającą miód z certyfikatem ekologicznym. Certyfikaty ekologiczne mogą zostać wystawione pasiekom po przejściu okresu konwersji i spełnieniu szeregu rygorystycznych wymogów, do których m.in. należą:

  • W promieniu do 3 km od pasieki mogą znajdować się jedynie uprawy ekologiczne, dzika roślinność, lasy lub uprawy prowadzone z wykorzystaniem metod o słabym stopniu oddziaływania na środowisko.
  • Ule muszą być wykonane z drewna, bez użycia tworzyw sztucznych.
  • Do uzupełnienia zapasów zimowych nie można używać cukru. Pszczoły zimuje się na pozostawionym w ulu miodzie ekologicznym.
  • Niedozwolone jest leczenie pszczół syntetycznymi lekami.
  • W walce z warrozą dopuszczone jest jedynie stosowanie kwasów organicznych: mrówkowego, mlekowego, octowego i szczawiowego; lub olejków eterycznych: mentolu, tymolu, eukaliptolu lub kamfory.

Cały proces produkcji pasiecznej oraz wytwarzane w pasiece produkty są corocznie kontrolowane przez inspektorów jednostki certyfikującej. W przypadku pozytywnego wyniku kontroli, pasieka otrzymuje certyfikat ekologiczny uprawniający do posługiwania się logiem rolnictwa ekologicznego oraz określeniem „pasieka ekologiczna” oraz „miód ekologiczny„. Certyfikat ekologiczny wydawany jest na okres jednego roku.

 

białe logo

Naturalne miody z polskiej pasieki

Kontakt

telefon
Mateusz: +48 600 726 776
Lidia: +48 602 670 506
punkt
Sprzedaż w Krakowie: ul. Jakuba Majora 3/16

Przed przyjazdem prosimy o kontakt telefoniczny
tel. 12 413-75-87

Znajdź nas na

  • facebook
  • twitter
Zamówienia, które mają być wysyłane pocztą prosimy składać drogą mailową. Prosimy podawać nr telefonu kontaktowego.