Receptury na miód pitny


Trójniak staropolski

Wziąć 3 litry miodu pszczelego. Rozprowadzić w 6 litrach wody i gotować około 2 godziny zbierając powstającą pianę. Gdy przestanie tworzyć się piana dodać 2 g imbiru, 3 g cynamonu, 1 g pieprzu i 5 g suszonego kwiatu czarnego bzu gotując jeszcze przez 15 minut. Ubytek powstały podczas gotowania uzupełnić przegotowaną wodą. Całość ostudzić poniżej 40°C i wlać do gąsiorka. Dodać porcję drożdży winiarskich i pożywkę. Gąsiorek zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 4 do 6 tygodni. Gdy zakończy się burzliwa fermentacja zlać znad osadu i pozostawić w szczelnie zatkanym gąsiorku na kolejne 10 do 12 miesięcy, aby miód dobrze się sklarował. Po tym czasie klarowny płyn przelać do butelek i dobrze zakorkować. Gotowy trójniak najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Najkorzystniejszy czas leżakowania to 2 lata.

Składniki: miód, woda, cynamon, pieprz, kwiat czarnego bzu, drożdże, pożywka.


Trójniak pański

Wziąć 3 litry miodu. Rozprowadzić w 6 litrach wody i gotować około 2 godziny dopóki tworzyć się będzie piana, którą należy systematycznie zbierać. Ubytek powstały podczas gotowania uzupełnić przegotowaną wodą. Po ostudzeniu poniżej 40°C całość wlać do gąsiorka, dodając 2 g suszonych malin, 5 g suszonych płatków dzikich róż, startą skórkę z dobrze wymytej i wyparzonej wrzątkiem jednej cytryny i pomarańczy. Dodać drożdże i pożywkę. Gąsiorek zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 4 do 6 tygodni. Gdy zakończy się burzliwa fermentacja zlać znad osadu i pozostawić w szczelnie zatkanym gąsiorku na kolejne 10 do 12 miesięcy, aby miód dobrze się sklarował. Po tym czasie klarowny płyn przelać do butelek i dobrze zakorkować. Gotowy trójniak najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Najkorzystniejszy czas leżakowania to 2 lata.

Składniki: miód, woda, maliny, płatki róży, cytryna, pomarańcza, drożdże, pożywka.


Trójniak polski

Wziąć 3 litry miodu. Rozprowadzić w 6 litrach wody i gotować około 2 godziny dopóki tworzyć się będzie piana, którą należy systematycznie zbierać. Ubytek powstały podczas gotowania uzupełnić przegotowaną wodą. Po ostudzeniu poniżej 40°C całość wlać do gąsiorka, dodając 50 g suszonych czarnych porzeczek i 1 g korzenia kozłka lekarskiego. Dodać drożdże i pożywkę. Gąsiorek zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 4 do 6 tygodni. Gdy zakończy się burzliwa fermentacja zlać znad osadu i pozostawić w szczelnie zatkanym gąsiorku na kolejne 10 do 12 miesięcy, aby miód dobrze się sklarował. Po tym czasie klarowny płyn przelać do butelek i dobrze zakorkować. Gotowy trójniak najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Najkorzystniejszy czas leżakowania to 2 lata.

Składniki: miód, woda, czarna porzeczka, korzeń kozłka lekarskiego, drożdże, pożywka.


Trójniak korzenny

Wziąć 3 litry miodu pszczelego. Rozprowadzić w 6 litrach wody i gotować około 2 godziny zbierając powstającą pianę. Gdy przestanie tworzyć się piana dodać 1 g gałki muszkatołowej, 1 g imbiru, 1 g cynamonu, 3 goździki sklepowe i 3 ziarna pieprzu gotując jeszcze przez 15 minut. Ubytek powstały podczas gotowania uzupełnić przegotowaną wodą. Całość ostudzić poniżej 40°C i wlać do gąsiorka. Dodać porcję drożdży winiarskich, pożywkę i 30 g kwasku cytrynowego. Gąsiorek zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 4 do 6 tygodni. Gdy zakończy się burzliwa fermentacja zlać znad osadu i pozostawić w szczelnie zatkanym gąsiorku na kolejne 10 do 12 miesięcy, aby miód dobrze się sklarował. Po tym czasie klarowny płyn przelać do butelek i dobrze zakorkować. Gotowy trójniak najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Najkorzystniejszy czas leżakowania to 2 lata.

Składniki: miód, woda, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon, goździki, pieprz, kwasek cytrynowy, drożdże, pożywka.

więcej o Nas

białe logo

Naturalne miody z polskiej pasieki

Kontakt

telefon
Mateusz: +48 600 726 776
Lidia: +48 602 670 506
punkt
Sprzedaż w Krakowie: ul. Jakuba Majora 3/16

Przed przyjazdem prosimy o kontakt telefoniczny
tel. 12 413-75-87

Znajdź nas na

  • facebook
  • twitter
Zamówienia, które mają być wysyłane pocztą prosimy składać drogą mailową. Prosimy podawać nr telefonu kontaktowego.